Bodembedekkers. De een heeft liever krullen, de ander liever stro en een derde gaat voor vlas of een ander alternatief. Maar waarom maken we deze keuzes eigenlijk en wat zegt dierenarts Henk van der Veen van Lingehoeve Diergeneeskunde over de medische onderbouwing achter bodembedekkers?
Op de kliniek van Lingehoeve Diergeneeskunde hebben ze volgens Henk van der Veen standaard twee type bodembedekkers: krullen en stro. “Bij ons komen best wel veel paarden binnen die, vanwege hun aandoening, niet mogen eten en om die reden zetten we ze vaak op krullen. Daarnaast kan je een paard dat krullen gewend is niet opeens op stro zetten. Krullen zijn niet zo smakelijk en daar beginnen paarden echt niet zomaar aan. Wanneer een paar echt moet vasten, bijvoorbeeld voor een scopie, dan kunnen ze door de honger zelfs krullen gaan eten en zetten we ze vaak tijdelijk in een stal met alleen een rubberen ondergrond. Ik weet dat er mensen zijn die rubbermatten ook permanent als bodembedekker gebruiken. Dat is natuurlijk ideaal om schoon te maken, maar ik denk niet dat het paard dat heel fijn vindt. Wij zien paarden zelden liggen op een bodem met alleen rubber. Wel is rubber een hele fijne ondergrond voor bijvoorbeeld stro en zorgt het voor een zachtere bodem.”
Wat zeggen onderzoeken?
Uit Zwitsers onderzoek blijkt dat het type stalbedekking invloed heeft op het slaapgedrag en dus het welzijn van paarden. In dit onderzoek kregen de paarden de keuze om op beton, rubbermatten of stro te gaan liggen. Het bleek dat het beton en de rubbermatten de REM-slaap aanzienlijk verkorten en dat de paarden in sommige gevallen zelfs minder gingen liggen. Wanneer de paarden de keuze hadden, werd altijd voor stro gekozen. Poolse onderzoekers observeerden daarnaast het verschil tussen stro, houtpallets en een mix van veenmos en zaagsel. De paarden op stro vertoonden rustiger gedrag, waren meer bezig met wat er op de grond lag en gingen vaker liggen. Hoewel Van der Veen niet op de hoogte is van het onderzoek verbazen de genoemde resultaten hem niet. “Het is alleen niet zo zwart-wit dat stro per se beter is. Er is individueel veel verschil tussen paarden die veel en weinig liggen. Naar mijn mening is dat onderscheid groter dan het verschil tussen stro en krullen. Dat is mijn gevoel, maar dat heb ik niet wetenschappelijk vastgesteld.”
Besmettingsgraad
Van der Veen geeft wel aan dat de bacteriële besmettingsgraad van krullen of vlas hoger is dan dat van stro, statistisch gezien. “Krullen worden eerder nat en hier gedijen bacteriën beter en sneller op. Hierdoor heb je iets vaker last van zoolzweren en ontstekingen in de voet. Het plakt vaak ook meer aan de hoeven. Zelf heb ik mede daarom een lichte voorkeur voor stro. Het is ook warmer en ze schrapen het bij een dikke laag moeilijker aan de kant. Vooral bij hoogdrachtige merries zijn krullen niet makkelijk. Als ze dan moeten veulenen dan plakt dat allemaal aan het natte veulen vast. Daarnaast zorgt de hogere besmettingsgraad voor een hoger risico op infecties van de navelstreng.”
Gevoeligheid en buikvulling
Of je dan altijd maar voor stro moet gaan, is echter ook niet het geval. Van der Veen: “Als je bijvoorbeeld kijkt naar paarden met aandoeningen die lijken op astma dan is stro vaak geen goede match. Deze paarden zijn vaak wat gevoeliger voor met name planten, pollen of schimmels uit hooi. Het is dus niet zo dat hooi meer stof geeft dan krullen, want die doen dat net zo goed. Maar het stof van hout is minder prikkelend voor de luchtwegen dan het stof uit stro. Een andere reden om voor krullen te kiezen is dat dit niet voor een enorme buikinhoud zorgt, iets wat bij veel stro eten wel het geval kan zijn. Bij sportpaarden en ook bij paarden met bijvoorbeeld een wond na een koliekoperatie is dit niet gewenst. Van stro kan een paard ook verstopt raken, vooral in combinatie met te weinig beweging en onvoldoende schoon drinkwater. Anders kan het eten van stro juist stimulerend werken voor de darmen.” De keuze voor stro of zaagsel is dus geen kwestie van goed of fout, maar een persoonlijke keuze die het beste past bij het paard en de situatie.
Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over bodembeheer en verschillende omheiningen.
Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.