fbpx

Kijkje in de keuken: Lelymare Horses

Waar Fenna Elzinga en haar bedrijf Lelymare in de beginjaren vooral bekend stond om de reining, is het vandaag de dag veel meer dan dat. Er staat een goed doordacht opfokbedrijf en daarnaast een compleet revalidatie- en aquatrainercentrum. Twee takken die met een hele duidelijke visie worden gerund.

 

Hoe kom je terecht bij de opfok en paardenrevalidatie?

“Het begon in 2009 allemaal met de opfok. Het is goed om te vertellen dat ik vanaf mijn twaalfde ben opgegroeid op de locatie waar nu mijn bedrijf is. We fokten elk jaar paarden en vonden dat we die zo natuurlijk mogelijk moesten laten opgroeien. Vroeger bracht mijn vader ze in het zomerseizoen naar een natuurgebied en stonden ze in de winter bij ons op het bedrijf. Het voordeel hiervan was dat ze veel konden bewegen en in een grote kudde opgroeiden, maar het nadeel dat je er geen zicht op had en aan het einde van het seizoen moest je ze maar weer kunnen vinden. Ik snapte mijn vaders idee, maar wilde een tussenweg ontwikkelen. Zo is de opfok thuis ontstaan met twee kuddes van verschillende leeftijden voor de sociale ontwikkeling en met onbeperkte beweging in zomer en winter met een grote stal waar ze kunnen eten en slapen. De opening van het Mare & Foal Center en het Horse Hotel was in 2013 in de periode dat ik nog internationaal in de reiningsport uitkwam. In het begin bedienden we vooral die doelgroep, maar nu is dat eigenlijk heel divers.

Van mijn viertiende tot achttiende was ik elke zomer in Amerika te vinden om te trainen op een reiningstal. Daar zag ik voor het eerst een aquatrainer die werd gebruikt om de quarantainepaarden daar fit te houden. Mijn interesse was gewekt en de droom voor het werken met dit apparaat ook. Tijdens de opstart van de opfok kreeg ik ook steeds meer vragen hoe ik mijn wedstijdpaard zo fit en gezond kon houden. Dat deed ik door hem aan het einde van het seizoen echt even pauze te geven. Niet iedereen heeft daar op zijn locatie de mogelijkheid voor en dus is het Horse Hotel ontstaan waarbij sportpaarden buiten het seizoen naar ons kwamen. Toch had ik als droom om een revalidatiecentrum op te zetten, maar hier waren behoorlijk wat investeringen voor nodig. Toen ik in 2015 de Vitafloor won als publieksprijs van de Hippische Ondernemer verkiezing, was de eerste stap gezet en kwamen er steeds meer paarden met blessures in het Horse Hotel. We verzamelden op dat moment steeds meer specialisten om ons heen voor een sterk revalidatietraject, maar hadden verder nog weinig faciliteiten. Tot we in 2018 de mogelijkheid kregen om een aquatrainer te kopen en we helemaal voor de revalidatie zijn gegaan.”

 

 

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

“Lelymare is behalve een opfok ook een revalidatiecentrum waar specialisten samen komen om het paard te ondersteunen en daarbij gaan we ook steeds meer preventief werken om blessures te voorkomen. We werken nu met trainingsvakanties waarbij we paarden met name onbelast in de aquatrainer sterker maken. Dit kan tegenwoordig wel in combinatie met longeren of rijden door onze stalruiter. Mijn week begint op maandag met overleg met Frerik ter Braake van paardenkliniek Emmeloord om de revalidatiepaarden te bespreken. Mijn collega’s doen in de ochtenden alle stalwerkzaamheden en ’s middags zijn we bezig met het trainen van de paarden. Op maandag draai ik wat sessies met de aquatrainer en de middag is gereserveerd voor de zwemles van mijn dochters. Op dinsdag is mijn kantoordag en die gebruik ik om alles bij te werken, revalidatieschema’s te maken, afspraken te plannen en van alles te regelen. Op woensdag komt Waling Haytema van Paardenkliniek Wolvega standaard langs en is de hoefsmid er.

Alles wat de dierenarts of andere specialist doet, verwerken we in het systeem, zodat de eigenaar ook mee kan kijken. In de middag is het weer tijd voor de aquatrainer en behandelingen met de laser. Donderdag is voor mij een vrije dag voor taken thuis of buiten het bedrijf zoals het bestuur van de FNRS of de welzijnscommissie waar ik in zit. Vervolgens komt op vrijdag de fysiotherapeut of osteopaat eens in de twee weken langs en is dit samen met zaterdag een drukke dag voor de aquatrainer, vooral met paarden van buitenaf. Ik probeer altijd een paar ochtenden in de week zelf te helpen bij de opfok om de jonge paarden te blijven zien. Als je ze in handen hebt, dan krijg je er toch een beter gevoel bij. Ik werk standaard ook op de zaterdagen om paarden te begeleiden die wekelijks of eens in de twee weken langskomen. We werken natuurlijk in een heel team en dagelijks worden alle paarden verzorgd en de revalidatiepaarden getraind.”

 

 

Welke vaardigheden heb je nodig voor deze beroepsgroep?

“Ik heb geen echte paardenopleiding gedaan, maar heb de hbo-studie Media & Entertainment Management gedaan en daarnaast nog de Master Beleid, Communicatie & Organisatie.  Heel wat anders, maar beide gebruik in mijn dagelijkse werk. Een kantoorbaan wilde ik niet, maar ook geen traditioneel paardenbedrijf. Met de kennis en kunde ben ik thuis aan de slag gegaan en uiteindelijk ben ik nog wel de aquatraineropleiding gaan volgen van dierenarts Morgan Lashley en heb ik de opleiding tot paardensportmasseur van Gisella Bartels gedaan. Daarnaast is mijn rol binnen Lelymare voornamelijk die van de organisator die alles regelt. Uiteraard ben ik wel revalidatiespecialist, maar ik ga niet op de stoel van bijvoorbeeld de dierenarts zitten. Ik kijk naar wat een paard nodig heeft, wie en wat we daarvoor in moeten zetten en zorg voor een goede samenwerking tussen de specialisten.”

 

 

Wat zijn de uitdagingen voor jullie?

“Phoe dat zijn er veel… Maar als ik eerst kijk naar de opfok dan weet iedereen die dat ook doet, dat het makkelijker lijkt dan het is. De grootste uitdaging is om de jonge paarden zo veilig en gezond mogelijk volwassen te laten worden. Helaas kan er altijd iets gebeuren waardoor ze ziek worden of een ongeval krijgen. Gelukkig hebben we een stabiele kudde, maar toch moet je ze heel goed in de gaten houden. Ik heb wel geleerd om 100% op mijn gevoel af te gaan. Natuurlijk is het niet leuk om te melden dat je denkt dat er iets is, en daarom is goede communicatie heel belangrijk. Dat geldt ook voor de revalidatie. We hebben steeds weer nieuwe paarden en dus ook nieuwe eigenaren. De uitdaging is om met iedereen zo goed mogelijk te communiceren en met elkaar steeds weer de voortgang te bespreken.  Elk paard moet je anders bekijken, want geen casus is hetzelfde. Elke eigenaar staat er ook weer anders in en er komt vaak veel emotie bij kijken. Daar moeten we goed mee omgaan.

 

 

Wat doen jullie om nieuwe klanten te vinden?

“Voor de opfok hebben we ‘maar’ 45 plekken en een wachtlijst van een jaar. Dat blijft goed doorlopen en dat gaat vooral via via of de website. We hebben veel aandacht gestoken in onze vindbaarheid op Google, ook voor de revalidatie. Al komen veel paarden binnen na een doorverwijzing door de kliniek. En ik mag natuurlijk niet vergeten dat we regelmatig in de media komen met ons bedrijf, ik denk doordat we het net iets anders doen en dat is leuk. Al mag de revalidatie in het algemeen van mij nog wel meer aandacht krijgen.”

 

 

Hoe ziet de toekomst eruit?

“In mei 2023 bestaan we tien jaar, dus dan komt de vraag wel op: wat wil ik de komende tien jaar doen? De revalidatie nog verder professionaliseren in ieder geval. Daarnaast heb ik veel ideeën om er een groter multidisciplinair centrum van te maken. Ik denk dat dit de toekomst gaat zijn. Met de opfok wil ik doorgaan zoals het nu is. Al ben ik wel benieuwd hoe het afloopt met het hele stikstof-verhaal. Kortom; over tien jaar doe ik nog steeds wat ik nu doe, maar dan beter.”

 

 

Tips voor andere ondernemers:

“Wat ik heel belangrijk vind als ondernemer is dat je continu blijft doen waar je goed in bent en dat elke dag beter doet door bij te leren. Ik zie het vaak gebeuren dat ondernemers te veel aanbieden en teveel tegelijk willen doen. Mensen moeten weten waarvoor ze bij je terecht kunnen. Focus je dus op datgene wat je wilt verkopen. Daardoor word je niet alleen beter, maar ook interessanter omdat mensen liever naar een specialist gaan. En ja dat is spannend als ondernemer, maar blijf geloven in wat je voor ogen hebt en houd je daaraan vast. Laat je niet omverblazen door de dingen die om je heen gebeuren, dat heb ik ook niet gedaan. Dat is trouwens een stuk makkelijker met een langetermijnvisie. Natuurlijk verander ik ook wel eens dingen, kleine dingen, maar die visie dat blijft. Focus en geloof in jezelf.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.