fbpx

Lagere btw op paarden in de EU speerpunt voor MEP en EHN

btw-tarief paarden MEP EHN

Gisteren vond de algemene ledenvergadering van de MEP Horse Group en het European Horse Network plaats in Brussel, waar duidelijk werd waar deze partijen zich nu en in 2022 sterk voor willen maken. Met stip op één staat het verlagen en uniformiseren van de btw op paarden én paarden onder vee laten vallen wat betreft het btw-tarief. Ook commissievoorzitster Ursula von der Leyen, zelf ook fervent paardenliefhebster, was aanwezig op de conferentie. Hierdoor kwamen de nieuwe plannen direct onder ogen van de hoogste baas van de EU.

 

Samen met de aanwezige parlementsleden en de grote groep vertegenwoordigde van de paardensector werd er gisteren gediscussieerd over het belang en de uitdagingen van de paardensector. Europees Parlementslid en voorzitster van de MEP Horse Group Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Met meer dan 7 miljoen paarden, een geschatte impact van 100 miljard euro per jaar en een tewerkstelling van meer dan 800.000 mensen, kunnen we alleen maar concluderen dat de Europese paardenindustrie een belangrijke sector is en alle aandacht en inzet van de Europese beleidsmakers verdient.”

 

 

Paardensector maximaal ondersteunen

Tijdens de conferentie lichtte MEP Horse Group en European Horse Network het memorandum toe, waarin beschreven staat welke punten prioriteiten hebben op dit moment. Op deze manier hopen de partijen de paardensector een stem te geven in Europa en daarmee de paardenwereld maximaal te ondersteunen.

 

De hoogste prioriteit is het realiseren van een verlaagd en uniform Europees btw-stelsel en de erkenning van paarden als landbouwhuisdieren. Andere prioriteiten zijn de wolven-problematiek, het verzekeren van vlot transport van paarden en het hameren op wetenschappelijke besluitvorming om de gezondheid en het welzijn van paarden te waarborgen en bevorderen.

 

 

COVID-19 en Brexit zorgen voor druk op sector

Duidelijk werd dat het jaar 2022 een spannend en belangrijk jaar wordt. Met de COVID-19-pandemie die nog niet direct voorbij lijkt te zijn én de Brexit, waar vele hippische ondernemers nog de gevolgen van moeten dragen, lijkt de sector voorlopig nog onder grote druk te staan. Voorzitter van European Horse Network Mark Wentein: “En dan hebben we het nog niet eens over andere vraagstukken, zoals de nieuwe Europese Animal Health Law en de hervorming van de transportregelgeving. Ook hier moeten wij ons als sector over buigen. Daarom slaan European Horse Network en MEP Horse Group de handen in elkaar en kijken we samen hoe we deze economische en politieke uitdagingen kunnen aanpakken.”

 

 

Bron: Persbericht EHN en MEP Horse Group, horses.nl

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.