fbpx

Gewijzigde regels voor hippische ondernemers in 2023

Met de ingang van het nieuwe jaar zijn er ook weer nieuwe regels die gelden voor hippische ondernemers op fiscaal gebied. Deze veranderingen zullen invloed hebben op de manier waarop het bedrijf gerund wordt en dus is het handig om hiervan op de hoogte te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de stijging van het minimumloon en tegemoetkomingen in bepaalde kosten.

 

Flexibele arbeidsrelaties

Het kabinet heeft aangekondigd dat flexibele arbeidsrelaties niet meer gebruikt mogen worden om te concurreren op arbeidsvoorwaarden. Dit betekent dat werkgevers verplicht zijn om flexibele werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden te geven als vast personeel. Zo krijgen werknemers met een tijdelijk contract of oproepcontract meer zekerheid en bescherming.

 

 

Stijging minimumloon

Een van de belangrijkste veranderingen van dit jaar is de stijging van het minimumloon. Per 1 januari 2023 is het minimumloon met 10,15% omhooggegaan. Dit is een aanzienlijke toename en bedrijven zullen hier rekening mee moeten houden in hun begroting. Dit kan voor sommige ondernemingen een flinke uitdaging zijn, vooral voor kleinere bedrijven.

 

 

Stijging AOW-leeftijd

Ook de AOW-leeftijd zal dit jaar weer gaan stijgen, waardoor werknemers langer moeten werken voor ze met pensioen mogen. De AOW-leeftijd gaat omhoog van 66 jaar en zeven maanden naar 66 jaar en tien maanden. Dit geldt voor personen geboren na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957.

 

Pensioenfonds open voor zzp’ers

De Wet toekomst pensioenen maakt het mogelijk voor pensioenfondsen om tijdelijk te experimenteren met een pensioenregeling voor zzp’ers. Nu zijn die fondsen bijna uitsluitend toegankelijk voor mensen die in loondienst werken. Deelnemen als zzp’er kan interessant zijn omdat een ‘echte’ pensioenregeling anders in elkaar zit dan een pensioenproduct van een bank of verzekeraar. Fondsen die een experiment met zzp’ers gaan doen, mogen zich daarbij alleen richten op mensen die in hun beroep of sector actief zijn. Verder krijgen de fondsen de mogelijkheid om te kijken bij de Kamer van Koophandel wie er in hun branche actief is. Als er in jouw branche een experiment is, zal een fonds jou mogelijk hiervoor benaderen.

 

 

Fiscale wijzigingen

Er is ook een aantal fiscale wijzigingen die hippische ondernemers moeten weten en belastingtechnisch relevant zijn. De onbelaste reiskostenvergoeding is per 1 januari 2023 gestegen naar € 0,21 per kilometer. De onbelaste thuiswerkvergoeding is omhoog gegaan van € 2,- per dag naar € 2,15 per dag. Bovendien is de vrije ruimte onder de werkkostenregeling tijdelijk verhoogd naar 3% over de eerste € 400,000, – van de fiscale loonsom.

 

 

Mestboekhouding

Daarnaast is er per 1 januari 2023 het een en ander veranderd rondom de regelgeving voor de mestafvoer. Sindsdien werkt de hele mestketen in Nederland op een nieuwe manier, namelijk met het realtime Vervoersbewijs van dierlijke meststoffen. Dit betekent onder andere dat voor, tijdens en na het vervoer de gegevens digitaal moeten worden doorgegeven aan de overheid via een online systeem.

 

 

Financiële steun

Voor (ex-)werknemers en zzp’ers die ziek zijn geworden door het werken met gevaarlijke stoffen, zoals asbest, allergische beroepsastma of schildersziekte zijn er financiële tegemoetkomingen beschikbaar. De maximale tegemoetkoming bedraagt € 22.838,- en is eenmalig te verkrijgen onder bepaalde voorwaarden.

 

 

STAP-budget

Een andere tegemoetkoming van de overheid is dat het STAP-budget is uitgebreid, dit staat voor Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie. Werknemers en ondernemers kunnen hiermee een bepaalde opleiding, training of cursus volgen en kunnen maximaal € 1.000,- per jaar aanvragen. Vorig jaar zijn ze hiermee gestart, de eerstvolgende ronde waarop je deze tegemoetkoming kan aanvragen in 2023 is op 28 februari.

 

 

SLIM-subsidie

Ook is er de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in MKB-ondernemingen (SLIM-subsidie). Hiermee kunnen mkb-werkgevers subsidie aanvragen voor initiatieven gericht op leren en ontwikkelen van werknemers. Denk hierbij aan onderzoek naar opleidingsbehoeften of loopbaanadviezen voor werkenden.

 

Verwachte verandering: CO2-uitstoot bijhouden

Een verandering die naar verwachting vanaf 1 juni 2023 in zal gaan is dat grote werkgevers (met 100 werknemers of meer) de CO2-uitstoot van hun werknemers moeten bijhouden. Dit moet via een digitaal platform worden gerapporteerd aan de overheid. Hierdoor krijgen werkgevers inzicht in de CO2-uitstoot van zakenreizen en woon-werkverkeer. Aan de hand daarvan kan de overheid maatregelen voorstellen aan de werkgever om deze uitstoot te beperken.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.