fbpx

Corona-update: consequenties voor de hippische sector

Op dinsdagavond 2 november maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat vanaf 6 november op meer plekken in Nederland het coronatoegangsbewijs geldt. Deze bredere inzet van het toegangsbewijs heeft consequenties voor de hippische sector op het gebied van georganiseerde sport, horeca en evenementen voor zowel deelnemers als publiek.

Wanneer en voor wie is het coronatoegangsbewijs vanaf 6 november verplicht?

Het coronatoegangsbewijs is geldig voor:

– Georganiseerde sportbeoefening* vanaf 18 jaar. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
– Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is.
– Evenementen met en zonder vaste zitplaats.
– Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
– Horeca, zowel binnen als buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.

*Het is op dit moment onvoldoende duidelijk wat de overheid verstaat onder georganiseerde sportbeoefening. De partijen van de SRP hopen hier snel meer duidelijkheid te krijgen over deze nieuwe maatregel.

Er is een uitzondering voor georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het corona.

Ook de eerder aangekondigde maatregel dat publiek bij (buiten) sportwedstrijden een coronatoegangsbewijs moet tonen, is op donderdag 4 november toch komen te vervallen. Dit in verband met de onhaalbaarheid van deze maatregel. Publiek bij buitensportwedstrijden heeft dus geen coronatoegangsbewijs nodig.

Hoe controleer je als ondernemer op een coronatoegangsbewijs?

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Voor alsnog is testen gratis voor personen die gaan herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Met de Coronacheck-app kan iedereen het toegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Als ondernemer dien je dus voor de horeca en voor het organiseren van evenementen en sportactiviteiten controle uit te voeren op bezoekers en deelnemers. Deze controle kun je eenvoudig uitvoeren door het gebruik van de CoronaCheck Scanner.

Denk er hierbij wel een dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand én het ID-bewijs gecontroleerd wordt, zodat je zeker bent dat alle bezoekers op jouw locatie voldoen aan de maatregelen.

Paardensport ondernemers uiten grote zorgen

De nieuwe maatregelen die op 2 november bekend zijn gemaakt, zorgen voor veel onbegrip in de sportwereld. Ook binnen de hippische sector is de onrust over de aankondiging van de verzwaring van de maatregelen te merken.

FNRS en KNHS zijn ook bezorgd over deze ontwikkeling.  Sport moet toegankelijk zijn en blijven voor iedereen, zodat Nederlanders gezond en vitaal blijven. Tegelijkertijd is er ook het besef dat met het controleren van een coronatoegangsbewijs de sportsector wél open mag blijven. Het is een stap terug, maar paardrijden is nog steeds mogelijk. Voor hippische ondernemers en paardensport verenigingen lijkt de maatregel echter ingewikkeld. Er is bijvoorbeeld geen personeel beschikbaar, of de extra personeelsleden zijn niet op korte termijn in te plannen, om de controles uit te voeren.

Het POS heeft een statement gestuurd naar het ministerie, waarin de ondernemende sportbranche namens 13.000 ondernemers hun grote zorgen uit.

Onder voorbehoud van wijzigingen

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.

Bron: FNRS

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten:

Abonneer je op het vakblad

De Hippische Ondernemer

Een exclusief aanbod van informatie, kennis en nieuws, speciaal voor jou als hippische ondernemer. Lees unieke content die online niet beschikbaar is, maar enkel in het magazine te lezen is.

 

Ontvang 6 x per jaar het vakblad
De Hippische Ondernemer op de deurmat! 

Abonneer je op het vakblad

De Hippische Ondernemer

Een exclusief aanbod van informatie, kennis en nieuws, speciaal voor jou als hippische ondernemer. Lees unieke content die online niet beschikbaar is, maar enkel in het magazine te lezen is.

 

Ontvang 6 x per jaar het vakblad
De Hippische Ondernemer op de deurmat!