Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet verschillende veranderingen aangekondigd. Hieronder valt dat per 1 januari 2025 de btw op stro en voer verhoogd wordt van 9% naar 21%. Dit is een forse verhoging van 12%, maar helaas niet de enige. Ook willen het kabinet per 1 januari 2026 de motorrijtuigenbelasting voor paardenvervoer verhogen naar voltarief.
Btw-verhoging van 12%
Landbouwproducten die niet als voeding voor mensen dienen, zoals stro en paardenvoer, vallen nu nog onder het lage btw-tarief van 9%. Vanaf 1 januari 2025 wil het kabinet dit verlaagde tarief afschaffen en zal het veranderen naar 21%. De reden hiervoor is dat ze tijdens de evaluatie van het verlaagde btw-tarief tot de bevinding kwamen dat de doelstelling van het verlaagde tarief voor bepaalde agrarische goederen en diensten niet langer actueel en relevant is wegens het vervallen van de landbouwregeling in 2018.
Verschil met België en Duitsland
Wanneer deze btw-verandering door zou gaan wordt het voor veel Nederlanders steeds aantrekkelijker om voer over de grens te gaan halen. Het verschil in btw met België (slechts 6% op voer) en Duitsland (7% op voer) wordt op deze manier erg groot. Om over de grens voer te gaan halen en ook nog even te tanken kan je zomaar 100 euro schelen. Naast het feit dat dit voor enorme drukte kan gaan zorgen in grensgebieden, kan dit ook grote gevolgen hebben voor Nederlandse voer- en stro-producenten.
Afschaffing kwarttarief paardenvoertuigen
Naast het afschaffen van het verlaagde btw-tarief wil het kabinet nog meer gaan afschaffen. Op dit moment geldt er een kwarttarief voor een voertuig dat is ingericht voor het vervoer van paarden ten behoeve van de paardensport en uitsluitend niet-beroepsmatig wordt gebruikt. Maar ook deze regeling willen ze beëindigen. Vanaf 1 januari 2026 zal je niet een kwart van het tarief moeten gaan betalen, maar het volledige tarief dat ook geldt voor een personenauto.
Loonstijging
De FNRS verwacht dat ook de lonen omhoog zullen gaan aangezien de vakbonden vragen om een loonsverhoging van 8%. De paardensector mag dan wel geen cao hebben, maar kan daarin niet helemaal achterblijven op andere sectoren om te voorkomen dat het personeel de sector verlaat. Zij adviseert dan ook om als ondernemer goed naar de kosten te blijven kijken en tijdig bij te sturen om een gezond bedrijf te behouden.
Pleiten voor matigen belastingverhoging
Het is uiteraard nog niet zeker dat deze maatregelen daadwerkelijk doorgevoerd zullen worden; daar zal de Tweede Kamer nog over gaan debatteren tijdens de Algemene Beschouwingen en vervolgens zullen beide Kamers het nog goed moeten keuren. Maar de Sectorraad Paarden en MKB-Nederland zullen zich hard gaan maken om alle paardenhouders en ondernemers te helpen en ervoor te zorgen dat deze wijzigingen van tafel gaan. Al hangt dit ook deels af van het nieuwe kabinet wat komen gaat.