fbpx

Hoe gaat het nu met: De Lindehoeve

De Lindehoeve Hippisch Ondernemer van het Jaar

Drie jaar geleden was de Lindehoeve een van de drie finalisten voor de Hippische Ondernemer van het jaar verkiezingen. De Lindehoeve is een groot bedrijf gericht op drie takken: opfok, rusthuis en dracht en geboorte. Door de 160 hectare aan grond hebben de paarden genoeg ruimte en staan ze de hele zomer op de wei. Christian Keizer vertelt in dit artikel vol passie over zijn bedrijf.    

 

Hoe is de Lindehoeve ontstaan?

“In 1998 is mijn vader begonnen met de opfok. Verschillende maneges in de buurt hadden behoefte aan een opfok voor jonge paarden en wij zagen hier kansen liggen. We zijn toen begonnen met ongeveer dertig paarden, ondertussen is het uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf met twee verschillende locaties en 400 paarden in de opfok op de wei of in grote uitloopstallen. Ik heb zelf op de CAH agrarisch ondernemerschap gestudeerd en ben hierna direct bij mijn vader gaan werken. Maar tijdens mijn opleiding was ik al met het bedrijf bezig door verschillende bedrijfsplannen te schrijven. Zo kon ik alvast kijken op welke manieren we het bedrijf konden laten groeien.

 

Hoe is het bedrijf uitgegroeid tot wat het nu is?

“We hebben door de jaren heen heel veel grond in de omgeving bij kunnen kopen. Mijn vader begon met 6 hectare en ondertussen hebben we 160 hectare aan grond. De eerste jaren hebben we vooral veel opfok gedaan, hierna is het rusthuis er bijgekomen. We fokten zo nu en dan zelf een veulen en vanuit de opfokklanten was er ook vraag naar geboortebegeleiding. Dit was zo leuk dat we inmiddels ook erkend inseminatiestation zijn en het gehele proces verzorgen. Daar kunnen 70 merries terecht. Voor het rusthuis hebben mijn vader en zus een aantal jaar geleden een nieuwe locatie bijgekocht. We wilden wat meer scheiding aanbrengen tussen de jonge en de oude paarden. Zo zorgen we ervoor dat de paarden in de opfok de paarden uit het rusthuis niet aan kunnen steken met ziektes en andersom.

 

De paarden in het rusthuis staan allemaal in groepen en hebben uitloopstallen. Op woensdag en zaterdag kunnen klanten hun paard komen opzoeken om ze te verwennen. Om ervoor te zorgen dat klanten hen paard altijd kunnen zien, hebben we in alle stallen camera’s geplaatst. Zo kunnen ze de paarden van hun oude dag zien genieten, geboortes volgen en de opfok bekijken. Via onze website kunnen de mensen de live webcam beelden bekijken. Daarnaast krijgen alle paarden onbeperkt voer, maar we letten goed op de omstandigheden. Zo krijgen de paarden met slechte tanden extra mais en degene die te dik zijn wat schraler hooi.”

 

Waar lopen jullie tegenaan?

“Het grootste probleem waar we tegenaan lopen, zijn de verzekeringskosten. Soms worden we aansprakelijk gesteld voor dingen waar we geen controle over hebben. Dit heeft geleid tot hoge verzekeringspremies. Vooral bij jonge paarden is er altijd het risico op ziektes zoals verkoudheid of droes. We zorgen goed voor onze paarden, maar het is oneerlijk als we aansprakelijk worden gesteld voor hun dood, vooral als we intensieve persoonlijke zorg hebben gegeven zonder hiervoor extra kosten te rekenen. Daarnaast doen we alles in overleg met de klant en adviseren wij hen hierin. Het is frustrerend dat ondanks ons harde werk, sommige mensen ons toch voor de rechter slepen. Maar gelukkig zijn er veel meer positieve en mooie aspecten aan ons werk, wat het helemaal de moeite waard maakt.”

 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“We zitten eigenlijk altijd vol en de vraag naar alle drie de takken blijft groot. Dus er zijn zeker plannen om het bedrijf nog verder uit te bereiden. Op het moment staat dit op een iets lager pitje omdat ik binnen enkele jaren het bedrijf overneem van mijn vader. We moeten even goed kijken naar de kosten voordat we gaan investeren in de bouw van nieuwe stallen. Maar als we het hebben over mijn wens voor de toekomst, dan zou ik heel graag een extra stal willen bouwen voor de drachtige merries. Wellicht op een andere locatie zodat we ook dit stuk kunnen scheiden van de jonge paarden. Op die locatie zou ik dan ook graag een kliniek willen hebben. We hebben de veearts vaak nodig voor het scannen van de drachtige merries en die komt nu dus regelmatig aan opdraven. Het lijkt mij ideaal om dit aan huis te hebben waardoor we sneller kunnen schakelen.”

 

Verkiezing Hippische Ondernemer van het Jaar

Ben jij of ken jij een enthousiaste hippische ondernemer die een mooi bedrijf runt, meld jezelf of de ondernemer aan voor de verkiezing Hippische Ondernemer van het Jaar!  Klik hier voor meer informatie.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.