fbpx

Kijkje in de keuken: Horsefriend

Wie zich bezighoudt met het huisvesten van paarden, kent waarschijnlijk Horsefriend wel. Zij bouwen niet alleen stallen, maar verzorgen ook de inrichting, omheining, vloeren, wanden en noem het maar op. Mede-eigenaar Angelique Kunst vertelt alles over hoe dit bedrijf op hun pad kwam, de kansen en uitdagingen.

Wat sprak je zo aan, aan stallenbouw en -inrichting?

“Het bedrijf Horsefriend bestaat inmiddels alweer 25 jaar, maar is niet altijd het bedrijf van mij en mijn partner Marcel Slomp geweest. Samen hadden we zo’n 20 jaar een technische groothandel tot er een Amerikaanse investeringspartij kwam die dit bedrijf graag wilde overnemen. We hadden nog helemaal niet de leeftijd om te stoppen en waren ons aan het oriënteren op wat we wilden gaan doen. We kenden Wim, de eigenaar van Horsefriend al langer, omdat hij onder andere onze stallen heeft gebouwd en hebben altijd leuk contact gehouden. Toen ik, na de verkoop van ons vorige bedrijf, importeur werd van een aantal voedingssupplementen en vroeg of deze in zijn webshop mochten, zijn we verder met hem in gesprek geraakt. Hij vertelde dat hij geen opvolging had en vroeg of zijn bedrijf niet iets voor ons was. Dat was de eerste stap in de overname die op 1 mei 2018 plaatsvond. De eerste twee jaar hebben we de voormalige panden gehuurd, maar we groeiden zo hard dat het te klein werd en toen zijn we op zoek gegaan naar een kavel om te bouwen. Dat is onze huidige locatie in Vriezenveen geworden waar we een mooie grote showroom hebben. Dat was voor ons een grote stap, die goed is uitgepakt. Onze klanten willen de producten toch graag zien en aanraken en hier kunnen we direct samen met de klant een plan maken of doorspreken. Van 3,5 FTE zijn we inmiddels naar 12 personeelsleden gegroeid en Wim is als verkoopadviseur nog steeds in het bedrijf werkzaam. Daar zijn we heel blij mee omdat dat ons de kans geeft zijn uitgebreide vakkennis verder door het bedrijf te verspreiden. Wij wisten natuurlijk vanuit onze hobby veel van paarden en door ons vorige bedrijf ook van bouwen en inrichten, maar de zeer specifieke vakkennis zat voornamelijk in Wims hoofd. Door de zeer intensieve samenwerking wordt deze kennis nu doorgegeven.

Na de overname zijn we alle productgroepen verder gaan uitdiepen. Horsefriend is een veelomvattend bedrijf, we bieden voor klanten echt een totaalpakket op het gebied van paardenhuisvesting. We bouwen complete stallen. Maken vloeren en wanden. Verkopen en plaatsen omheining en doen de complete inrichting. Niet alleen voor stallen, maar ook paardenklinieken. Het specialiseren doen we vooral binnen het bedrijf. Wim en Marcel leggen de focus op het bouwkundige deel en ik op de inrichting. Op die manier kunnen we een heel breed pakket hebben maar toch specialist zijn. Alle kennis concentreert zich zo onder één dak, in één bedrijf. Alle vragen omtrent huisvesting voor paarden kunnen we beantwoorden. En om terug te komen op wat mij zo aanspreekt aan deze branche; Ik volg nu mijn hart en mijn liefhebberij kan ik combineren met mijn kennis. Door te ondernemen in een sector waar je passie voor hebt, moet je jezelf eerder afremmen dan gas bijgeven.”

Hoe vinden klanten jullie?

“De reclame gebeurt voornamelijk van mond tot mond. We proberen er altijd voor te zorgen dat de klanten meer dan tevreden zijn bij de afronding van een project en ons graag aanbevelen. Daarnaast zijn we bezig met het bouwen van een nieuwe website, adverteren we in een aantal bladen en staan we op grote evenementen zoals CSI Geesteren en Equitana. We merken dat we internationaal ook steeds groter worden. Voornamelijk Duitsland, maar ook wereldwijd. Daarom hebben we tegenwoordig dealers in verschillende landen zitten en werken we ook met partners uit meerdere landen samen. Zo kunnen we de projecten ook wat verder van huis aanbieden. Al vinden de meeste van onze monteurs het erg leuk om bijvoorbeeld naar Italië te gaan om daar een stal te neer te zetten.”

Hoe ziet een werkweek eruit?

“Dat is altijd hectisch en druk en vaak weet ik op zondagmiddag nog niet hoe de hele week eruit gaat zien. Als spin in het web zijn mijn werkzaamheden erg wisselend. De ene keer bezoek ik klanten, het andere moment doe ik kantoorwerk of zit ik met een afspraak in de showroom. En daarnaast moet je natuurlijk ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de sector. Dat doe ik voornamelijk door me schriftelijk te oriënteren en veel te praten met mensen uit de sport en fokkerij. Ook bezoeken we regelmatig beurzen om te kijken naar nieuwe materialen en innovaties. De techniek, met name op het gebied van gezondheid-ondersteunende producten, gaat snel. En voor een deel is stallenbouw ook onderhevig aan mode en smaak. Wij willen graag als eerste van alles op de hoogte zijn. En onze klanten het beste bieden van wat er op dit moment te koop is.”

Wat zijn de uitdagingen binnen de branche?

“Voor ons is dat op dit moment het binnenkrijgen van materialen en het plannen van personeel. We hebben nog steeds te maken met de nasleep van corona en daardoor een hoger ziekteverzuim dan normaal. Daarnaast is het net als voor ieder bedrijf de uitdaging om ervoor te zorgen de in- en verkoop zo op elkaar af te stemmen dat alles soepel loopt. Dat is met de huidige wereldwijde problematiek best een uitdaging. We hebben gelukkig veel en heel diverse inkoopkanalen en een heel uitgebreid netwerk. Dat maakt het organiseren soms ingewikkeld, maar dat maakt ons bedrijf ook uniek waardoor we alle verschillende klanten kunnen bedienen.”

Wat brengt de toekomst Horsefriend?

“Sowieso uitbreiding naar Duitsland, daar is veel belangstelling voor onze diensten en producten. We hebben nu iemand aangenomen die de markt daar gaat aanboren. Internationaal liggen er volop uitdagingen en kansen. Dus we zien nog wel een groei voor de toekomst. Maar ook nationaal willen we nog uitbreiden. Horsefriend is afkomstig uit de springsport. Voor ons is het een uitdaging om ook in de andere disciplines meer bekendheid te krijgen. Dan hebben we nog productgroepen die op dit moment wat onderbelicht blijven. Op het gebied van (sponsor)hindernissen bijvoorbeeld, daar liggen nog meer mogelijkheden voor ons. Bovendien willen we onze diensten voor paardenklinieken groter naar buiten brengen. We maken daar de vloeren, recoverywanden, operatiekamers, maar kunnen ook deuren voor röntgenruimtes maken. Verder werken we samen met een paar grote staalbouwers, waardoor we ook complete accommodaties neer kunnen zetten. Er liggen dus nog veel kansen om het pakket voor de klanten nog completer te maken. We willen uiteindelijk bereiken dat als mensen denken aan paardenhuisvesting dat Horsefriend dan als eerste bij hen opkomt.”

Tips voor andere ondernemers:

“Volg je hart en doe waar je passie ligt. Alleen dan steek je er probleemloos en met plezier zestig uur per week in. Vroeger vond ik altijd dat het in de verkoop niet uitmaakte of je nu sinaasappels of remblokken verkocht. Maar nu ik vanuit mijn passie onderneem merk ik dat alles zo veel makkelijker gaat. Ondernemen is prachtig, maar niet altijd rozengeur en maneschijn. Door je hart te volgen, kost alles een stuk minder moeite.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten: