fbpx

De vier meest voorkomende problemen bij veulens

Het is momenteel de tijd van het jaar waarin veel veulentjes geboren worden. Om veel gesignaleerde problemen rondom de geboorte of eerste levensweken te voorkomen spreken we met Iris van Gulik. Zij is paardendierenarts en deelt in dit artikel welke 4 problemen zij tijdens haar werk het vaakst voorbij ziet komen.

 

Voorkomen is beter dan behandelen

“Als dierenarts zie ik regelmatig problemen bij jonge veulens. Het nadeel is alleen dat veulens er alles aan zullen doen om te laten zien dat het goed met ze gaat. Dit doen ze van nature omdat ze in het wild meteen overgeleverd zijn aan prooidieren wanneer ze hun zwakte tonen. Hierdoor komen eigenaren er vaak pas laat achter dat er iets mis is met het veulentje. Het is daarom belangrijk om meteen de dierenarts te bellen wanneer je ook maar enige twijfel hebt over de gezondheid van je veulen. Sowieso is het altijd slim om je veulen meteen te laten checken door een dierenarts. Ik zie vaak binnen één oogopslag of er iets aan de hand is met het veulentje, ook wanneer de eigenaar dit zelf nog helemaal niet door heeft. Daarnaast heb ik zelf een Online Veulen Cursus gemaakt (www.irisvangulik.nl/veulen-cursus/) Hierin leer je als fokker precies wat je moet weten om de kans op een gezonde merrie en een gezond veulen te vergroten.”

 

Veulenziekte

“Pasgeboren veulens hebben biest nodig om voldoende afweer op te bouwen. Biest is de eerste melk van de merrie en bevat veel antistoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van het veulen. Het is verstandig om binnen 16 tot 24 uur na de geboorte een bloedtest uit te voeren om te controleren of het veulen voldoende antistoffen heeft binnengekregen via de biest. Een gebrek hieraan kan leiden tot sepsis, een ernstige bloedvergiftiging die vaak fataal is voor pasgeboren veulens.”

 

Darmpek

“Een ander veelvoorkomend probleem dat we vaak zien bij pasgeboren veulens is een verstopping door darmpek, dit noemen we meconium obstipatie. Darmpek is de eerste, zwarte en kleverige ontlasting die veulens uit moeten poepen. Symptomen zijn overmatig persen, een opgezette buik of koliekachtige klachten. Om dit te voorkomen kan je ervoor zorgen dat je veulen meteen goed drinkt bij de merrie, daardoor wordt de ontlasting dunner. Verder kan je een klysma geven; als dit niet helpt moet je direct je dierenarts raadplegen.”

 

Spoelworm besmetting

“Bij iets oudere veulens van ongeveer 4 maanden zie ik regelmatig ernstige besmettingen met spoelwormen. Deze worden steeds vaker aangetroffen omdat spoelwormen resistent zijn geworden tegen veelgebruikte ontwormingsmiddelen. Je kan dit herkennen aan hoe het veulentje eruitziet; ze zijn vaak wat schraal en hebben een opgeblazen buik. Door ontworming gaan alle wormen vaak in een keer dood waardoor verstoppingen in de darmen kan ontstaan. Dit kan worden voorkomen door de juiste manier van ontworming. Ik heb een gratis ontwormingswijzer beschikbaar (https://irisvangulik.nl/ontwormwijzer-voor-veulen-1/) voor wie meer informatie wil.”

 

Diarree

“Wat we regelmatig zien bij veulens van verschillende leeftijden is diarree. Dat kan een ernstige kwaal zijn, maar het kan ook meevallen. Symptomen naast diarree zijn kale billen, uitdroging, zwakte, koliek en koorts. Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Houd je veulen goed in de gaten bij diarree, het moet genoeg drinken en niet zwakker worden. Bel bij twijfel altijd je dierenarts.”

 

 

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.