fbpx

Lagere btw op paarden in de EU speerpunt voor MEP en EHN

Gisteren vond de algemene ledenvergadering van de MEP Horse Group en het European Horse Network plaats in Brussel, waar duidelijk werd waar deze partijen zich nu en in 2022 sterk voor willen maken. Met stip op één staat het verlagen en uniformiseren van de btw op paarden én paarden onder vee laten vallen wat betreft het btw-tarief. Ook commissievoorzitster Ursula von der Leyen, zelf ook fervent paardenliefhebster, was aanwezig op de conferentie. Hierdoor kwamen de nieuwe plannen direct onder ogen van de hoogste baas van de EU.

Samen met de aanwezige parlementsleden en de grote groep vertegenwoordigde van de paardensector werd er gisteren gediscussieerd over het belang en de uitdagingen van de paardensector. Europees Parlementslid en voorzitster van de MEP Horse Group Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Met meer dan 7 miljoen paarden, een geschatte impact van 100 miljard euro per jaar en een tewerkstelling van meer dan 800.000 mensen, kunnen we alleen maar concluderen dat de Europese paardenindustrie een belangrijke sector is en alle aandacht en inzet van de Europese beleidsmakers verdient.”

Paardensector maximaal ondersteunen

Tijdens de conferentie lichtte MEP Horse Group en European Horse Network het memorandum toe, waarin beschreven staat welke punten prioriteiten hebben op dit moment. Op deze manier hopen de partijen de paardensector een stem te geven in Europa en daarmee de paardenwereld maximaal te ondersteunen.

De hoogste prioriteit is het realiseren van een verlaagd en uniform Europees btw-stelsel en de erkenning van paarden als landbouwhuisdieren. Andere prioriteiten zijn de wolven-problematiek, het verzekeren van vlot transport van paarden en het hameren op wetenschappelijke besluitvorming om de gezondheid en het welzijn van paarden te waarborgen en bevorderen.

COVID-19 en Brexit zorgen voor druk op sector

Duidelijk werd dat het jaar 2022 een spannend en belangrijk jaar wordt. Met de COVID-19-pandemie die nog niet direct voorbij lijkt te zijn én de Brexit, waar vele hippische ondernemers nog de gevolgen van moeten dragen, lijkt de sector voorlopig nog onder grote druk te staan. Voorzitter van European Horse Network Mark Wentein: “En dan hebben we het nog niet eens over andere vraagstukken, zoals de nieuwe Europese Animal Health Law en de hervorming van de transportregelgeving. Ook hier moeten wij ons als sector over buigen. Daarom slaan European Horse Network en MEP Horse Group de handen in elkaar en kijken we samen hoe we deze economische en politieke uitdagingen kunnen aanpakken.”

Bron: Persbericht EHN en MEP Horse Group, horses.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten:

Abonneer je op het vakblad

De Hippische Ondernemer

Een exclusief aanbod van informatie, kennis en nieuws, speciaal voor jou als hippische ondernemer. Lees unieke content die online niet beschikbaar is, maar enkel in het magazine te lezen is.

 

Ontvang 6 x per jaar het vakblad
De Hippische Ondernemer op de deurmat! 

Abonneer je op het vakblad

De Hippische Ondernemer

Een exclusief aanbod van informatie, kennis en nieuws, speciaal voor jou als hippische ondernemer. Lees unieke content die online niet beschikbaar is, maar enkel in het magazine te lezen is.

 

Ontvang 6 x per jaar het vakblad
De Hippische Ondernemer op de deurmat!