In dit interview geeft eventing-amazone Janneke Boonzaaijer een kijkje in haar veelzijdige leven als topsporter en ondernemer. Ze vertelt openhartig over haar weg naar zelfstandigheid, de uitdagingen van het combineren van sport en werk, en haar dromen voor de toekomst. Inspiratie voor iedere hippische ondernemer die grote ambities nastreeft!
Hoe is jouw eigen bedrijf ontstaan?
“Dat begon allemaal vanuit het familiebedrijf, waar ik op jonge leeftijd al begon met lesgeven. Ik vond het altijd al leuk om mensen te helpen en begeleiden, en dat is eigenlijk nooit veranderd. Dat is uiteindelijk uitgebouwd tot ik helemaal op eigen benen stond. Iets wat ik heel leuk vind, maar af en toe ook heel zwaar is. De onafhankelijkheid en eigen keuzes maken die leiden tot groei, dat vind ik gaaf. Mijn bedrijf bestaat voor het grootste deel uit mijn eigen topsport en daarnaast geef ik lessen en train ik paarden voor anderen. Er wordt ook wel eens een paard verkocht, maar de handel is niet zo mijn ding. De training echter des te meer.”
Met jouw plannen en achtergrond was het logisch om een paardenopleiding te volgen, maar dat deed je niet?
“Dat was wel het plan, maar na een intake gaf dit mij niet het juiste gevoel waardoor ik verder ging rondkijken. Ik vind mensen iets leren en enthousiasmeren heel leuk en daardoor kwam ik uit bij de opleiding operationeel sport en bewegingsmanagement waarmee je onder andere sportleraar wordt. Ik heb vervolgens ook nog een specialisatie tot sportmasseur gedaan, zodat ik eventueel ook nog de kant van fysiotherapie op kan, wat mij ook altijd al aantrok. Van mijn ouders moest ik een opleiding afmaken, het maakte niet uit wat als het maar iets was. Als je iets doet dan moet je het goed doen, dat was bij ons de standaard.
In drie jaar heb ik dat afgerond en ben ik thuis aan de gang gegaan. Ik heb er eerst een baan naast gehad bij mijn voormalige stagebedrijf, maar dat was niet te combineren. Ik vond dat wel een hele leuke periode want het heeft mij juist de didactiek van het lesgeven achter andere sporten geleerd. Iets wat ik nu ook weer meeneem bij de verschillende ruiters die ik begeleid.”
Jouw bedrijf was lang met dat van je ouders verweven, maar inmiddels sta je helemaal op eigen benen. Hoe bevalt dat?
“Inmiddels is dat helemaal uit elkaar, sta ik nog wel altijd op de Schalm waar ik de stallen huur. Mijn eigen broek ophouden daar was ik op dat moment wel echt aan toe. Het moment dat ik van mijn eigen spaargeld een vrachtwagen kon kopen was een enorme mijlpijl. Als je eenmaal ondernemer bent, kijk je daar heel anders tegenaan. Andere mijlpalen zijn meer op sportief gebied en ook bijvoorbeeld als leerlingen het goed doen. Laatst reed een pupil heel goed op het EK Junioren. Dat ik die dan helemaal heb opgeleid is super gaaf.
Een volgende stap zou zijn om een accommodatie van mezelf te hebben. Ik weet nog niet goed hoe, wanneer en waar. Stiekem is het mijn grootste droom om de Schalm over te nemen, maar dat is nog niet zo simpel. Ik heb een vriend die niet in de paarden zit, dus dan is het bedrijf wel erg groot. Al ligt mijn hart wel daar. Dus daar moeten we nog maar eens stevig over nadenken. Tot nu toe ben ik daar nog niet zo mee bezig geweest. Ik heb heel erg tot aan de Spelen geleefd en ik kies op dit moment ook echt voor mijn sport. Dus zulke dingen komen, maar dat duurt bij mij net iets langer dan dat je alleen bedrijfsmatig bezig bent.”
Wat is voor jou de grootste uitdaging in het ondernemen?
“De combinatie van topsport en ondernemen. Soms heb je echt het gevoel dat je alle ballen hoog moet houden. Om daar structuur in te bouwen vind ik het lastigste. Ik ben een persoon die niet snel ‘nee’ zegt. Daar moet ik voor mezelf echt op letten. Prioriteiten stellen die mij en mijn bedrijf echt verder brengen. Keuzes maken is voor ons paardenmensen soms moeilijk, omdat er veel passie achter zit. Waar je onderbuikgevoel eigenlijk al zegt dat je een keuze moet maken, ga je dan toch soms te lang door. Keuzes maken is sowieso ingewikkeld, maar het is belangrijk dát je kiest en er dan voor 100% voor gaat. Dan komt het altijd wel weer goed.”
Wat zijn verder jouw toekomstplannen?
“Voor mij is het een grote voorwaarde dat mijn bedrijf om mijn topsport heen draait. Het bedrijf is er om de topsport mogelijk te maken. Die topsport is waar ik heel veel van geniet en uithaal. Het moet niet zo zijn dat ik zo veel aan het werk ben dat ik niet genoeg kan trainen en achteruitga in mijn sportprestaties. Sowieso de eerste tien jaar is dat mijn plan. Ik wil beter worden en bij de wereldtop horen. Een top tien op de Olympische Spelen is leuk, maar ik ben er nog niet en heb veel stappen te zetten. Daarmee heb ik nog geen medaille gehaald. Ik ben dichtbij en in Parijs voelde ik dat het haalbaar was. Dus straks vier of acht jaar verder, wie weet wat ik dan presteer.”
Heb jij een tip voor andere hippische ondernemers?
“Het is heel belangrijk om altijd plezier te blijven houden in wat je doet. Blijf goed kijken naar jezelf en wat jij leuk vindt. Natuurlijk moet er geld verdiend worden en kan niet elk moment leuk zijn. Maar het plezier houden in wat je doet moet voorop staan. Ga niet standaard iets doen, omdat je denkt dat je niks anders kan. Je hebt altijd een keuze en sta voor 100% achter die keus. Of het nu goed is of niet, ga ervoor op dat moment.”