Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik:

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik: ‘Geen nieuwe EU-regels maar handhaven”

Het Europese parlement lijkt voor de paardenwereld soms ver weg, maar niets is minder waar met een zeer bevlogen Nederlandse vertegenwoordiging in het Europese parlement. Wie is Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik en waar staat zij voor?

‘De paardensector is een hele belangrijke sector en hoort zeker thuis op de Europese agenda. Een sector die zich kenmerkt door de belangrijke economische bijdrage die het levert aan de Europese samenleving. En daarnaast ook voor vele een belangrijke maatschappelijke bijdrage levert’, zegt zij in het interview in de Hippische Ondernemer. Geen nieuwe regels maar betere handhaving?  ‘Er dient betere voorlichting gegeven te worden over de bestaande wetgeving.

De EU-regels zijn de strengste ter wereld. Verdere harmonisering van de uitvoering in alle EU-landen zal onnodig dierenleed voorkomen. Zowel op gebied van paardentransport als op gebied van dierenwelzijn in het algemeen verschijnen er stigmatiserende rapporten in het EU-parlement. Paardenhouders en goedwillende vervoerders worden verantwoordelijk gehouden voor misstanden elders of zelfs voor gefilmde misstanden in derde landen. Gevolg is een politieke hetze tegen boeren, dierhouders en het huidige diervervoerbeleid. Meer kennis over de hoge standaarden die al vastgelegd zijn en betere handhaving moet een halt roepen tot dit soort praktijken.’

Meer hierover leest u in het juli-nummer.