De in Nederland meldplichtige ziekte Equine infectieuze anemie (EIA) is geconstateerd bij een paard net over de grens in Hamont in België. Het paard is eerder illegaal geïmporteerd.
EIA wordt overgebracht door bloedzuigende insecten of andere manieren van bloed-bloed contact overgebracht. Behandelingen of vaccinaties voor EIA zijn er niet. Omdat een dier levenslang drager is van de ziekte en zo andere dieren kan besmetten, wordt bij de aanpak gekozen voor euthanasie of levenslange isolatie met een minimale afstand van 200 meter tot andere paardachtigen.
Wat is EIA?
Equine infectieuze anemie (EIA) is een virusinfectie. EIA wordt ook weleens ‘moeraskoorts’ genoemd, maar dat is niet juist en ook niet handig, want moeraskoorts (malaria) is een ziekte van de mens door de eencellige malariaparasiet (Plasmodium). EIA is niet besmettelijk voor mensen of andere diersoorten.
Oorzaak
EIA wordt veroorzaakt door het Equine Infectieuze Anemie Virus (EIAV). Dit virus behoort tot dezelfde familie als bijvoorbeeld het Humane Immunodeficiency Virus (HIV), maar EIAV geeft géén problemen bij de mens. Het EIAV is een ‘lastig’ virus omdat het steeds kleine genetische veranderingen inbouwt. EIAV veroorzaakt een levenslange infectie en als paarden de acute fase van de ziekte overleven, blijven ze levenslang drager van het virus. Er is net als bij HIV nog geen vaccin tegen EIA.
Verspreiding
Bloed van besmette paarden vormt de enige besmettingsbron voor andere paarden. De infectie kan op verschillende manieren worden overgebracht:
- Via de natuurlijke weg door bloedzuigende insecten en eventueel door direct bloed-bloedcontact (bijvoorbeeld bij vechtende hengsten). Ook kan een klinisch zieke merrie een besmet veulen ter wereld brengen. Kan er overbrenging zijn via natuurlijke dekking of via sperma dit wordt in principe mogelijk geacht, maar is nooit bewezen
- Via de dierenarts door besmette naalden, instrumentarium of een besmet bloedproduct
- Aerogeen (via de lucht) door de mens – bij ondoordachte verwijdering van besmet bloed (schoonspuiten met hogedrukspuit terwijl er nog andere paarden in dezelfde ruimte aanwezig zijn) of door een bloedend geïnfecteerd paard dat hoest naar een ander paard dat er vlak naast staat in een gesloten ruimte.
Meer lezen over wat EIA is, lees dan dit artikel.
Het besmette dier in België is geëuthanaseerd en momenteel wordt het bedrijf de komende 3 maanden gemonitord en eventueel omliggende bedrijven worden onderzocht. Verder wordt er onderzoek gedaan op een betreffende locatie in Nederland waar het paard een aantal maanden geleden is geweest. Nederland is officieel vrij van EIA, België heeft al meer te maken gehad met besmettingen door illegaal geïmporteerde paarden.
LTO is in nauw contact met het ministerie van LVVN en de NVWA over het verloop.
Bron: LTO