fbpx

Brandveiligheid paardenbedrijf, heb jij het goed voor elkaar?

Een stalbrand is vreselijk om mee te maken, toch komt het elk jaar weer een aantal keren voor. De meeste van deze branden worden veroorzaakt door kortsluiting of een ander probleem in de elektra. Om dit te voorkomen moeten nieuwe stallen tegenwoordig aan veel strengere eisen voldoen. Daarnaast komt er voor alle veehouderijen een plicht om installaties jaarlijks visueel te laten controleren. Grotere veehouderijen moeten daarbij om de drie jaar een uitgebreide elektrakeuring laten uitvoeren. Heb je een kleiner bedrijf? Dan moet je deze elektrakeuring straks om de vijf jaar uitvoeren.

 

 

Waardoor wordt een stalbrand veroorzaakt?

1. Achterstallig onderhoud aan elektra
2. Werkzaamheden / landbouwmachines
3. Hooibroei
4. Blikseminslag of storm
5. Roken op stal

 

 

Welke maatregelen kun je zelf nemen om een stalbrand te voorkomen?

Naast alle controles en regels, kun je zelf ook maatregelen treffen om de brandveiligheid van jouw accommodatie te verhogen. Hieronder sommen we verschillende van deze maatregelen op.

 

1. Inrichting van het terrein

Eén van de maatregelen heeft betrekking op de inrichting van je bedrijf. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de opslag plaats van het hooi. Is dit in dezelfde ruimte waar paarden worden gehouden? Het is veiliger om deze brandbare opslag buiten of in een andere ruimte op te slaan. Ook is het belangrijk dat knaagdieren en vogels geen gaten in de verpakking van het hooi kunnen knagen. Dit verkleint de kans op broei en dus brand. Deze tip over inrichting geldt niet alleen voor hooiopslag, maar bijvoorbeeld ook voor elektromotoren. Zorg er voor dat deze beveiligd zijn tegen oververhitting, zeker wanneer ze in dezelfde ruimte als de paarden staan.

 

2. Uitwendige bliksembeveiligingsinstallatie

Natuurlijk kan een brand ook veroorzaakt worden door iets dat zich niet op uw bedrijf bevind. Bijvoorbeeld wanneer er bliksem inslaat. Om hier goed op voorbereid te zijn, is het slim om op het hoogste gebouw een uitwendige bliksembeveiligingsinstallaties te plaatsen en uw stallen te voorzien van een sprinklers- of watermistsysteem gekoppeld aan een brandmeldinstallatie.

 

3. Elektrische deuren ook handmatig te openen

Zijn er op jouw bedrijf deuren die elektrisch aangedreven worden om open en dicht te gaan? Zorg dan dat deze deuren ook altijd handmatig geopend kunnen worden. Op deze manier voorkom je dat, wanneer door brand de elektra op jouw bedrijf niet meer werkt, geen mogelijkheid meer hebt om paarden die achter deze deuren staan gestald te kunnen verplaatsen. Het is dus belangrijk om te controleren of jouw panden, ook zonder dat de elektra werkt, goed bereikbaar zijn.

 

4. Zorg voor een veilige vluchtweg

Dit klinkt zo voor de hand liggend en toch zien we regelmatig dat het fout gaat op paardenbedrijven. Op veel bedrijven ligt er materiaal in de gangen, zoals dekens, borstels etc., die de vluchtweg belemmeren. Onze tip is dus: Houd gangen vrij van spullen, zodat jij, je medewerkers en je paarden bij brand altijd veilig buiten kunnen komen.

 

5. Maak regelmatig schoon en onderhoud je pand goed

Wil je een brand voorkomen in jouw stallen, zorg dan dat jouw accommodatie zo schoon en opgeruimd mogelijk is. Vaak wordt er in het kader van brandveiligheid en onderhoud alleen gedacht aan achterstallig onderhoud van elektra,  maar dit is onterecht. Achterstallig onderhoud aan het hele complex kan de kans op brand vergroten. Denk hierbij dus ook aan te veel stof of stro op plekken waar dit niet de bedoeling is. Regelmatig een grondige schoonmaak aan alle gebrouwen draagt dus zeker bij aan een meer brandveilig bedrijf.

 

6. Volg bij nieuw- of aanbouw de Maatlat Duurzame Veehouderij

Wil je jouw paardenbedrijf uitbreiden, de huidige stallen verbouwen of een geheel nieuwe accommodatie opzetten? Wellicht is het dan interessant om volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij te bouwen. Als ondernemer is hiervoor belastingaftrek mogelijk.

 

7. Verbied roken op je accommodatie

Nog een punt wat wellicht een open deur is, maar ook hier zien we het nog te vaak fout gaan. Er zijn nog steeds veel paardenbedrijven waar gerookt mag worden of waarbij een verbod alleen op bepaalde plaatsen op het terrein geldig is. Door de kleine as-deeltjes die door roken ontstaan, ontstaan nog steeds grote stalbranden. Daarom raden wij aan om een verbod op roken in te stellen op je gehele bedrijf als je de brandveiligheid op stal wil verhogen.

 

 

Overige tips omtrent brandveiligheid op jouw paardenbedrijf

1. Organiseer een brandoefening op jouw bedrijf, zodat iedereen in een noodsituatie weer hoe hij of zij moet handelen;
2. Zorg dat jij of een van medewerker een cursus brandveiligheidsmanagement volgt (vanaf 2024 verplicht voor grote veehouderijen);
3. Laat je klanten controleren of hun inboedelverzekering ook dekt bij schades aan spullen buitenshuis;
4. Werk een calamiteitenplan uit met daarin opgenomen een ontruimingsplan.

 

Bron: FNRS

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.