fbpx

Kijkje in de keuken bij Equipe Paardenverzekeringen

Voor hippische ondernemers zijn paarden vaak hetgeen waar hun bedrijf om draait en deze wil je dan ook zo goed mogelijk beschermen. Om niet voor hoge kosten te komen staan wanneer er iets met een van de paarden gebeurt, bestaat de mogelijkheid om ze te verzekeren. In dit artikel geeft Nicole Bergmans, specialist in paardenverzekeringen ons een kijkje in de keuken van haar bedrijf Equipe Paardenverzekeringen.

 

Hoe is het bedrijf ontstaan?

“We zijn van huis uit echte paardenmensen en hebben onszelf voorheen vooral beziggehouden met de sport. Zo hebben we verschillende paarden opgeleid, gefokt en verkocht. Mijn toenmalige partner was destijds al werkzaam in paardenverzekeringen. In 2006 kregen we de kans om een portefeuille paardenverzekeringen over te nemen. Zo zijn we voor onszelf begonnen en ontstond Equipe Paardenverzekeringen. Omdat ik nog niet thuis was in de verzekeringswereld ben ik verschillende opleidingen gaan volgen. Sinds 2016 is mijn huidige compagnon ingestapt, die de aandelen overnam van mijn voormalige partner. Sindsdien zijn Danielle van Etten en ik verantwoordelijk voor het volledige management van Equipe. Danielle werkt hier al sinds 2006, dus zij was al goed bekend binnen het bedrijf.”

 

Wat doen/bieden jullie precies?

“Equipe Paardenverzekeringen biedt heel specifiek alleen paardenverzekeringen aan, zoals dekking voor overlijden, onbruikbaarheid en ziektekosten. Zodra je een paard koopt, heb je daarvoor een verantwoordelijkheid en loop je een risico. We bieden een uitgebreid pakket aan paardenverzekeringen, maar het werk dat wij doen is zeer specialistisch. We zien dat de grote verzekeringsmaatschappijen hierin te weinig expertise hebben, terwijl er wel veel vraag naar is. Bij ons kun je echt elk paard verzekeren, van recreatie- tot topsportpaard en alles wat daartussenin zit. Zelfs een ongeboren veulen. De premie van de verzekering is een percentage van de marktwaarde van het paard. Daarbij kijken we naar verschillende factoren, zoals afstamming, sportprestaties en gezondheid.”

 

Wat zijn de trends en ontwikkelingen binnen jullie werk?

“We zijn inmiddels al 18 jaar werkzaam binnen de branche en als ik terugkijk op die jaren zie ik – vooral recentelijk – veel veranderingen. Destijds werden veel paarden voornamelijk in een overlijdensdekking verzekerd, maar nu zie je steeds meer eigenaren die uitgebreider gaan verzekeren, vooral op het gebied van ziektekosten. Dit komt omdat er steeds meer mogelijkheden zijn op het vlak van veterinair onderzoek, waar ook steeds hogere kosten aan verbonden zijn. Als een paard plotseling een blessure of koliek krijgt, sta je als eigenaar voor aanzienlijke kosten waar je misschien niet op voorbereid was. Met een verzekering ben je hiervoor gedekt, wat veel paardenhouders een hoop rust geeft.”

 

Wat zijn de uitdagingen binnen de branche?

“Wat wij heel belangrijk vinden is dat we de klant veel persoonlijke aandacht geven en eigenaren goed adviseren. De uitdaging die daarbij komt kijken is dat we het imago van de paardenbranche hoog willen houden, zoveel mogelijk eigenaren op hun eigen manier van hun paard te laten genieten en het welzijn van paarden te verbeteren. We proberen mensen in staat te stellen om zo goed mogelijk voor hun paard te zorgen. Bovendien willen we zo onze klanten in staat stellen hun hobby of beroep te kunnen voortzetten in het onverhoopte geval dat een paard overlijdt of onbruikbaar wordt door een ziekte, een ongeval of een ernstige kreupelheid. Wij kunnen het emotionele verlies op zo’n moment niet verlichten, maar het financiële verlies wordt wel gecompenseerd. Zo weet je dat het risico van je investering gedekt is.”

 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“We zijn er niet op uit om de grootste te worden, maar we willen wel de beste zijn. We zijn net verhuisd naar een nieuw kantoor en vanuit daar willen we nog betere kwaliteit leveren. We blijven daarbij gelukkig ook gestaag groeien maar dit is niet waar onze focus ligt. Wel denken we dat er nog kansen liggen op het gebied van topsportpaarden. Je zou denken dat eigenaren juist hun dure paarden verzekeren, maar in ons klantenbestand zijn de meeste paarden met een waarde van tussen de vijf- en de twintigduizend euro verzekerd.”

 

Wat maakt deze sector het leukste om in te werken?

“Ons hart ligt echt bij de paarden. Natuurlijk hebben we hier ook met juridische kwesties van doen. Maar we hebben veel contact met mensen die op allerlei verschillende manieren van hun paarden houden. Ook komen we alle verschillende disciplines tegen en horen we elke keer andere verhalen. Dat is wat het voor ons zo leuk maakt.”

 

Wat wil je meegeven aan andere ondernemers?

“Probeer goed naar je klanten te luisteren, of ze nu tevreden zijn of niet. Met die feedback kan je je producten of diensten aanpassen en zo inspelen op de wensen van je klant. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om te vernieuwen en te verjongen. Ik vind het heel leuk om te horen wat de jongere generatie te zeggen heeft en hier dan ook wat mee te doen.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.