Maak van jouw paardenhouderij een (onzichtbare) blikvanger

Van plan om een nieuwe buitenbak aan te leggen? Een nieuwe schuur te bouwen? Of een aanpassing te doen? Grote kans dat er richtlijnen zijn om de paardenhouderij zo goed mogelijk te laten passen in het landschap. In dit artikel vind je meer informatie en ideeën over hoe je dat doet.

Landschappelijke inpassing betekent dat je paardenbedrijf opgaat in de groene en landelijke omgeving. Verschillende aspecten van jouw paardenbedrijf kunnen invloed hebben op de omgeving en het landschap. De gebouwen, het erf en weilanden moeten als het ware opgenomen worden in de omgeving. Hoe dit kan worden gedaan, hangt af van het type landschap met haar elementen en de beleidsregels van de gemeente.

Invloed van de paardeehouderijen op het landschap

Als paardenhouderij wil je graag je paarden buiten houden. Dit doe je vaak in een weide of in een paddock. Dit is niet alleen goed vanuit het belang van de paarden, maar de aanwezigheid van paarden in het landschap geeft ook een gewenst beeld voor de maatschappij. Men ziet graag de paarden buiten lopen. Maar er zijn ook gevallen waarin de maatschappij aspecten van paardenhouderijen als ‘verrommeling’ van het landschap ziet. Denk hierbij aan een rommelig erf, zeecontainers als schuilstallen, badkuipen voor water, een rijbak met enorme lichtmasten, opvallende afrastering zoals witte hekken of wit lint en mestopslag in het zicht. Ook wordt forse bebouwing soms gezien als verrommeling. Dat terwijl een paardenhouderij de identiteit van het landschap kan versterken door het bedrijf nog aantrekkelijker te maken en beter te laten passen.

Zelf aan de slag

Als je je bedrijf nog aantrekkelijker wilt maken en meer wilt laten inpassen in het landschap, is het van belang om te weten in wat voor soort landschap je bedrijf staat. Bij elk landschapstype, zijn er verschillende mogelijkheden voor betere inpassing. Soms zijn dit kleinere aanpassingen, soms grotere. Het type landschap zorgt ervoor of je bedrijf opvalt of juist niet. Over het algemeen is het landschap in Nederland de afgelopen jaren verandert naar een meer open landschap.

Benieuwd over hoe je in welke type landschap kunt inpassen en kunt bijdragen aan meer biodiversiteit? Lees de rest van het artikel nu in het nieuwste nummer van De Hippische ondernemer (2021/3).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten: