Elektrisch is de toekomst

Zonnepanelen, elektrische auto’s, er komen steeds meer mogelijkheden voor bedrijven om te verduurzamen. Volgende stap is de elektrische machine, dat is de toekomst. Al ziet de Nederlandse producent Tobroco-Giant de vraag naar de gezondere en stillere machines op dit moment al enorm stijgen. Reden genoeg om eens in de materie te duiken, waarom de elektrische machine wint aan populariteit.

Volgens Evert van den Broek van Tobroco-Giant kijken ondernemers steeds verder dan zonnepanelen en elektrische auto’s en dan is het aanschaffen van een elektrische machine helemaal geen gekke vervolgstap. “Helemaal niet als je toch al zonnepanelen hebt, waarmee je de machine voordelig op kunt laden. In tegenstelling tot nog veel auto’s zijn de machines namelijk volledig elektrisch. Bang zijn dat je na een uurtje stallen mesten de machine weer aan de lader moet zetten dat hoeft niet, want de grootste accu gaat gewoon acht uur en dus vrijwel een werkdag mee.”

Super accu

De accu is op basis van de nieuwste lithium-ion technologie en dat wil zeggen dat je deze kunt bijladen wanneer gewenst zonder dat de kwaliteit van de accu achteruit gaat. “Dat is het voordeel van de jarenlange doorontwikkeling van de elektrische accu’s van tegenwoordig en daarom durven wij er ook vijf jaar garantie op te geven. In vergelijking tot traditionele machines heeft deze een stuk minder onderdelen en dat betekent minder onderhoud.”

Stiller en gezonder

“Al zit het grootste voordeel van de elektrische machines hem wel in dat ze gezonder zijn voor mens en dier en veel stiller. Net als bij de elektrische auto’s zijn ze vrijwel geruisloos en dus is het ideaal om te bellen terwijl je op de machine zit of om te kunnen overleggen met collega’s zonder gestoord te worden door lawaai. Waar normaal niemand je kon verstaan, zullen ze de machine nu niet eens meer horen. Ook een stuk fijner en veiliger bij de paarden. Daarnaast is het ontbreken van uitlaatgassen een belangrijke winst als we het over de gezondheid hebben.”

Dezelfde prestaties

Maar kunnen deze machines dan wel dezelfde prestaties leveren als een gewone machine? “Dat doen ze zeker en net als de gewone machines kunnen ze afhankelijk van de uitvoering gewoon die grote strobaal heffen. De machines tillen opvallend veel voor hun eigen gewicht. De machine is leverbaar in verschillende breedtes, zodat je als stalhouder kunt kiezen voor een model die de stal makkelijk in en uit kan rijden. Daarnaast zijn er tweehonderd verschillende aanbouwdelen verkrijgbaar, waardoor je vrijwel alles kunt doen met één machine. Van maaien tot vegen, mesten, stro tillen en nog veel meer. Bovendien zijn er verschillende banden leverbaar om bij elke ondergrond aan te kunnen sluiten.”

Subsidiemogelijkheden

Natuurlijk heeft de machine ook een nadeel en dat is de prijs. “In aanschaf is de elektrische machine duurder dan de dieselvariant. Al wil dat natuurlijk niet alles zeggen over de kosten van een machine. Een ondernemer kan eenvoudig zelf uitrekenen welke variant na een aantal jaren gebruik voordeliger uit de bus komt. Daarnaast zijn er op dit gebied verschillende subsidies mogelijk, waardoor de machine toch voordeliger uit kan vallen.”

Kom het zelf ervaren

Hoewel er volgens Evert best veel vraag naar de elektrische machines is, zijn mensen toch nog terughoudend, omdat het iets nieuws is. “Dat snappen wij ook en daarop is mijn enige advies om de machine eens uit te komen testen bij een van onze zeventig dealers die door heel Nederland zitten. Alle machines worden in het Brabantse Oisterwijk ontwikkeld, gebouwd en getest en daarom weten wij dat alles goed zit. Om mee te denken hebben we daarom tijdelijk de actie van 0% rente bij financiering en vijf jaar garantie. Zo maken we het ondernemers makkelijker om de stap te wagen en overtuigd te raken van het nieuwe normaal: elektrisch.”

Ben jij benieuwd geworden naar de elektrische machines en wil je het zelf ervaren? Vind hier (https://www.tobroco-giant.com/elektrische-machines) meer informatie en laat je gegevens op deze pagina achter, zodat een dealer uit de buurt contact met je op kan nemen voor een test.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten:

Bestel nu een
proefabonnement!

Ontvang 3 nummers van vakblad

De Hippische Ondernemer

 voor maar €17,50.