fbpx

Hippisch Centrum Twente nieuwe locatie voor Paard Zoekt Baas

De opvang Paard Zoekt Baas was de laatste periode volop in het nieuws vanwege hun zoektocht naar een nieuwe locatie. Deze locatie hebben ze gelukkig op korte termijn gevonden. Wij blikken daarom met hun vooruit en kijken terug naar de afgelopen periode en de werkzaamheden die ze doen.

 

De opvang Paard Zoekt Baas is een initiatief van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren uit Enschede en wordt gerund door Henk en zijn dochter Calijn ten Napel. Via de opvang vinden verwaarloosde paarden al meer dan vijf jaar een goed nieuw tehuis. Calijn vertelt dat deze paarden vaak via via bij hun terecht komen of gebracht worden door de dierenpolitie met toestemming van vrijwillige afstand. “Maar ook particulieren die het niet meer kunnen betalen, kunnen hun paard aan ons schenken waarna we hiervoor een nieuw thuis zoeken.”

 

Oplopen tot tienduizend euro
Calijn gaat verder dat veruit de meeste paarden of pony’s verwaarloosd bij hun binnenkomen. “En dat voor een land als Nederland. Veel mensen blijven zich daarover verbazen dat dit ook hier gebeurt. Die verwaarlozing uit zich niet alleen in magere paarden met onverzorgde hoeven, maar ook in hoefbevangenheid of enorm dikke paarden bijvoorbeeld. Het verschilt per paard maar er komen vaak nog veel kosten bij kijken voordat we ze kunnen herplaatsen. In de ergste gevallen loopt dit zelfs op tot tienduizend euro. Deze kosten worden voornamelijk betaald door mensen die doneren en ook de gezondere paarden kunnen geld in het laatje brengen wanneer deze worden geadopteerd. Daarnaast organiseren we bijvoorbeeld ponykampen om aan extra inkomsten te komen of geven voorlichtingen over verwaarlozing bij paarden en hoe je dit kan herkennen en hebben ook regelmatig open dagen waarvoor we entree vragen om een inkijkje te krijgen bij onze opvang. Sinds we de nieuwe locatie hebben, zijn er ook twee huizen die we kunnen verhuren via Airbnb om de opvang draaiende te houden.”

 

 

Hippisch Centrum Twente
Het vinden van een nieuwe locatie was een heikel punt voor de initiatiefnemers, want hun huurcontract werd opgezegd en ze moesten snel een andere plek weten te vinden voor de 35 tot 45 paarden en pony’s die bij hun op stal staan. “We zijn naar aanleiding van onze oproep benaderd door Hippisch Centrum Twente. Hun locatie stond leeg en ze zochten nog een huurder of dat niet iets voor ons was? Dat is het zeker en bovendien klikte het erg goed. We zijn nu de vaste huurder geworden voor minimaal tien jaar, dus voorlopig zitten we hier goed. Op deze locatie hebben we veel meer faciliteiten, meer stallen (circa 65) en de mogelijkheid om op het terrein te wonen.  Er zijn op dit terrein ook een fijne binnen- en buitenbaan met eb- en vloedsysteem die we graag willen verhuren voor evenementen. Wij hebben deze faciliteiten natuurlijk niet de hele dag nodig. De extra boxen willen we niet gebruiken om extra opvangpaarden aan te nemen, want dat betekent ook weer extra kosten. Deze plekken willen we dus gaan inzetten als vakantiestalling die te huren is in combinatie met de Airbnb. Daarnaast willen we voor ongeveer vijftien tot twintig paarden een rusthuis opzetten waar mensen een bepaald bedrag per maand voor gaan betalen. Dit zorgt voor meer speling in de kosten en maakt de opvang financieel een stukje makkelijker. Zo helpen alle beetjes.”

 

Komt nog te vaak voor
De opvang is geen bedrijf en dus moeten ze het voornamelijk hebben van vrijwilligers en interne stagiaires om voor de paarden te zorgen. “Gelukkig heeft de nieuwe plek ook weer voor nieuwe vrijwilligers gezorgd. Samen met de donaties en onze extra activiteiten faciliteren we een goede plek voor verwaarloosde dieren. Op de website van www.paardzoektbaas.nl proberen we iedereen op de hoogte te houden middels een blog en het online zetten van nieuwe paarden. Daarnaast maken we video’s over de opvang op ons kanaal op YouTube. Wat andere ondernemers kunnen doen om ons te ondersteunen? Ze kunnen sowieso helpen met het opsporen en melden van verwaarloosde dieren. Dat kan via 144 of via ons. Wij staan in nauw contact dus zorgen altijd dat er snel iemand gaat kijken. Natuurlijk kunnen bedrijven altijd giften aan ons doen of ons vragen om voorlichting te geven aan klanten. Deze voorlichting is sowieso een belangrijk punt om verwaarlozing te voorkomen, want dit komt echt nog te vaak voor. Ook kunnen bedrijven een paard adopteren, met uitzondering op maneges en handelsstallen. Het gaat toch vaak om paarden die iets hebben meegemaakt waardoor manegewerk vaak een te hoge belasting vormt, daarnaast blijven de paarden in ons eigendom en kunnen ze alleen geadopteerd worden waardoor ze dus niet doorverkocht kunnen worden. We hebben inmiddels al heel veel paarden (meer dan vijfhonderd) op kunnen lappen en een nieuw thuis kunnen geven en hopen hier samen met paardenminnend Nederland nog veel meer aan te kunnen doen.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.