fbpx

Hoe gaat het nu met: Pensionstal de Watertoren

In 2018 heeft Pensionstal de Watertoren onder Lennart Bos de publieksprijs voor Hippische Ondernemer van het Jaar gewonnen. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en wordt het bedrijf door Julia Groenhart gerund. In dit interview vertelt ze ons hoe het nu met de onderneming gaat en wat de toekomstplannen zijn.

 

Wanneer zijn jullie begonnen bij de Watertoren?

“In augustus 2020 zijn wij de exploitant geworden van Pensionstal de Watertoren, wij huurden de accommodatie van Van Dijk Vastgoed. Van Dijk heeft deze accommodatie geweldig neergezet. Sinds 1 januari 2023 zijn wij de trotse eigenaar van deze prachtige accommodatie. Julia Groenhart Dressage was de bedrijfsnaam die wij voerden toen wij ons hier vestigden. Sinds die tijd is er een hoop veranderd en hebben we onze eigen visie losgelaten op de stal. Recentelijk hebben wij de naam gewijzigd in JGD Stables.”

 

Hoe is het zo gelopen?

“In 2015 heb ik mijn eigen praktijk opgericht waarin ik craniosacraal therapie doe voor paarden. Daarna ben ik veel opleidingen gaan volgen zoals de Instructeursopleiding ORUN 4, Sport Horse Manager bij het Bartels Instituut en Biomechanisch Fitten bij 2FitHorses. Vanuit daar heb ik mijn praktijk laten groeien. Als klein meisje had ik al de droom om een eigen stal te hebben. Het vinden van een geschikte locatie was echter niet makkelijk. Op de ene plek was geen binnenbak, op de andere niet de juiste vergunningen en ga zo maar door. Na een aantal jaar rond te hebben gekeken hadden we aan het begin van de coronacrisis net de beslissing genomen om het idee even laten rusten. En toen kwam dit op ons pad. Ik stond toen als pensionklant hier op stal. Van Dijk was benieuwd naar wat mijn plannen waren en of ik open stond voor een nieuwe kans. Ik was gek geweest als ik dit niet met beide handen had aangepakt, zo’n mooie vijf sterren accommodatie als dit met alle vergunningen kon ik niet laten gaan.”

 

Speelde de gewonnen publieksprijs mee met jullie keuze?

“De reden om hiervoor te gaan was de prachtige accommodatie en mooie locatie. De stallen zijn licht en ruim en voorzien van buiten- en snuffelluiken. Daarnaast heeft zowel het stallencomplex als de binnenbaan een goede ventilatie en luchtdoorstroming. Dat met de fijne rijbanen en hal maken het plaatje af. Alles voldoet aan de welzijnseisen van deze tijd en alle vergunningen waren aanwezig. We hebben veel afwisseling en mogelijkheden voor paard en ruiter, onder andere met een eigen bos en galoppeerbeen. Kortom het hele plaatje was voor ons compleet. Hetgeen wat de doorslag gaf is dat we hier echt kunnen groeien. Hier zijn we dan ook volop mee bezig. Als eerst hebben we de stapmolen en de bodem van de binnenbak vernieuwd. Daarnaast hebben we veel nieuwe buitenluiken laten plaatsen en hebben we extra paddocks gecreëerd. Ook heel belangrijk zijn de aanpassingen in het stalmanagement. We hebben onder andere het voerbeleid (zes voerbeurten per dag en altijd eerst ruwvoer/weidehooi) aangepast en het mestbeleid door veel mesten en opstrooien, zodat we schone stallen hebben. Recentelijk hebben we nog de longeercirkel vernieuwd met een eb- en vloedsysteem.”

 

Waar ligt de focus nu op?

“De focus ligt op het bedrijf en daarnaast ambieer ik de doorgroei naar de senioren Grand Prix na mijn tijd bij de U25 te hebben afgesloten. Als ondernemer wil ik de dingen die ik onze eigen paarden wil geven ook kunnen bieden aan de pension- en trainingspaarden. Half april zijn wij begonnen met ons aquatraining en revalidatiecentrum. Wij vinden het belangrijk om onze klanten veel toegevoegde waarde te bieden. Ik heb mijn visie gevormd door de ervaringen die ik heb opgedaan tijdens de opleidingen, in de sport en bij pensionstallen waar ik heb gestaan. Het welzijn van de paarden staat bij ons super hoog in het vaandel, daarbij hoort een goed voerbeleid, lang buiten, ritme, regelmaat en ook veel rust.”

 

Wat willen jullie in de toekomst nog bereiken?

“Ons aquatraining- en revalidatiecentrum is net van start gegaan en uiteraard gaan wij dit uitbouwen. Ook denken we aan stalling voor je paard tijdens je vakantie. Samenwerking met bijvoorbeeld een dierenarts, tandarts of hoefsmid behoort ook tot de mogelijkheden, zodat we in het kader van paardenwelzijn nog meer diensten op één plek hebben en we als JGD Stables nog meer kunnen bieden.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.