fbpx

Kijkje in de keuken: Purple Products

Toen Jan de Visser een product bedacht om zijn nieuwe stallen mechanisch uit te mesten, bleek er ook veel vraag naar te zijn bij zijn collega-staleigenaren. Zo is hij Purple Products begonnen. Mede door het winnen van de Horses Product van het Jaar-verkiezing heeft zijn bedrijf inmiddels internationale proporties aangenomen.

 

Hoe is het bedrijf ontstaan?

“Ik heb rond 2009 voor mezelf een nieuwe stal gebouwd, ik was toen zelf nog actief in de paardensport en ook mijn kinderen hadden de ambitie om hierin verder te groeien. Toen we begonnen aan de bouw van de nieuwe stallen, had ik voor mezelf bedacht dat ik dit werk nog 20 tot 25 jaar wilde blijven doen. Maar dit moest ik wel fysiek vol kunnen houden en daarbij niet afhankelijk zijn van personeel. Iets wat denk ik voor veel ondernemers herkenbaar is. Ik ging nadenken over wat het zwaarste gedeelte van het houden van paarden is, en dat was voor mij het uitmesten. Toen heb ik voor mezelf een oplossing bedacht om mechanisch te kunnen mesten. Er waren al meerdere mogelijkheden, maar niet datgene wat ik in mijn gedachten had. Daarom ben ik zelf de Purple Packer uit gaan tekenen en heb ik deze laten maken. Dat werkte gelijk heel erg goed bij ons op stal en toen anderen dat zagen, werden ze enthousiast en ontstond er vraag naar het product. Daardoor ben ik de Purple Packer ook voor anderen gaan maken. Het was nog een hele uitdaging om het product te laten werken voor stallen die de deur niet in het midden hebben, omdat ik het voor mezelf wel op die manier heb laten maken. Nadat we met de nodige aanpassingen het product hadden ontwikkeld, werd het pas echt interessant om op de markt te brengen.”

 

 

Vanaf wanneer werd het een volwaardig bedrijf?

“In 2013 had ik me ingeschreven voor de Horses Product van het Jaar-verkiezingen. De jury was zo enthousiast, dat zij ons verkoos tot de winnaar. Vanaf dat moment ging alles in een stroomversnelling. We stonden op veel evenementen en beurzen om direct ook feedback te krijgen. Velen vonden de Purple Packer een mooi product om de stallen te legen, maar zochten ook iets om de stallen te vullen. In het begin verwees ik deze mensen altijd door naar andere bedrijven. Maar ze bleven terugkomen met de reden dat deze machines niet precies waren wat zij zochten. Toen ben ik gaan nadenken over de eisen waaraan een opstrooimachine voor de paardenhouderij moest voldoen. Dit bleken veel punten te zijn waarover bestaande machines niet beschikten. Met deze eisen zijn we het ontwerp gaan tekenen en hebben we het laten produceren, en dat is goed gelukt. Maar we blijven altijd door ontwikkelen; er zit nu zelfs een vernevelaar op die het vrijkomende stof beperkt.”

 

 

Waar komt de naam Purple Products vandaan?

“Onze producten zijn aanbouwdelen, en ik wilde niet dat ons product geassocieerd werd met een specifiek merk. Bijna alle merken hebben hun specifieke kleur, en een kleur die nog niet gebruikt werd in de machines was paars. Ik wilde een naam die internationaal is, de lading dekt en een bepaalde herkenbaarheid geeft. Ik heb ooit van iemand gehoord dat wanneer een naam rijmt of alliteratie bevat, hij sterk en pakkend is. Dus met al deze ingrediënten bij elkaar, ben ik gekomen op Purple Packer. Toen de tweede machine erbij kwam zijn we al snel op de Purple Spreader gekomen, en zo is de bedrijfsnaam Purple Products geworden. Onder die naam kunnen nog altijd meer producten komen.”

 

 

Wat zijn jullie doelen voor de toekomst?

“Een van de doelen is om mijn zoon te betrekken in de voortzetting van het bedrijf. Hij wil de Purple Products graag combineren met zijn eigen paardenbusiness. Verder proberen we om te blijven groeien, het product te blijven verbeteren en onze positie in de markt zeker te houden. De producten zijn niet geschikt voor massaproductie; de Purple Packer en Purple Spreader worden altijd op maat gemaakt voor de machine waaraan ze moeten worden bevestigd en de afmetingen van de stal. Hierdoor is het echt een uniek product.”

 

 

Welke tip wil je meegeven aan andere ondernemers?

“Mijn belangrijkste tip voor anderen is om het arbeidsproces te bekijken en te streven naar optimalisatie. Het is een feit dat het moeilijk is om personeel aan te trekken en te behouden. Veel medewerkers haken af omdat ze belastend fysiek werk moeten verrichten, zoals het uitmesten van stallen, terwijl ze eigenlijk heel goed zijn in de omgang met paarden. Blijf niet vasthouden aan oude patronen, maar onderzoek goed hoe bepaalde zaken anders en vooral verbeterd kunnen worden.”

 

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.