Rofianda - De Hippische Ondernemer

Led: goudmijn of hoofdpijn?

Advertorial Rofianda

Het vervangen van verlichting naar ledverlichting is tegenwoordig bijna vanzelfsprekend. Maar een goede kwaliteit led is helemaal niet zo vanzelfsprekend als wordt gedacht. Led heeft een aantal specifieke eigenschappen die van grote invloed zijn op het eindresultaat en de positieve beleving daarvan.

Vervanging

Vaak wordt gedacht dat 1 op 1 vervanging van de bestaande verlichting door ledverlichting de makkelijkste oplossing is. Dit is bijna nooit mogelijk! Bij een simpele vervanging is het ledje in deze lampen vaak zichtbaar, waardoor deze verblindend zijn. Je kan er echt “sterretjes” van gaan zien. Led heeft vaak een hele beperkte uitstralingshoek, waardoor bij een dusdanige vervanging trechters van licht of “zebrapaden” ontstaan. Dit zorgt naast het ongemak van de ongelijke verdeling ook voor ongemak tijdens het kijken, voor zowel ruiters, instructeurs als paarden. De verblinding en de slechte lichtverdeling zijn het meest zichtbare effect van de meeste 1 op 1 vervangingen.

Flicker frequentie

Een ander heel belangrijk niet zichtbaar aspect van licht is de flicker frequentie. Misschien kent u dit wel van tl; het hinderlijke knipperen, waar iedereen zich aan stoort en sommige zelfs onrustig van worden. Ook led kan een flicker frequentie hebben, deze is vaak met het oog niet waarneembaar. Dit betekent niet dat je er geen last van hebt, je hersenen nemen het namelijk wel waar. Deze frequentie kan zelfs zorgen voor epileptische aanvallen, hoofdpijn, schrikkerige paarden.

Opbouw

Naast technische zaken is ook de opbouw van het armatuur erg belangrijk. Ondanks dat vaak anders wordt gedacht, wordt een ledlamp nog steeds erg warm. De levensduur van ledverlichting is afhankelijk van één van de belangrijkste aspecten nl. de koeling. Dit betekent dat het armatuur stofdicht dient te zijn, zodat stof niet in de koeling komt, tenzij u het geen probleem vindt elke maand de trap erbij te pakken om de lampen schoon te maken………

Rofianda

Als laatst, maar niet onbelangrijk argument, brengen we de prijsstelling onder uw aandacht. Regelmatig zult u een aanbieding krijgen met ‘dezelfde’ lampen voor zeker de helft van het geld. Gelooft u hier bij de aankoop van een paard en/of zadel of bij het selecteren van nieuwe medewerkers ook in? De helft van het geld betekent vaak niet alleen de helft van de kwaliteit, maar ook de helft van het eindresultaat en zeker de helft van de service. (Natuurlijk geen probleem als u bij defecten het niet erg vindt een compleet ander model als vervanging te krijgen, als u al vervanging krijgt.) Led armaturen die bestand zijn tegen stof, van goede kwaliteit zijn en waarbij een goede service krijgt hebben nu eenmaal een prijskaartje. Blijf nuchter in deze situatie!

Rofianda heeft al meer dan 10 jaar ervaring in het bedenken en uitvoeren van lichtoplossingen op de meest uiteenlopende locaties. Veiligheid, kwaliteit en gebruiksgemak zijn hierbij altijd het uitgangspunt. Geïnteresseerd? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Kijk voor meer informatie op www.rofianda.nl.