fbpx

Hoe zit het met btw-tarief van sperma en embryo’s?

Uit het overleg van de Belastingdienst met onder andere ABAB Accountants Adviseurs, de Sectorraad Paarden en het ministerie van Financiën is er eindelijk duidelijkheid over het toe te passen btw-tarief gekomen voor de levering van sperma en embryo’s. Volgens het nieuwe besluit mag het worden geleverd tegen het verlaagde btw-tarief van 9%.

 

 

Lange tijd onduidelijk

Al sinds 2018 is er onduidelijkheid over het toe te passen btw-tarief en circuleerden er tussen ondernemers e-mails met vage goedkeuringen van bepaalde inspecteurs van de Belastingdienst. Daarentegen namen andere inspecteurs een ander standpunt in en werden de nodige correcties aangebracht. Dit veroorzaakte ook discussie tussen ondernemers en hun adviseurs. Wat was nu juist, wat nu te doen of juist niet? ABAB nam het standpunt in dat het verlaagde btw-tarief van toepassing is en dat de Belastingdienst hier duidelijkheid over moest geven. Dat is nu gebeurd.

 

 

Regeling tot 2018

Tot en met 2017 was het verlaagde btw-tarief van toepassing op de diensten verricht door fokinstellingen, instellingen voor keuringen en instellingen voor kunstmatige inseminatie, inclusief embryotransplantatie. Hierbij was goedgekeurd dat de levering van sperma of embryo’s opging in de inseminatiedienst of transplantatiedienst, zodat het totaal van de vergoeding belast was met het verlaagde btw-tarief.

 

 

Wetswijziging 2018

Met ingang van januari 2018 wijzigde de wet en zijn de inseminatie- en transplantatie-diensten belast tegen het algemene btw-tarief.  Op de afzonderlijke levering van sperma en embryo’s bleef echter, in principe, het verlaagde btw-tarief van toepassing. Omdat de diensten (inseminatie, transplantatie) van bijkomstige aard zijn, nam ABAB het standpunt in dat de diensten opgaan in de levering van het sperma of embryo, zodat het geheel onder het verlaagde btw-tarief valt.

 

De Belastingdienst meende toen dat het verlaagde btw-tarief voor de levering van sperma of een embryo alleen maar aan de orde was als de (toekomstige) veulens gebruikt gingen worden in de fokkerij of landbouw of bestemd waren voor de slacht. Als gevolg van dat standpunt was de goedkeuring een lege huls. ABAB heeft zich dan ook verzet tegen deze onjuiste invulling en met succes!

 

 

Bron: FNRS

 

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.