fbpx

Het lijkt dit jaar wel erger te zijn dan normaal: het oprukken van jacobskruiskruid. In bermen, weilanden, overal waar je kijkt kan je de planten wel ontdekken. Wat volgens gemeenten een mooi plantje leek, is inmiddels voor paarden- en veehouders een serieus probleem geworden. Daarom in dit artikel meer informatie over dit tweejarige kruid.

 

Zoals hierboven staat is het dus een tweejarige plant die enorm profiteert van verstoringen van de bodem. In het eerste jaar is de plant nog een rozet van bladeren, maar het jaar daarop groeit deze uit tot een plant met bloemen die veel zaden produceert. Zaden die op een verstoorde bodem perfect kunnen ontkiemen en uit kunnen groeien tot een nieuwe plant. De plant kun je herkennen aan de gele bloemen, de paarse stengels en vorm van de bladeren.

 

 

Voorkomen een plaag

Hoewel het volwassen jacobskruiskruid een hele sterke plant is die het weiland al snel helemaal overneemt, zijn de jonge kiemplantjes dat niet. De kiemplantjes zijn heel fragiel en hebben moeite om te concurreren met andere planten zoals grassen. Daarom heeft het kruid veel minder kans om tot volwassen plant uit te groeien bij een dichte grasmat. De beste manier om het te voorkomen blijft daarom net als bij veel andere bodemproblemen: het gezond houden van je weiland. Wanneer jacobskruiskruid al in de wei groeit, zullen paarden de plant mijden, waarmee deze een voorsprong krijgt op andere planten en de populatie alleen nog maar sterker wordt. Voornamelijk bij een schralere zandgrond gedijt het op zijn best.

 

 

Giftige plant

Het plantje lijkt heel onschuldig, maar produceert stoffen die zeer giftig zijn voor mensen en grote grazers, zoals koeien en paarden. Dit gif zit niet alleen in de bloemen, maar de hele plant is giftig. Al zijn de bloemen wel het sterkst geconcentreerd. Wanneer een paard de plant eet, wordt de lever aangetast wat zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Normaal gesproken eten paarden het kruid niet door de bittere smaak, maar na het maaien verliest de plant deze waardoor paarden zich er toch aan wagen. Voor mensen ook niet geheel ongevaarlijk, de gifstoffen zijn kankerverwekkend.

 

 

Bestrijding

Jacobskruiskruid is heel hardnekkig en daarom niet altijd makkelijk uit je weiland te krijgen en houden. Zelfs chemische bestrijding is niet altijd helemaal effectief. Zoals hierboven vermeld is een gezonde graszode een belangrijk middel in de bestrijding. Ook een passende bemesting is hierbij van belang, dit zal voornamelijk de groei van grassen stimuleren, waardoor het jacobskruiskruid minder kans heeft. Ook de begrazing door schapen kan helpen om het weiland gezond te houden. Bovendien is de plant niet giftig voor hun en eten ze de jonge rozetten op voordat ze uit kunnen groeien tot zaadproducerende planten.

 

 

Jacobskruiskruid verwijderen

Wanneer er veel jacobskruiskruid in de wei groeit, kan je het afmaaien. Maar let op. De plant kan zichzelf snel herstellen en binnen enkele dagen alweer bloeien. Ook kunnen de planten bij te laat maaien nog steeds zaden verspreiden. Wel kost het opbloeien extra energie, waardoor het aantal planten flink kan afnemen. Belangrijk is om op het juiste moment te maaien, namelijk als de bloemknoppen van de helft van de planten geel kleurt. Zaak is om dit een aantal maal te herhalen. Het heeft de voorkeur om het maaisel af te voeren. Het kruid kan ook met de hand verwijderd worden, zeker als er niet heel veel staat is dit een handige optie. Wel kunnen uit de wortelresten snel nieuwe planten groeien als de plant eenmaal bloeien. Je moet ze dus goed met wortel en al uitsteken. Draag daarbij handschoenen, want het sap van de plant kan blaren veroorzaken.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.