fbpx

Een zakelijke rekening: handig voor hippische ondernemers

Bij het runnen van een onderneming in de hippische wereld komt veel kijken. Bijvoorbeeld de financiële administratie bijhouden. Dit kan veel tijd kosten, terwijl je waarschijnlijk liever tijd doorbrengt bij de paarden. Wil je overzicht houden in de financiën van je bedrijf, dan is een zakelijke rekening wellicht wat voor jou. 

 

Als startende ondernemer komt er veel op je af. Je bent druk bezig met het opzetten van je bedrijf, en een zakelijke rekening kan daarbij handig zijn. Het is misschien aantrekkelijk om een zakelijke rekening te openen bij de bank waar je al privé bankiert, maar dat is niet altijd de voordeligste optie. Wat is dan wel belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening, en waar moet je op letten?

 

Is een zakelijke rekening verplicht? 

Het is wettelijk niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Wel is het verstandig om je zakelijke en privé financiën te scheiden. Niet alleen voor je eigen overzicht, maar ook voor de Belastingdienst is je administratie dan beter inzichtelijk. Daarnaast zijn er banken die het gebruik van een privérekening voor zakelijke doeleinden niet toestaan. Check dit dus goed bij je bank.

 

Kosten 

Een zakelijke rekening is vaak wat duurder dan een privérekening. Dit is omdat je, naast de maandelijkse kosten voor je rekening, per transactie een bedrag betaalt. Kies dus voor een bank waar je een laag bedrag per transactie betaalt, of zelfs een bepaald aantal transacties gratis krijgt. Op die manier kun je flink wat geld besparen.

 

Ook de algemene pakketkosten zijn belangrijk om in de gaten te houden. Dit zijn de kosten die je maandelijks betaalt aan je bank voor het afnemen van hun producten. Er zijn banken die startende ondernemers korting geven op deze kosten. Dat kan weer geld schelen.

 

Extra overzicht door meerdere rekeningen

Als ondernemer is het niet handig om al je inkomsten en uitgaven op één grote hoop te gooien. Je raakt dan snel het overzicht van je financiën kwijt. Een goede oplossing hiervoor is het openen van verschillende betaal- en spaarrekeningen.

 

Zo maak je gemakkelijk potjes om bijvoorbeeld alvast de btw of inkomstenbelasting apart te zetten. Daarmee voorkom je dat je dit geld uitgeeft aan kosten voor je bedrijf, en uiteindelijk onvoldoende saldo hebt om de btw af te dragen.

 

Met meerdere rekeningen kun je er daarnaast voor zorgen dat je een financiële buffer opbouwt. Dit geld spreek je bijvoorbeeld alleen aan wanneer je voor hoge kosten komt te staan door een onverwachte situatie.

 

Een zakelijke rekening wat voor jou?

Het hebben van een zakelijke rekening ervaart de ene manegehouder als erg prettig en de ander vindt het misschien niet echt nodig. Ben jij al gauw het overzicht in je financiën kwijt, of doe je je administratie zelfs nog handmatig? Dan kan het je veel tijd schelen om een zakelijke rekening te gaan gebruiken. Zo houd je meer tijd over om in de stallen of op de rijbaan door te brengen.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.