Waar onderzoeken vanuit de Sectorraad Paarden een paar jaar geleden nog aangaven dat het hippisch onderwijs beter zou kunnen aansluiten op de praktijk, is het tij wat dit betreft aan het keren. Een van de innovatieve opleidingen die hard aan de weg timmert is Lentiz. Daarbij komt ook nog dat Lentiz in samenwerking met Equestrum de eerste innovatieve hippische campus krijgt in Schipluiden, die in 2022 gereed moet zijn.
Het internationale kennis- en innovatiecentrum Equestrum waar de hippische opleidingen van Lentiz deel van gaan uitmaken is gericht op educatie, onderzoek, de zakelijke kant, gezondheid, zorg en sport. Het centrum werkt met verschillende partijen en netwerken van ondernemers, onderwijs en overheid aan de kennisontwikkeling en innovatie van de hippische sector. Nog dit jaar gaat de al bestaande internationale mbo-opleiding paardensport van start in de monumentale boerderij op het campusterrein.
Nauwe samenwerking met bedrijven
De opleider heeft afgelopen jaar al veel werk gestoken in het verbeteren van de kwaliteit van de opleidingen. Volgens Gert Kant, voorzitter Raad van Bestuur Lentiz onderwijsgroep, zijn ze pas tevreden als de bedrijven voor wie ze opleiden blij zijn met de kwaliteit van de studenten die van Lentiz afkomen. “Om dit continu te waarborgen werken we heel nauw samen met de bedrijven die de studenten ontvangen voor stages en deze opleiding mede vormgeven.” Een van de bedrijven die nauw betrokken is bij de opleiding is Stal ’t Kabel van Sanne Winters en Ronald Boers. Sanne geeft aan dat er veel vraag is naar hippische onderwijs. “Maar toekomstige studenten vergissen zich nog wel eens in wat de paardenwereld precies inhoudt. De opleiding van Lentiz, en straks al helemaal met de komst van de nieuwe campus, bereidt de studenten echt voor op de paardenpraktijk.”
Klaarstomen voor een baan
De campus komt iets verder van de huidige locatie van Lentiz in Maasland te liggen, naast Paardensportcentrum Chardon, die overigens aan de wieg stond van de Lentiz opleiding Paardensport. Deze studie stoomt ruiters klaar voor het beroep van onder andere instructeur, wedstrijdruiter, stalruiter, pension- en/of manegehouder en ondernemer in de hippische sector. Daarnaast wordt bij Lentiz ook de opleiding Paardenhouderij gegeven. De studenten leren hier alles wat ze moeten weten over de verzorging van het paard, plannen en organiseren van werkzaamheden op het paardenbedrijf en rijden en lesgeven op aspirant-niveau, om ze voor te bereiden op een baan bij diverse paardenbedrijven. Door theorie en praktijk sterk met elkaar te verbinden en aandacht te schenken aan de internationalisering van de sector probeert de onderwijsinstelling boven het maaiveld uit te steken en af te rekenen met de vooroordelen dat hippisch onderwijs niet aansluit bij de praktijk. Want dat doen ze inmiddels wel in het prachtige landschap van Midden-Delfland. Door het bedrijfsleven nadrukkelijk te betrekken in het onderwijs en de studenten via praktijklessen en stages ervaring op te laten doen bij deze bedrijven, worden ze met arbeidsperspectief opgeleid voor een carrière in de hippische sector.
Kwaliteitsimpuls
Voor zowel de toekomstige studenten als de hippische bedrijven lacht de toekomst hen toe met deze kwaliteitsslag in de paardensport. Gert Kant: “Dit begon ooit als een droom. Dat de campus er nu daadwerkelijk komt is geweldig! Het is voor Lentiz onderwijsgroep een enorme kwaliteitsimpuls.” Net als voor de rest van de sector.
Wil jij als bedrijf in de sector hier ook deel van uitmaken, heb je interesse in een stagiair of samenwerking met Lentiz of wil je een vacature onder de aandacht brengen? Neem dan vrijblijvend contact op met Wendy Visser (wvisser01@lentiz.nl) of kijk op de website van Lentiz. Volg Lentiz ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.
Advertorial: Lentiz