fbpx

Erna Bronsvoort: “Naïviteit gaat ons niet redden”

Manege Snorrewind in Markelo is een begrip in de hippische wereld. Nu het economisch uitdagende tijden zijn wordt er toch geïnvesteerd. Met behulp van een Leadersubsidie werd een prachtig eventing oefenterrein gerealiseerd. En buurmans huis en land werden recent aangekocht. “Ik ben ondernemer”, zegt Erna. Hoe kijkt zij naar de toekomst van de paardensport?

 

Erna Bronsvoort-Willemink is gepokt en gemazeld in de paardenwereld. Samen met haar man Rikus voert ze de directie van Manege Snorrewind waar inmiddels 17 personen werk vinden en zo’n 100 paarden op stal staan en dagelijks in de wei lopen. Negen jaar was ze bestuurslid van de KNHS en recent is ze gevraagd voor de ledenraad van de FNRS. Het is verleidelijk een bedrijfsreportage te maken, maar daarvoor zijn we niet gekomen. Ons gaat het om Erna’s visie op de ontwikkelingen binnen de paardensport.

 

ARTIKELENSERIE OVER DE SPORT
In DHO 3/2022 zijn we een artikelenserie over de sport begonnen omdat er veel vragen leven en ook kritiek te beluisteren valt. In twee artikelen kwam de KNHS aan het woord over het vernieuwingsproces binnen deze organisatie. In DHO 4/2022 bevroegen we de FNRS over de ontwikkelingen in deze brancheorganisatie van hippische ondernemers, die meer mensen met meer plezier wil laten paardrijden.

In dit nummer geeft de bekende manege-eigenaar en pur sang-zakenvrouw Erna Bronsvoort-Willemink haar visie op de toekomst van de paardensport.

 

Analyse
Hoe kijk je naar de toekomst van de KNHS?
Erna: “Ik heb negen jaar bestuurslid mogen zijn. In die periode is er geen einde gekomen aan de versnippering binnen de hippische sector hoewel we dat wel geprobeerd hebben. We zijn geconfronteerd met financiële grenzen en uiteenlopende meningen. Neem de Sectorraad Paarden, die meer dan ooit de spreekbuis en belangenbehartiger van de sector zou moeten zijn, maar die geld ontbeert om daar op goede wijze inhoud aan te geven. De vraag rijst dan: hoe houden we de sector in stand in deze tijd van onder andere stikstofperikelen, inflatie, alsmaar stijgende kosten en financiële krapte in steeds meer huishoudens? Begrippen als samenwerking, professionalisering en doorontwikkelen van de sport liggen dan voor de hand. Mensen willen toekomstzekerheid. Dat geldt voor fokkers, sporters en recreanten. Dat geldt landelijk, maar net zo goed voor de plaatselijke hippische ondernemers. Binnen de KNHS staat de breedtesport voor grote uitdagingen en dus de FNRS ook want al mijn klanten – en ik hoop ook die van mijn collega’s – worden bij binnenkomst lid van de KNHS. Je voelt het aankomen: stijgende kosten van huisvesting, voer en energie en hogere loonkosten vanwege de stijging van het minimumloon zullen leiden tot prijsstijgingen van de tarieven. Tegelijkertijd zie je de sport aan de bovenkant meer en meer elitair worden. De paardensport is, terugkijkend naar het verleden, een echte volkssport geweest. Willen we het volk bij de sport betrokken houden, dan zullen we dat moeten bevechten. Daar ligt een taak voor de KNHS. KNHS, maak beleid!”

 

Samenwerking
En de FNRS dan?
Erna: “Vooropgesteld: de FNRS is een belangenorganisatie van ondernemers; een geheel andere doelgroep. Als hofleverancier van ruiters voor de KNHS is het vanzelfsprekend, dat KNHS en FNRS heel nauw samenwerken. Hoe houden we het volk aangesloten? Naar mijn mening door het heroverwegen van de hele sportstructuur. Tijdens de KNHS-kampioenschappen ontbreken de topruiters. Is dat erg? Ik denk van niet. De topsport heeft een ander platform. Op de Hippiade spelen andere belangen. We staan voor een nieuwe tijd met een andere beleving. Geen manegeruiter denkt er over de wereldkampioenschappen te bezoeken, maar op onze manege keken ze wel samen naar de landenwedstrijd, inclusief oranje slingers en een hoop gezelligheid. In de toekomst staan we voor de uitdaging draagvlak te houden voor wat we doen met paarden. De KNHS doet er goed aan zich te heroriënteren op het verdienmodel nu de sport er niet goedkoper op wordt. De toegankelijkheid en bereikbaarheid van en de deelname aan de sport moeten gemakkelijker en doorzichtiger worden. Deregulering kan daarbij helpen. Dat is geen gemakkelijke taak naar oud-bestuurslid Max Bentum en ikzelf hebben ondervonden. Toch is het nodig. Ik ben ervan overtuigd, dat de interesse in het paard zeker niet minder is geworden. Ik ben een groot voorstander van het welzijnsbeleid, maar het zet sporters en ondernemingen langzamerhand wel onder grote druk. Ik zie ‘vertrutting’ ontstaan. Laat het paard alsjeblieft paard blijven. Laten we geld vrijspelen voor wetenschappelijk onderzoek om dat te bewijzen en de criticasters tot zwijgen te brengen. KNHS en FNRS werken veel nauwer samen, gelukkig maar. Er is wel een grote overlap. Een fusie hoeft niet persé tenzij die kostenbesparend is en er efficiënter gewerkt kan worden. Eén familie met twee winkels hoeft niet verkeerd te zijn.”

 

In het nauw
Je memoreerde het al: onze sport zit financieel/economisch in het nauw. Er komen beperkingen door opgelegde stikstofreductie en er is een groep buitenstaanders, die van de sport af wil? Erna: “Inderdaad. We moeten ons meer dan ooit sterk maken. We hebben als enige gezamenlijke spreekbuis de Sectorraad, maar die kan geen vuist maken, hoe zeer de bestuursleden ook hun best doen. Over zijn eigen schaduw heen stappen is in onze sector schijnbaar moeilijk. Hoeveel meer tegenslag moet er nog komen voor we dat wel gaan doen? De Raad voor Dieraangelegenheden doet naar ik heb begrepen onderzoek naar sport met het paard, de duif en de vis. Wat gaat daar uit komen? En hoe stellen we ons te weer? Hebben we de goede antwoorden klaar naar Tweede Kamer-leden en dit soort onderzoekscommissies? Ik heb waardering voor FNRS-directeur Haike Blaauw, die erg naar buiten denkend is en in de breedte ondersteuning van ondernemers in de sport organiseert. Zijn gevoel van urgentie en pleidooi voor toenemende kwaliteit onderschrijf ik zonder meer.”

 

Verbeterpunten
Zie je verbeterpunten bij de collega-manegehouders? Wat mij opviel: Manege Snorrewind besteedt veel aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen met het project Paardrijden Voor Iedereen (waardoor ruiters met een beperking goedkoper kunnen paardrijden), het goede doel Villa Joep (een fonds voor onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker) en het project Zon op Snorrewind (1.500 zonnepanelen op de daken die stroom leveren aan meer dan 100 huishoudens in de directe omgeving van de manege).

 

Erna: “De paardenwereld is in grote mate in zichzelf gekeerd. Je moet verstand van paarden hebben en wie dat niet heeft lijkt niet van belang. En dat terwijl we juist een open mind moeten hebben want er wordt zeker vandaag de dag op ons gelet. Toen Rikus en ik het bedrijf overnamen ben ik lid geworden van de ondernemerskring, die elke woensdagmorgen een ontbijt organiseert. De daaruit ontstane contacten hebben ons veel respect gebracht en er is veel begrip voor ons bedrijf ontstaan. We worden serieus genomen. We staan daardoor midden in de maatschappij en dat willen we als onderneming laten zien met de genoemde projecten. We kweken daarmee goodwill. Villa Joep en Paardrijden Voor Iedereen werken ook nog eens enorm samenbindend binnen ons bedrijf. Zon op Snorrewind lijkt te gaan lukken; we hebben recent bericht gehad, dat de technische voorzieningen en de zware bekabeling er gaan komen. Mijn collega-manegehouders zou ik willen aanmoedigen op maatschappelijk vlak aan de slag te gaan. Door zo aan de weg te timmeren ziet men je bedrijf staan en maken we ons maatschappelijk onmisbaar. Dat hebben we in deze tijd nodig, binnen de KNHS, de FNRS en onze bedrijven. Naïviteit -op meer dan één vlak- gaat ons niet redden.”

 

Wie is Erna Bronsvoort-Willemink?
Erna Bronsvoort-Willemink is samen met Rikus Bronsvoort eigenaar van Manege Snorrewind te Markelo. Samen hebben ze drie kinderen: Bas, Joep en Loes. Erna heeft de opleiding Internationale Agrarische Handel aan de Agrarische Hogeschool Larenstein afgerond en is daarna werkzaam geweest bij Cebeco als Logistiek Manager en bij de ECB Groep als Marketing Manager. Daarnaast heeft ze de opleiding ORUN-instructeur allround gedaan. In haar jeugd heeft Erna altijd op pony’s en paarden van anderen gereden. Daarmee startte ze in de dressuur, het springen en de eventing. Later heeft ze eigen paarden uitgebracht tot in de ZZ Licht dressuur en het Z springen. In de eventing is Erna internationaal gestart op 2**-niveau en in het landenteam voor Nederland op het EK. Erna was negen jaar bestuurslid van het hoofdbestuur van de KNHS met de portefeuilles wedstrijdsport, recreatiesport, opleidingen en accommodatie.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.