fbpx

In welke btw-klasse valt mijn paard of hippische dienst?

Voor sommige ondernemers blijft de btw-regelgeving abracadabra. Zij laten dit liever aan hun boekhouder over. Dit is heel fijn als je een goede boekhouder hebt, maar het blijft handig om er zelf ook het een en ander over te weten, dus zetten we de belangrijkste onderwerpen voor je op een rijtje.

 

 

Paard verkopen

Wanneer je een paard of pony gaat verkopen is het handig om vooraf te weten in welke btw-klasse deze valt, zodat je kunt uitrekenen wat je er uiteindelijk echt aan overhoudt. Je kunt werken met een verkoopprijs exclusief btw, maar voor de particuliere markt is dit niet gebruiksvriendelijk, dus wordt er meestal met de prijs inclusief btw gecommuniceerd. Voor de verkoop van paarden gelden op dit moment twee verschillende tarieven. Namelijk het normale btw-tarief van 21% en het verlaagde tarief van 9%. De vraag is: wanneer gebruik je welke?

 

21%:
– Recreatie- of sportpaarden
– Veulens

9%:
– Slachtpaarden
– Dekhengsten en fokmerries die enkel voor de fokkerij worden gebruikt

 

 

Gesplitste regeling

Bij dekhengsten en fokmerries die zowel voor de fokkerij als sport/recreatie worden gebruikt gelden weer andere regels en mogen de btw-tarieven gesplitst worden. Voor dekhengsten betekent dit dat over 75% van de verkoopprijs het verlaagde tarief van 9% wordt gerekend en over de resterende kwart 21% btw wordt gerekend. Bij fokmerries wordt over de helft van het verkoopbedrag 9% gerekend en de andere helft wordt belast met 21% btw. Wanneer je van deze gesplitste regeling gebruik wilt maken, moet het gebruiksdoel van het paard bij de verkoop duidelijk in een document worden vastgelegd. Bij veulens wordt deze splitsing ook regelmatig toegepast.

 

 

Margeregeling op paarden

De verkoop van paarden kan bedrijfsmatig bij handelaren onder margegoederen vallen en dus kan er een btw-margeregeling op toegepast worden. Simpel gezegd betekent dit dat de btw niet over de omzet wordt gerekend, maar over de winstmarge. In het geval van een paard betekent dit het verschil tussen de inkoop- en de verkoopprijs. Wanneer er verlies wordt gemaakt op een paard, hoef je geen btw te betalen, maar krijg je het juist terug. Deze regeling zorgt ervoor dat particuliere kopers die de btw niet kunnen aftrekken, voordeliger uit zijn. Hier hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Zo moet het paard in de Europese Unie zijn gekocht. Bij de inkoop van een paard moet wel verplicht een inkoopverklaring worden opgesteld om gebruik te kunnen maken van deze regeling.

 

 

Tarieven voor paardenpension

De belasting van de btw-tarieven voor verhuur van pensionstalling voor paarden wordt onderverdeeld in verschillende type locaties, omdat er een bepaalde vrijstelling vloeit uit de btw-bepaling voor de verhuur van onroerend goed. Daarom mag naar de klant de volgende verdeling worden gemaakt in de btw-tarieven.

 

Voor ruitersportcentra met pensionstalling en zowel een binnen- als buitenrijbaan:
– 33,33% verhuur box (vrijgesteld van btw)
– 33,33% gelegenheid bieden tot sportbeoefening (9% btw)
– 33,33% overige prestaties (21% btw)

 

Voor ruitersportcentra met pensionstalling en enkel een buitenbaan:
– 35% verhuur box (vrijgesteld van btw)
– 12,5% gelegenheid bieden tot sportbeoefening (9% btw)
– 52,5% overige prestaties (21% btw)

 

Voor pensionstallen met enkel boxen en zonder rijbaan:
– 35% verhuur box (vrijgesteld van btw)
– 65% overige prestaties (21% btw)

 

Deze tarieven zijn in overeenstemming met de branche tot stand gekomen. Wanneer je als ondernemer wil afwijken van deze richtlijnen, omdat de situatie anders is dan bij bovenstaande opties, moet je dit wel kunnen verklaren.

 

 

Opfokken en africhten van paarden

Voor het opfokken van paarden gelden echter weer andere regels dan voor het paardenpension. Het opfokken en de basisafrichting van paarden valt onder het verlaagde btw-tarief van 9%. De verdere training van een sportpaard valt echter wel weer onder het 21%-tarief. Deze is van toepassing als:
– De africhting langer dan zes maanden duurt
– Het paard wordt getraind tot dressuur- of springpaard
– Een startkaart voor het paard is aangevraagd
– Het paard vijf jaar of ouder is

 

Bron: LTO Nederland

 

Vond u dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over het helpen van een angstig kind als instructeur en over paardenmest.

 

Wilt u tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.