Lastige afweging: verzekeren of niet?

Als bedrijf blijft het altijd een lastige afweging of je de paarden gaat verzekeren of niet en soms is het ook iets waar je niet direct bij stilstaat. Tot er een aantal schades op je pad komen, zoals in het geval van Wendy Delvalle van Forelock’s Arabians. Die na het tweede pechgeval in korte tijd in de materie van het verzekeren dook.

Wendy Delvalle runt samen met haar man Aad Kuijf Forelock’s Arabians. Een fokkerij met Arabische volbloedpaarden. “Zelf hebben we tien fokmerries en wat jonge paarden en daarnaast staan hier nog wat paarden van klanten waarvoor we alles regelen en een aantal pensionklanten. We hadden de paarden nooit verzekerd tot we twee keer achter elkaar pech hadden. De eerste keer op tweede kerstdag weet ik nog heel goed. Toen verloren we onze beste merrie die ook nog eens drachtig was. Kort daarna overleed er nog een paard. Natuurlijk is het emotioneel altijd vervelend als een paard overlijdt, maar het waren ook beste aderlatingen voor het bedrijf, dus ben ik meer informatie gaan zoeken over het verzekeren.”

Collectiviteit

Een van de bedrijven die Wendy benaderd had voor meer informatie was EFO. “Op onze informatievraag kwam Theo van Manen direct bij ons langs om alles tot in detail uit te leggen. Dit gaf ons veel vertrouwen en een goed gevoel dus hebben we voor onze beste paarden direct een collectiviteitsverzekering afgesloten.” Voor de ondernemers die hier nog niet bekend mee zijn legt Theo graag uit waarom dit voor bedrijven interessant is: “Deze verzekering is af te sluiten vanaf tien paarden en verzekert deze voor ongevallen en overlijden zoals bij koliek, de doodsoorzaak nummer één in Nederland. Bij fokmerries is de sterfte tijdens de geboorte ook iets wat meeverzekerd is. Doordat er meerdere paarden in een keer verzekerd worden kunnen we een lagere premie aanbieden en met 2% per € 1000,- verzekerde waarde per jaar is dit in vergelijking tot andere verzekeringen vrij goedkoop. En je brengt hiermee toch een gedeelte van het risico bij een ander onder.”

Snelle afhandeling

Wendy is blij dat ze tot verzekeren is overgegaan want hierna heeft ze nog twee keer een paard gehad wat overleed. “We proberen de paarden altijd eerst te redden, maar soms kan je niks meer doen. Als zoiets gebeurt hoop je dat het snel afgehandeld wordt bij de verzekering. Gelukkig gebeurde dat in onze gevallen ook en werd direct na het aangeven contact opgenomen met de dierenarts en werd het uitbetaald. Gelukkig – even afkloppen – hebben we nu al drie jaar niks, maar vooral die jonge paarden lopen nog wel eens iets op en zou ik daarom ook altijd verzekeren als ze een bepaalde waarde vertegenwoordigen voor je bedrijf. Wij verzekeren trouwens niet de hele waarde van het paard, maar een deel hiervan. We kijken altijd naar wat het kost om een vergelijkbaar paard terug te kopen mocht het wegvallen en verzekeren vervolgens voor dat bedrag. Die collectiviteit is dan wel enorm fijn, want dat scheelt een hoop en maakt het voor een bedrijf goed betaalbaar.”

Ook ziektekosten?

Behalve de jonge hengst die ze onlangs hebben aangekocht verzekert Forelock’s niet de ziektekosten mee. Dit is volgens Theo net hoe het bedrijf het risico wil spreiden. “Soms heb je van die paarden die meer risico lopen die je graag toch wilt verzekeren. Voor acute levensbedreigende situaties, verzeker je ze al voor € 100 per paard per jaar. Tot € 5.000 betalen we mee aan de ziektekosten die in de polis vallen. Kijk bijvoorbeeld maar naar koliek, de kosten lopen bij een operatie snel op en dan is het zeker de moeite waard om dit te overwegen.”

Snel en gemakkelijk

Bij EFO zijn de lijnen kort en kun je als ondernemer direct bellen met de buitendienst om snel je paarden te wijzigen. Dit is ook iets wat Wendy al heeft ervaren. “Aanmelden gaat heel gemakkelijk door het formulier in te vullen en naar Theo te appen. Zodra hij deze app heeft ontvangen, is het paard in principe verzekerd, tenzij er nog een keuring plaats moet vinden. Theo komt dan wel vaak even kijken, zeker als er veulens geboren worden. Zo onderhouden we een goed contact. Het is snel en gemakkelijk en daar houden we van.”

Dit artikel betreft een samenwerking met EFO paardenverzekering.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten: