fbpx

Geboortemelding drachtige merrie met AI?

Geboortemelding drachtige merrie met AI

AI verovert de wereld en hoewel we als paardenhouders misschien nog wat terughoudend zijn, kan het ons veel tijd besparen en waardevolle informatie opleveren. Een van de AI-tools die in Nederland in opkomst is, zijn de AI-camera’s van Coho. In combinatie met het Birth Alarm vormen ze een perfect duo voor de voorspelling van de geboorte van jouw veulen.

 

AI in de geboortemonitoring

In 2018 startte het Franse bedrijf Coho met de ontwikkeling van een camerasysteem dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (AI) om paarden te observeren. “Onze camera bevat een kleine computer met een AI-model dat getraind is om het gedrag van een paard te herkennen, zoals een mens dat zou doen,” legt Delina Dijkstra, projectmanager bij Coho, uit. “Deze technologie, ook wel visionaire AI genoemd, kijkt naar lig- en stahoudingen en activiteit van het paard. Zo kan het systeem bijvoorbeeld afwijkend gedrag detecteren dat kan wijzen op koliek of een merrie die op het punt staat te bevallen.”

 

Deze technologie interpreteert de beelden niet automatisch; daarom is het systeem getraind in samenwerking met het Franse wetenschappelijke instituut IFCE. Op basis van onderzoek zijn standaarden vastgesteld om drie belangrijke posities te herkennen: staan, op de buik liggen en op de zij liggen. Daarnaast monitort het systeem de activiteit van het paard en stuurt het meldingen bij opvallende gedragsveranderingen. Het systeem werkt dus niet als een gewone camera, waarbij je continu zelf moet meekijken, maar eerder als een assistent die je relevante informatie geeft over de beelden.

 

AI en Birth Alarm: de perfecte combinatie

Hoewel het AI-systeem nog niet zelfstandig een bevalling kan detecteren, biedt het in combinatie met het Birth Alarm een krachtige oplossing. “In de weken voor de geboorte registreert de AI-camera subtiele gedragsveranderingen, zoals onrust en langdurig liggen. Dit kan een eerste indicatie zijn dat het veulen eraan komt. Vervolgens kan het Birth Alarm je op het juiste moment uit bed bellen.”

 

Volgens Delina wordt er volop gewerkt aan verdere ontwikkelingen. “Het systeem is nog niet zo ver dat het zelf een bevallende merrie kan herkennen, maar dat is zeker iets waar we naartoe werken. De technologie wordt continu doorontwikkeld.”

 

Meer inzicht met AI

Een bijkomend voordeel van de AI-camera is de timelapse-functie. Hiermee kunnen paardenhouders in korte tijd terugzien wat er ‘s nachts is gebeurd. “Tijdens het ontbijt kun je in een minuut bekijken of het veulen goed heeft gedronken en actief is geweest, zodat je met een gerust hart je dag begint.”

 

Coho is een Franse startup die in 2018 is opgericht. In februari 2024 heeft Gallagher het overgenomen, waardoor het, net als Birth Alarm, een onderdeel van het bedrijf is geworden. In Nederland is het merk en deze techniek nog relatief onbekend, maar in Frankrijk wordt het al breed gebruikt. “Franse ruiters gebruikten het zelfs op de Spelen in Parijs om hun paarden te monitoren. Zeker op dat niveau telt elk detail. Ze gebruiken het om te zien hoe hun paarden slapen, of ze goed herstellen van transport en of ze voldoende rust krijgen. Dat kun je nooit zelf continu monitoren, want je moet ook ooit slapen. Een camera vervangt natuurlijk niet de band die wij met ons paard hebben en wat wij daarmee kunnen opmerken. Maar het houdt je paard wel elke seconde in de gaten, waardoor de camera eerder een verandering ziet.”

 

De toekomst van AI in de paardenhouderij

De introductie van AI in de paardenhouderij roept soms vragen op. “Mensen moeten wennen aan deze technologie. Als je uitlegt hoe het werkt, zien mensen het nut, maar vertrouwen moet door de jaren heen groeien.”

 

Naast geboortemonitoring wordt AI steeds vaker ingezet om het welzijn van paarden te verbeteren. “Een paard kan niet spreken, maar AI kan helpen om zijn gedrag beter te begrijpen. Hoe meer we op basis van data het paard kunnen laten ‘spreken’, hoe beter dat is voor zijn gezondheid en welzijn.”

 

Om de wetenschappelijke basis van de technologie verder te versterken, is Coho in gesprek met een grote Nederlandse organisatie om onderzoek uit te breiden. “Zo kunnen we de technologie nog beter afstemmen op de behoeften van paardenhouders en de sector verder vooruithelpen.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.