fbpx

Inenten: hoe zit dat nu?

Waar het eerst alleen de vaccinaties tegen influenza en tetanus waren, zijn het er nu een stuk meer. Zijn al deze vaccinaties wel nodig? En welke ga je zelf als hippische ondernemer voor je paarden gebruiken of stel je verplicht voor je klanten? Paardendierenarts Iris van Gulik legt in dit artikel meer uit over inentingen, zodat jij een weloverwogen besluit kunt nemen.

 

In Nederland is het bij de wet niet verplicht om je paarden te vaccineren, al zijn er wel veel stallen die de enting tegen tetanus en influenza verplicht stellen. Ook wanneer je wedstrijden bij de KNHS wilt starten is het noodzakelijk deze entingen op orde te hebben. Toch zou paardendierenarts Iris van Gulik het liefste zien dat alle vaccins worden gebruikt om onze paarden zo goed mogelijk te beschermen. “Deze vaccins zijn er natuurlijk niet voor niks. Het voorkomen van ziektes is zo belangrijk, want het oplossen is vaak veel moeilijker of onmogelijk. In Nederland wordt er vrij weinig ingeënt, zeker als je dit met landen als Amerika vergelijkt. Daar worden ook veel combinatievaccins gebruikt, zoals we dat hier doen met enkel influenza en tetanus.”

 

 

Influenza en tetanus

Behalve influenza en tetanus kan er ook geënt worden tegen rhinopneumonie, het Westnijl-virus en droes. We zullen ze allemaal de revue laten passeren, te beginnen met influenza en tetanus wat volgens Iris door vrijwel de meeste stallen wel wordt gedaan. “Wel zie ik veel eigenaren van Shetlanders en jonge paarden die niet vaccineren. Als het paard dan een wondje of hoefzweer krijgt, bestaat de kans dat ze aan een infectie door tetanus overlijden. Dit gebeurt echt. Daarom zou ik deze vaccinatie sowieso nooit overslaan. Iets wat veel ondernemers niet weten en dus ook niet doen is het geven van een drievoudige basisvaccinatie om het paard optimaal te beschermen. Je zou dan de tweede enting vier tot zes weken na de eerste moeten geven en vervolgens na vijf maanden de derde om het daarna jaarlijks te herhalen. Of liever nog om het half jaar. Deze manier is het meest effectief en vanuit de FEI dan ook verplicht om deel te nemen aan wedstrijden. Hoe langer het geleden is dat de vaccinatie is gegeven hoe hoger de kans wordt om de ziekte op te lopen. Een paar jaar geleden was er nog een uitbraak van influenza in Limburg die bewees dat paarden die langer dan zes maanden geleden waren gevaccineerd meer kans hadden om besmet te worden.”

 

 

Rhinopneumonie

De laatste tijd is er veel te doen geweest rondom rhinopneumonie en het enten hiertegen. “Hoewel het niet 100% voorkomt dat je paard rhino krijgt, kan je hiermee de infectiedruk wel enorm verlagen als de hele stal geënt is. Door het enten gaat het virus minder rond in een populatie, waardoor je minder kans hebt dat je paard hier ziek van wordt. Het moeilijke aan rhino is dat we zien dat een groot deel van de paarden dit virus slapend bij zich dragen. Bij stress of ziekte kan dit net als een koortslip worden geactiveerd en dus weer uitgescheiden worden. Dus ook op een gesloten stal kun je een rhinopneumonie-uitbraak krijgen. Het mooiste zou zijn om alle veulens in de opfok al te vaccineren, zodat de infectiedruk dan al veel lager is en minder paarden met het virus in aanraking komen. Tussen de twee basisentingen zit vier tot zes weken en daarna wordt het vaccin elk half jaar gegeven. Daarnaast worden de drachtige merries nog gevaccineerd op vijf, zeven en negen maanden. Als dierenarts zou ik graag zien dat meerdere stallen dit verplichten. Bij veel stallen zie ik dit nu gelukkig al gebeuren. Om te voorkomen dat er paarden tussendoor glippen zie ik ook stallen die de enting in de pensionprijs verwerken om het zo in eigen hand en tegelijk te houden. Een slimme oplossing als je het mij vraagt.”

 

 

Westnijl-virus

Een ander vaccin waar je de laatste tijd steeds meer over hoort is die tegen het Westnijl-virus. “Hoewel er in Nederland nog geen paarden zijn besmet, is het virus afgelopen jaar wel al aangetoond in muggen, vogels en mensen. Het is dus wachten op de eerste gevallen nu er weer muggen zijn met dit mooie weer. Een paard die dit virus bij zich draagt is niet besmettelijk voor zijn soortgenoten en dus bescherm je met een vaccinatie het individuele paard. Het is alleen wel een iets duurdere vaccinatie. Tussen de basisvaccinatie moet drie tot vijf weken zitten en daarna moet deze jaarlijks worden herhaald voor de start van het muggenseizoen. Voor een bedrijf wordt dit misschien financieel iets lastig om in te kunnen voeren, maar als je het opweegt tegen de schade die het met zich mee kan brengen, valt dit mee. Drie op de honderd paarden die besmet raken komen te overlijden. Er is geen medicijn tegen en dus kunnen wij als dierenarts alleen de symptomen bestrijden. Daarnaast kunnen paarden met neurologische verschijnselen hier blijvende restschade aan overhouden.”

 

Lees dit artikel nu verder op de website van LTO om meer te lezen over de vaccinatie voor droes.

 

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.