Hoe brandveilig is uw accommodatie?

Hoe (brand)veilig is uw accommodatie?

Als eigenaar van een ruitersportcentrum of andere paardenbedrijf bent u niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van de aanwezige paarden, maar ook voor die van alle bezoekers. De (brand)veiligheid voor gebouwen wordt in eerste instantie geregeld in het Bouwbesluit. Maar wat kunt u zelf doen om uw hippische accommodatie (brand)veiliger te maken?

Een brand ontstaat niet zomaar. Uit onderzoek is gebleken dat elektrische installaties de belangrijkste oorzaak van een brand zijn. Denk hierbij aan kortsluiting, overbelasting en achterstallig onderhoud. Ook het uitvoeren van (herstel) werkzaamheden waarbij gelast of geslepen wordt is een belangrijke oorzaak van brand.

Daarnaast kunt u denken aan zelfontbranding van machines en tractors, roken, brandstichting etc. Om een grote brand te voorkomen kunt u zelf de nodige preventieve maatregelen nemen.

De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS), brancheorganisatie bij uitstek voor ondernemers in het paardenbedrijf, heeft de deskundigheid in huis en wijst de weg naar partner-specialisten in brandpreventie. Zie het meinummer van De Hippische Ondernemer.