fbpx

Kijkje in de keuken: paddock paradise adviseur

Je hoort steeds meer consumenten en tegenwoordig ook ondernemers over de term ‘paddock paradise’. Marloes Vogel van Ukie’s Paddock Paradise heeft er thuis een en adviseert met haar bedrijf anderen bij hun aanleg. Ze vertelt ons alles over dit redelijk nieuwe concept en hoe het haar is gelukt om hierin een onderneming op te starten.

 

 

Wat is een paddock paradise en hoe ben jij daarmee in contact gekomen?

“Natuurlijk paarden houden is in Nederland en België onmogelijk, maar bij een paddock paradise stimuleer je het paard wel om meer zijn natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Denk aan meer bewegen, zoeken naar eten op verschillende hoogtes, maar ook het aanbieden van meer keuze in voedsel en verschillende ondergronden om de hoeven te stimuleren zijn aspectien die aansluiten bij het concept van een paddock paradise. In een paddock paradise probeer je dus niet de natuur na te bootsen, maar wel het paard meer te prikkelen op verschillende manieren. Een paddock paradise zie je meestal in de vorm van een wei met daaromheen een track/zandpad en één of meerdere schuilgelegenheden. Een jaar of tien terug zijn de eerste mensen hiermee begonnen en wij zijn vier jaar geleden op deze locatie gestart. Toen was er nog heel weinig inspiratie bij anderen en weinig voorbeelden. Daarom ben ik twee jaar geleden met inspiratiedagen begonnen waarbij mensen langs mogen komen om te ontdekken hoe het er hier uitziet. Daarnaast ben ik toen ook adviezen gaan geven. Dat begon gewoon met wat tips, maar op een gegeven moment liep dat steeds meer uit de hand, op een positieve manier.

 

 

Wat doe je precies met je bedrijf?

“Het begon allemaal met het delen van mijn eigen paddock paradise op social media en dat ging over in open dagen en het aanbieden van diensten voor mensen die ook interesse hebben om er zelf een te creëren. Inmiddels heb ik mijn baan in loondienst opgezegd om dit fulltime te doen. Op dit moment help ik vooral particulieren om hun eigen perceel aan te passen naar een paddock paradise. Soms help ik mee vanaf het begin met het schetsen en alles, maar mensen benaderen mij ook wanneer ze vastlopen of tips en ervaringen willen hebben. Elke stap van het proces kan ik bij helpen, alleen de uitvoering doe ik niet. Bij veel van mijn klanten moet het een verlengde worden van iemands achtertuin, waardoor het erg belangrijk is dat het er mooi uitziet. Daarbij kijk ik ook naar welke planten we erbij kunnen betrekken voor meer biodiversiteit en variatie in de voeding van het paard. Ik organiseer ook workshops waarin mensen in een groepje samen kunnen brainstormen en een ontwerp maken voor hun eigen paddock. Daarnaast merkte ik dat er nog weinig kennis was over eetbare planten en bloemen en daarvoor heb ik allerlei materialen ontwikkeld zoals de wildplukkaarten en plukwandelingen. Mensen zijn al snel bang voor onkruid in de wei, maar de meeste dingen zijn gewoon super gezond en kun je gerust laten staan. Ik heb ook zaden in het assortiment; bloemen en kruiden en gemengde graszaden. Het zijn wel kleine zakjes, dus voor grotere oppervlakken is dat niet interessant, maar wel voor mensen die hun wei langzaam gevarieerder willen maken met meer kruiden. Het is ook geschikt voor mensen om thuis te zaaien, zodat ze het kunnen plukken en meenemen naar hun paard.”

 

 

 

Hoe zie jij de groei van de populariteit van paddock paradises?

“Ik merk dat er steeds meer aandacht komt voor dierwelzijn. Er is afgelopen jaren veel meer interesse gekomen in paddock paradises, en ik denk dat die trend zich gaat doorzetten. Al hoop ik wel dat de kloof tussen verschillende systemen van paarden houden niet groter wordt. En daarbij is dit stalsysteem echt niet alleen geschikt voor recreatiepaarden, maar kan het bij het houden van sportpaarden ook veel voordelen opleveren. Zo kunnen de paarden het hele jaar door naar buiten op een droge track en daardoor hebben ze minder uitspattingen. Sowieso is het bewezen dat continue beweging goed is voor het lichaam; niet alleen de spieren en de bloedsomloop, ook de hoeven en de spijsvertering hebben hier baat bij. Of het nu gaat om een paddock paradise of niet, het is sowieso goed om te kijken naar hoe je als paardenhouder je locatie nog beter in kunt richten op het welzijn van je paard.”

 

 

Waar liggen er nog kansen voor de professionele paardenhouder wat betreft dit systeem?

“Er is veel vraag vanuit de markt. Ik krijg nog altijd aanvragen of ik ook pensionklanten aan neem. Het is niet dat mijn website een verkeerd beeld geeft, maar mensen zoeken gewoon zo wanhopig naar zo’n plek. Waar veel consumenten nu tegenaan lopen is dat de paarden weinig buiten staan, vooral in de winter, terwijl ze verder wel hele fijne faciliteiten hebben óf dat de paarden veel buiten komen, maar er geen faciliteiten zijn. Ik denk dat daar voor professionele paardenhouders nog een kans ligt. Ook mensen die hun paard in een paddock paradise zetten willen vaak gewoon lekker kunnen rijden. Bij bestaande bedrijven is het mogelijk om een paddock paradise te realiseren of iets wat richting die kant gaat. Als er al paddocks zijn of een grote wei dan kun je hier zeker iets mee. Voor een paddock paradise is het wel handig als de klanten het goed vinden dat de paarden bij elkaar komen te staan. Voor elk paard een eigen plek creëren gaat je namelijk veel ruimte kosten. Maar stel je hebt een grote wei dan kan je deze heel goed ombouwen door hier een track omheen te leggen. Het is wel belangrijk om deze goed aan te leggen, zodat hij droog blijft gedurende het hele jaar. Voordelen van een goed aangelegde/gedraineerde track en het jaarrond buitenhouden van paarden zijn dat de weides niet stuk worden gelopen, minder gezondheidsproblemen door de grote overgang van stal naar wei en andersom en dat je bespaart op strooisel.”

 

 

Hoe bereik jij je klanten?

“Dat is heel geleidelijk gegaan en gegroeid door de vraag vanuit de markt, maar ik bereik ze vooral via social media. Om een tipje van de sluier op te lichten post ik daarop een mix van persoonlijke dingen afgewisseld met het aanbod en praktische informatie. Wie meer wil leren kan vervolgens iets bij mij afnemen. Ik zou graag nog meer willen doen met mailings en evenementen zoals Equiday, dat is iets om nog mee aan de slag te gaan.”

 

 

Wat is de grootste uitdaging bij jouw bedrijf?

“Het vinden van de balans tussen werk en privé. Ik werk natuurlijk thuis en doe iets wat eigenlijk mijn grootste hobby is. Het is dus altijd goed om er even vijf keer over na te denken om te beslissen of ik ergens in ga investeren omdat ik dat zelf graag wil of dat ik anderen wil laten zien wat er allemaal mogelijk is. Mijn plek is toch een soort showroom. Daarbij kan je een paddock paradise zo duur maken als je zelf wilt. Het meeste werk zit hem in het grondverzet en ook beplanting is een groot onderdeel van de investering. Voor de rest kun je met kleine dingen die je soms gratis op mag halen al heel veel. Al betaalt een investering zichzelf vaak ook uit. Zo zie ik de struiken die ik nu plant over vijf jaar bijvoorbeeld als ruwvoervervanger.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.