Weetjes over gras

Het voorjaar hangt in de lucht en dat betekent dat het weideseizoen voor de deur staat. Maar wat weet jij over gras? We hebben enkele wetenswaardigheden over gras voor je op een rij gezet.

Inzaaien

De meeste grassoorten komen ieder voorjaar weer opnieuw op, zonder dat inzaaien nodig is. Gras vormt na inzaaien een dichte zode, waardoor de meeste onkruiden worden onderdrukt. Het vormt, tot het moment dat uit een grashalm een are groeit, voortdurend nieuwe spruiten of groeipunten. Daardoor beschikt gras over een groot herstelvermogen.

Groei

Gras groeit het hele jaar door, maar hoe hard verschilt per periode en grassoort. Gemiddeld is de maximale groei in mei-juni en vermindert de groei in juli-augustus. In augustus-september neemt de groei weer licht toe om daarna geleidelijk te verminderen.

Bemesting

Na de winter vormt het gras nieuwe wortels. Op dat moment moeten er genoeg zuurstof en voedingsstoffen in de bodem aanwezig zijn. Dit is het moment waarop onderhoud van de zode en bemesting op de agenda staan.

Geschikt voor paarden

Niet iedere grassoort is geschikt voor paarden. Koeiengras is vanwege de hoge voedingswaarde niet goed voor paarden. Een paardenweide dient te worden ingezaaid met het graszaadmengel geschikt voor paarden. Paarden bijten het gras zeer kort af met hun tanden. Voor gras is het moeilijker om te herstellen als het groeipunt is afgegraasd. Daarom zijn grassoorten waarvan de groeipunten zeer laag bij de grond liggen erg geschikt. Ook hebben paarden behoefte aan structuurrijk voer en dus grovere grassoorten. Geschikte grassoorten zijn onder andere roodzwenk, beemdlangbloem, timothee en veldbeemdgras. Ook Engels raaigras (het late type) is opgenomen in paardengrasmengsel, dit is een veredelde soort die minder suikergehaltes produceert in het vroege seizoen omdat de groei later op gang komt.

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over bodembeheer en verschillende omheiningen.

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Nieuwste berichten: