Jan Melman: “Er kan altijd iets gebeuren”

Wat begon met één Friese fokmerrie is inmiddels uitgegroeid tot een stal met plek voor ruim tachtig paarden. Dertig daarvan zijn er in eigendom van Jan Melman die met zijn familie Melman Friese Paarden in Amsterdam runt. En als het er dan zo veel worden, is het soms verstandig om risico’s te spreiden.

In 2016 kocht Jan Melman zijn eerste Friese Merrie Silke van de Lits, maar tot die tijd fokte hij jarenlang vleesvee voor de hobby en runde zijn eigen machineverhuur- en loonwerkbedrijf. Hij wist dus wel dat goed uitgangsmateriaal een must is voor een fokker en hoe het zit met het verankeren en verbeteren van eigenschappen toen hij zijn eerste fokmerrie kocht. Het bleef echter niet bij deze merrie en afgelopen jaar werden er maar liefst acht veulens geboren op het bedrijf dat de fokkerij van Friese Paarden combineert met een opfok- en pensionstal. Toen de paardenstapel groter werd, besloot Melman dat er iets moest gebeuren wat betreft risicospreiding.

Niet te voorkomen

Volgens Jan was het niet per se een gebeurtenis die hem liet besluiten om na te denken over het verzekeren van zijn paardenstapel. “Maar het flink gegroeide aantal paarden deed dat wel. Er kan altijd onverwachts iets gebeuren, dat weet elke paardeneigenaar. Ze kunnen zich verstappen, ergens overheen springen en zich ergens tussen werken. Je kunt nog zo veel veiligheidsmaatregelen nemen, maar helemaal voorkomen kun je het niet. Het risico dat er wat gebeurt kan je zelf dragen, maar als er drie keer iets fout gaat dan is het verlies wel heel groot. Er loopt nu een heel koppel, dus de kans op pech wordt steeds groter. Vandaar dat wij besloten om te verzekeren. Via via kwam de naam van EFO ons ter ore. Hun totaalplaatje beviel me wel. Ron Esteje is hier toen langs geweest om alles uit te leggen en een passend pakket samen te stellen.”

Collectief verzekeren

Omdat het moeilijk is om te selecteren welke paarden wel en niet verzekerd moesten worden heeft Melman gekozen voor een collectieve verzekering. “In die verzekering zijn vrijwel al onze eigen paarden ondergebracht. We hebben zeker geen hoge bedragen verzekerd, maar als er iets fout gaat, willen we niet helemaal zelf het risico meer dragen. Niet verzekeren is voor ons geen optie, maar te duur verzekeren vanwege de kosten ook niet. Daarom maken we in principe geen onderscheid tussen de paarden, tenzij blijkt dat een paard echt meer waard is.”

Overnemen zonder keuring

Melmans paarden gaan direct na hun geboorte de collectieve verzekering in. Iets wat niet alleen voor de ondernemer handig is, maar ook voor een eventuele volgende eigenaar. “Als wij een paard afmelden uit onze collectieve verzekering, krijgen de nieuwe eigenaren van EFO bericht om de verzekering optioneel door te laten lopen. Omdat het paard al in de verzekering zat, kan dit gewoon zonder een bijkomende keuring. Dat is heel gunstig en vanuit de verzekeraar echt wel goed geregeld en voor ons gevoel geven we zo een stukje garantie mee aan de nieuwe eigenaar.”

Keuzes maken

Of Jan al eens gebruik heeft gemaakt van de uitkering door de verzekering? “Helaas hadden we vorig jaar een paard dat vast lag tussen het voerhek en we in de ochtend vonden. Zelfs met een veiligheidshek konden we dit ongeluk niet voorkomen. Hoewel je liever geen schade treft, heeft EFO netjes uitgekeerd en hebben we het risico niet zelf hoeven dragen. Je kunt de verzekering zo uitgebreid maken als je zelf wilt, maar voor dertig paarden wordt de premie dan wel erg hoog waardoor wij hebben besloten om enkel tegen overlijden in te dekken. Op deze manier zijn de kosten niet zo gek hoog. Voor een particulier paard kan dat echter anders zijn. Wij adviseren onze pensionklanten vaak om te verzekeren, zodat als er iets fout gaat ze altijd een reserve hebben om verder te kunnen. Anders is het gat erg groot om de hobby vervolgens verder te zetten.

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met EFO Paardenverzekeringen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten: