fbpx

Harmonieprijs dressuur, een nieuwe dimensie in de paardensport

In de wereld van de paardensport komt er een vernieuwend initiatief naar voren dat de focus verlegt van perfecte dressuuroefeningen naar de harmonieuze relatie tussen ruiter en paard. De Harmony & Fairness Award, geïntroduceerd door de Anrecht familie, brengt een frisse wind in de dressuursport.

 

Een uniek concept

De Harmony & Fairness Award verschilt aanzienlijk van traditionele jureringen bij dressuurwedstrijden. Het publiek wordt actief betrokken bij het toewijzen van de prijs via een speciaal live stemsysteem, toegankelijk op www.harmonie-fairnessvoting.de. Bezoekers, zowel ter plaatse als virtueel, beoordelen combinaties op comfort, harmonie en eerlijkheid. Deze unieke benadering geeft de paardengemeenschap een stem en verlegt de focus naar de connectie tussen ruiter en paard.

 

De mens achter het initiatief

In 2019 werd de Harmony & Fairness Award gelanceerd door de Anrecht familie, die al meer dan 15 jaar actief is in de paardensport en zich inzet voor dierenwelzijn. Hun bedrijf, Anrecht-Investment, heeft als missie het waarborgen van het welzijn van paarden op hoog niveau. Het initiatief gaat verder dan traditionele wedstrijden en benadrukt het belang van een harmonieuze relatie tussen mens en paard. En die harmonie wordt beloond; de prijzenpot bedraagt namelijk maar liefst €10.000 voor de winnende combinatie.

 

Harmonie ten top bij Van Baalen

Eind januari werd de Harmony & Fairness Award voor het eerst uitgereikt op Jumping Amsterdam tijdens de FEI Dressage World Cup Grand Prix Freestyle. Na een spannende kür op muziek besloot het publiek dat Marlies van Baalen de meeste harmonie toonde in haar kür met haar paard Habibi DVB. “Wat deze award zo leuk en bijzonder maakt, is dat het publiek zeer betrokken is en invloed heeft op de uitkomst. Het welzijn van paarden is momenteel een veelbesproken onderwerp. Het veroveren van deze prijs betekent dat het publiek de connectie tussen mij en Habibi waardeert. Ik geloof zeker dat onze nieuwe kür op muziek heeft bijgedragen aan de overwinning. Deze is namelijk heel licht en past perfect bij Habibi, waardoor je echt wordt meegenomen in het verhaal. Alles verliep zoals het hoorde en het paste perfect, dus ik denk dat het publiek dit ook zo heeft ervaren.”

 

Harmonie bij jonge paarden

Maar niet alleen op dit niveau worden dergelijke harmonieprijzen uitgeschreven. Zo introduceerde jurylid Frenk Jespers deze prijs al eerder in Zweden en Finland bij een jonge paardenwedstrijd en kreeg hij de organisatie van Dressuur Talent Berlicum dit jaar ook zo ver om de stap te nemen. “Ik kan erg genieten van een fijn gereden paard. Op een jonge paardencompetitie gaat het toch (en terecht) om het paard met de meeste potentie. Maar mijn ervaring, ook met wedstrijden op het hoogste niveau, is dat een correct voorgesteld paard niet altijd spectaculair beweegt en daardoor meestal wordt ondergewaardeerd. Dat is erg teleurstellend en leidt tot minder enthousiasme om verder te gaan in de wedstrijdsport op dat moment.

 

Met deze prijs willen we goed rijden belonen. Er doen veel liefhebbers mee terwijl ze weten dat ze niet de winnaar hebben. Het hoort een uitdaging te zijn om een paard goed te managen voor de sport. Door hiervoor een prijs ter beschikking stimuleer je dit alleen nog maar meer. Zo komt de nadruk ook bij deze competities steeds meer op goed paardrijden en dat lijkt me zeker in deze tijd een goede zaak!”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.