fbpx

Helpdesk Paard: samen weet je meer

De Helpdesk Paard voorziet dierenartsen al ruim vijf jaar van actuele informatie en advies over infectieziekten bij paarden. Het zorgt voor een snelle bundeling van informatie, zodat de sector als het nodig is direct stappen kan ondernemen. En dat is nuttig, vindt Henk Lommers, onder meer ketenmanager bij het ministerie van LNV.

 

Lange tijd had het onderwerp ‘paarden’ geen hoge prioriteit binnen het ministerie. Toen er onder meer door verplichting draaiboeken moesten komen voor bijvoorbeeld Afrikaanse paardenpest was er een reden om goed met de sector te overleggen. “Toen dachten we: ‘als we het dan toch doen, laten we het dan ook goed doen en een convenant sluiten om de paardengezondheidszorg in Nederland te ondersteunen’. En zo werd acht jaar gleden een plan gemaakt voor een driejarig monitoringsproject, een gezondheidsoverleg en de Helpdesk, waarvan het ministerie financier en opdrachtgever is”, aldus Henk Lommers.

 

De Helpdesk wordt gedragen door drie partijen, de faculteit Diergeneeskunde (fD), Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en GD, die nauw contact met elkaar onderhouden. “Deze verbintenis is belangrijk. Als er iets gebeurt weten ze elkaar te vinden”, laat Lommers weten. “Het gezondheidsoverleg zorgt er daarnaast voor dat wij ook altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. En zo is de cirkel rond.”

 

 

Bevorderen gezondheid

De Helpdesk bleek al snel een succes; dierenartsen vanuit heel Nederland hangen met vragen aan de lijn. “Het is belangrijk dat dierenartsen onderling informatie kunnen delen en kunnen sparren als daar behoefte aan is”, legt Lommers uit. En dat is precies waar de Helpdesk op mikt; de gezondheid van paarden in Nederland bevorderen, waardoor de verspreiding van endemische infectieziekten en insleep van nieuwe infectieziekten ingeperkt, voorkomen of vroegtijdig gesignaleerd wordt. Het is dus niet alleen mogelijk om te bellen voor de in Nederland bekende infectieziekten, zoals rhinopneumonie en droes. Ook bij (verdenkingen van) infectieziekten die nog niet in Nederland voorkomen, zoals het westnijlvirus en Afrikaanse paardenpest, is het nuttig om hier in een vroeg stadium over te overleggen en communiceren. “Het geeft ons allemaal inzicht in de actuele dierziektesituatie in Nederland. En die goede samenwerking is belangrijk, want samen weet je meer”, aldus Lommers.

 

 

Contact

De Helpdesk Paard is voor dierenartsen bereikbaar via 0900-7100000 (optie 5 – paard) en wordt bemenst door specialisten van GD en fD. Tussen 15.00 en 17.00 uur is het mogelijk om direct met een specialist te spreken. Let wel op, want de Helpdesk is niet het officiële meldpunt voor meldingsplichtige aandoeningen; dit is ingericht door de NVWA.

 

Bron: GD

 

Vond u dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over praktische zaken omtrent het enten van paarden en over paardenmest.

 

Wilt u tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.