fbpx

Hoe krijg je droge paddocks?

Het lijkt elk jaar wel erger te worden: de status van je paddocks. Een paar jaar geleden klaagden we nog dat ze te droog waren, maar inmiddels dweilen we al een paar jaar met de kraan open. Zelfs als ze tussendoor weer wat opdrogen, staan ze met de eerste beste regenbui weer blank. Dus wat kun je het komende seizoen doen om te voorkomen dat je paddocks volgend najaar weer onderlopen?

 

Nu observeren, straks aanpakken

De winter is misschien niet het ideale moment om je paddock aan te pakken, maar het is wel het perfecte moment om een plan te maken voor droge paddocks. Juist nu kun je goed zien waar het water blijft staan, welke plekken als eerste veranderen in modderpoelen en hoe het water zich verplaatst over je terrein. Maak foto’s na een flinke regenbui en noteer waar de grootste problemen ontstaan. Deze informatie is goud waard wanneer je in de drogere maanden daadwerkelijk maatregelen wilt nemen.

 

Wat kun je nu al doen?

Hoewel grote aanpassingen beter uitgesteld kunnen worden tot de zomer of vroege herfst, zijn er wel degelijk tijdelijke oplossingen om nu de schade te beperken:

  • Verplaats voerplekken regelmatig om verdichting van de bodem op één plek te voorkomen.
  • Houd de paddock schoon en verwijder dagelijks mest en hooiresten om verdere verdichting tegen te gaan.
  • Maak gebruik van hoogteverschillen: als je perceel al een natuurlijk laagste punt heeft, kun je overwegen daar een wadi of afwateringsgeul te creëren.
  • Leg tijdelijke verhardingen aan, zoals grindtegels of paddockroosters op de natste plekken.
  • Vang regenwater op van bijvoorbeeld de (schuil)stal en leid dit af naar een ton of een andere opvangplek.

 

Een plan voor de lange termijn

Wanneer het weer droger wordt, is het tijd om structurele oplossingen te realiseren voor droge paddocks. Dit vraagt om een investering, maar voorkomt jarenlang modderoverlast. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen:

  1. Bodemonderzoek en perceelkennis

Voordat je begint met aanpassingen, is het handig om te weten hoe je grond zich gedraagt. Sommige stukken land zijn van nature natter en daar wil je rekening mee houden. Door nu in de natte periode je perceel te observeren, krijg je inzicht in de natte en droge plekken. Dit kan je gebruiken om je terrein anders in te delen.

 

  1. Goede drainage aanleggen

Een van de meest effectieve manieren om wateroverlast te voorkomen, is door het aanleggen van een drainagesysteem. Dit kan bestaan uit drainagebuizen die het water afvoeren of een laag grind onder de paddock die het vocht geleidelijk laat wegzakken. Deze onderlaag is het belangrijkste wat een goede drainage van het water betreft.

 

  1. Kies het juiste bodemmateriaal

Alhoewel de onderlaag het belangrijkste is om het water voor een langere tijd goed af te kunnen voeren, kan ook de laag daarboven een verschil maken. Zeker om ervoor te zorgen dat die onderlaag goed zijn werk kan blijven doen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld paddockroosters gebruiken om te voorkomen dat de boven en onderlaag mengen. Ook zorgen deze roosters ervoor dat het water beter de bodem in kan zakken. Gebruik geen houtsnippers! Dit lijkt een snelle oplossing, maar verteert na een seizoen en verandert in extra modder.

 

  1. Werk met natuurlijke oplossingen

Bomen en struiken planten helpt bij de wateropname en voorkomt dat je paddock een moeras wordt. Je kunt ze aanleggen in de paddock zelf maar ook als haag eromheen. Om voor extra wateropvang te zorgen kan je ook een wadi aanleggen: een natuurlijke opvangplek voor water.  In natte perioden helpt dit bij de afwatering en in droge perioden kan het als drinkplek dienen.

 

Conclusie: nu plannen, straks uitvoeren

Wil je echt droge paddocks? Begin dan nu met observeren en plannen. In de zomer en vroege herfst kun je vervolgens aan de slag met structurele aanpassingen. Het voorkomen van een modderpaddock vraagt om een investering, maar het levert een schone, veilige en prettige leefomgeving op voor je paarden én jezelf. Door nu alvast de zwakke plekken in kaart te brengen, kun je volgend najaar eindelijk genieten van een droge paddock!

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.