fbpx

I&R registratie nu nog gratis

I&R registratie paarden

Het is inmiddels alweer een paar maanden geleden dat de Identificatie & Registratie van paarden in het systeem van de RVO werd ingevoerd. Sindsdien zijn er al heel wat paarden aan locaties/UBN gekoppeld, iets wat nu nog gratis is.

 

 

Hoewel er lange tijd werd geroepen dat het bedrag voor het registreren van een UBN en het overschrijven van paarden naar een locatie tientjeswerk zou zijn, is hier tot op heden geen bedrag voor vastgesteld. Dit betekent dan ook dat er geen kosten voor in rekening worden gebracht.

 

 

Handhaving

Een ideaal uitgangspunt voor degenen die dit nog niet hebben gedaan, want voor veel ondernemers kan deze meevaller een extra trigger zijn om het juist nu goed te regelen. Verwacht wordt dat je vanaf 2022 wel een jaarbedrag voor een UBN moet betalen en ook een bedrag af moet rekenen voor het verwijderen en toevoegen van paarden van of aan de locatie. Ook zijn er signalen dat er vanaf 1 januari 2022 gehandhaafd gaat worden op registratie van de paarden op de juiste locatie.

 

 

Wanneer moet ik een UBN aanvragen en hoe doe ik dat?

Een locatie waar paarden langer dan dertig dagen gehouden worden moet sinds 21 april 2021 een Uniek Bedrijfsnummer hebben. Particulieren kunnen dit nummer gewoon met hun DigiD aanvragen en ondernemers kunnen op de website van de RVO inloggen met eHerkenning. Niet in het bezit van eHerkenning? Kijk hier voor een artikel van de LTO met alle uitleg over dit systeem.

 

Paard registreren I&R registratie

 

 

Paarden op locatie registeren

Wanneer het UBN aangevraagd is kan je via de website mijn.rvo.nl bij je eigen I&R-systeem om te controleren welke paarden hierin staan en om paarden af- en aan te melden. Via het kopje ‘Paarden melden’ kan je paarden die bij het systeem bekend zijn registreren op jouw locatie. Zijn de paarden die je wilt registreren nog niet bekend in het systeem van de RVO?  Lees dan ons eerdere artikel ‘Hoe registreer je buitenlandse paarden’.

 

 

Onduidelijkheid: wie doet wat?

Inmiddels is er al veel duidelijkheid over wie wat moet doen binnen dit nieuwe systeem. In eerste instantie zorgt de eigenaar/houder van het paard ervoor dat dit paard bekend is bij het systeem van de RVO. Wanneer het een paard betreft met een Nederlands paspoort dan hoef je als paardeneigenaar meestal niks te ondernemen. Als het een buitenlands paspoort betreft zoals hierboven aangegeven, kan dat wel nodig zijn. De verantwoordelijkheid van het registreren van de paarden op de juiste locatie ligt bij de locatiehouder/eigenaar van de locatie. Bij handhaving zullen zij ook degene zijn die de consequenties van het niet registreren zullen ervaren.

 

 

Eigen administratie

Naast het registreren van de paarden in het systeem van de RVO is het ook verplicht om een lokale administratie bij te houden die elke drie werkdagen wordt bijgewerkt. Dit is voor paarden die korter dan dertig dagen op het bedrijf verblijven of korter dan dertig dagen van het bedrijf af zijn. In deze administratie vermeld je het chipnummer van het paard, datum van komst of vertrek en het UBN/land van herkomst of bestemming.

 

Bron: LTO

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.