fbpx

De ideale vrachtwagen samenstellen, maar hoe?

paardenvrachtwagen paardenwagen Anemone

Hoewel de ideale paardenvrachtwagen voor iedereen heel persoonlijk is, zijn er natuurlijk wel praktische tips die je een heel eind op weg kunnen helpen om te komen tot de juiste beslissingen. Anemone Horse Trucks beantwoordt in dit artikel alle prangende vragen die je hebt of krijgt bij het samenstellen van jouw paardenwagen.

 

Een paardenvrachtwagen schaf je natuurlijk aan om hier paarden in te vervoeren, dus we zullen met dit belangrijkste onderwerp beginnen.

 

 

Ruimte en aantallen

Om te komen tot de juiste basis is het belangrijk om te bepalen hoeveel paarden je tegelijk wilt kunnen vervoeren. Zijn dat er twee, vier, zes of zelfs meer? Soms is het goed om uit te gaan van het aantal dat meestal nodig is. Ga je bijvoorbeeld vaak met vijf paarden op wedstrijd, maar komt het sporadisch ook wel eens voor dat er zeven mee gaan? Dan kan het vanuit kostentechnisch aspect beter zijn om een wagen voor vijf paarden samen te stellen en voor de uitzonderlijke momenten een andere oplossing te verzinnen, zoals het huren van een extra tweepaardswagen. Al bepaalt het aantal spullen ook hoe groot het paardengedeelte moet zijn. Neem je bijvoorbeeld extra voer, zadels en een zadelkast mee dan kun je hier gerust een extra plek voor rekenen. Natuurlijk zit er bij een vrachtwagen ook een maximum aan het aantal paarden dat in het ruim past, onafhankelijk of hier nog een living bij zit of niet. Bij het vervoeren van springpaarden houden ze bij Anemone rekening met 80 centimeter per paard, tussen de tussenschotten in. Bij het vervoeren van dressuurpaarden is dit 90 centimeter, omdat dressuurruiters graag willen dat hun paard meer ruimte heeft tijdens het transport en deze paarden ook vaak wat zwaarder en breder gebouwd zijn.

 

Paardenvrachtwagen paardenwagen Anemone

 

 

Veilig en comfortabele keuzes

Niet alleen wat ruimte betreft wil je dat de paarden comfortabel staan, ook de materialen die hierbij gebruikt worden zijn van belang. Bij Anemone is de topvloer waar de paarden op staan van een kwalitatief stevig rubber net als de zijwanden. Paarden staan stevig en prettig op dit materiaal en het geeft een fijne demping en een beschermende functie op de zijwanden. En niet geheel onbelangrijk: het is makkelijk te reinigen. Bij de keuze van het materiaal moeten veiligheid en comfort altijd voorop staan. Een extra comfortabele optie in de vrachtwagens van tegenwoordig is het rode remlicht in het paardengedeelte. Dit licht gaat aan wanneer de chauffeur remt. Na verloop van tijd gaan de paarden dit herkennen en kunnen zij in hun houding en lichaamsgebruik al anticiperen op het feit dat er geremd wordt.

 

 

VLD-certificaat paardenvrachtwagen

Niet alleen als koper van een paardenvrachtwagen heb je eisen. De wagen moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen in het paardengedeelte wat ventilatie, licht en temperatuur bij lang transport aangaat. Om paarden te mogen vervoeren moet een vrachtwagen zijn gekeurd en in het bezit zijn van een VLD-certificaat (Vervoer Levende Dieren).

 

 

Type en merk

Als je dan weet hoeveel paarden je wilt vervoeren is het zaak om hier het juiste type vrachtwagen bij te kiezen qua merk en model. Hier kan je zelf uiteraard al een voorkeur voor hebben, maar uiteindelijk bepalen ook je wensen wat het beste past. Het chassis oftewel het onderstel bepaalt namelijk ook hoe de living ingedeeld kan worden. Het volgende punt op ons lijstje. De optimale indeling van de living is wederom afhankelijk van de wenselijke opties. Denk aan de hoeveelheid slaapplaatsen en apparatuur zoals een magnetron, oven en kookplaat. Het is goed om vooraf een lijstje te maken van de zaken die noodzakelijk zijn en wat gewoon prettig is om aan boord te hebben. Gelukkig is Anemone de specialist wat het indelen van paardenvrachtwagens betreft en begeleiden ze je graag bij dit proces.

 

tussenschot paardenvrachtwagen paardenwagen

 

 

Extra ruimte creëren

Een vrachtwagen heeft vaste formaten en het komt eerder voor dat er te weinig ruimte is dan te veel. Gelukkig zijn er ook opties voor een flexibele indeling. Denk bijvoorbeeld aan een pop-out naar de zijkant wat zorgt voor meer ruimte in de living, maar ook een deel wat naar boven uitschuift kan een uitkomst zijn wat het creëren van extra slaapruimte aangaat. Standaardmaten voor de living zijn er niet, dit is afhankelijk van met hoeveel mensen je hier gebruik van wilt maken. Wel is het zo dat volgens de Nederlandse wetgeving het paardengedeelte groter moet zijn dan de living. Alleen dan wordt de paardenvrachtwagen bij de RDW gekeurd als veevervoer. Ook knikschotten in het paardengedeelte kunnen voor ondernemers een verademing zijn. Dit zijn tussenschotten die je in het midden kan knikken, zodat je meer ruimte creëert tijdens het draaien als je paarden op de wagen zet of hierop wilt opzadelen. Hierdoor hoef je niet alle paarden eruit te halen – wanneer je een zij- en achterlader hebt – als je een paard uit het voorste deel van de wagen wilt pakken. Bij de nieuwe paardenvrachtwagens zijn minimaal twee knikschotten aanwezig, maar meer is ook mogelijk.

 

 

Opties overwegen

Voor sommige paardenondernemers is het al moeilijk genoeg om te beslissen of ze voor een living gaan of niet. Laat staan de andere opties die hierbij komen kijken. Om je wensen goed op een rijtje te krijgen is het soms een uitkomst om bij vrachtwagens binnen te kijken en goed advies te krijgen. Anemone heeft altijd een grote voorraad in de showroom, waardoor er genoeg voorbeelden te bekijken zijn. Samen met de jarenlange ervaring maakt dit Anemone tot dé specialist op dit gebied om jouw wensen werkelijkheid te maken. Kijk voor meer info op: www.anemone.nl.

 

paardenvrachtwagen paardenwagen Anemone

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.