fbpx

Malene Nootenboom: “Ondernemersdromen waarmaken”

Corona en alle bijkomende factoren rondom het lesgeven, lieten Malene Nootenboom harder nadenken over haar inkomen als instructrice. Voor de lol ging de meervoudige Grand Prix-amazone aan de slag met het opnemen van video’s. Dit bleek zo’n succes dat dit de start werd van de BWR Academie en ondertussen de droom voor een eigen accommodatie ook dichterbij komt.

Zo’n tien jaar geleden kwam Malene Nootenboom al in aanraking met video’s en online training toen ze er samen een maakte met Conny van het huidige Dressage Pro. “Die training verkochten we goed en zij wilde daar professioneel mee verder gaan. Op dat moment zag ik dat nog niet zitten; ik wilde gewoon graag lesgeven. De eerder gemaakte training kreeg ik van Conny mee en heb ik uiteindelijk nog duizend keer verkocht. Ik ben altijd lekker actief gebleven op social media en de weekendtips die ik hierop deelde waren razend populair. Toen de stories op Instagram ontstonden ben ik die tips in de vorm van hele korte video’s gaan gieten. In tien seconden kan je alleen weinig kwijt en dus kreeg ik altijd veel vragen naar meer materiaal, tot een leerling mij wees op TikTok. Op dit platform kun je langere filmpjes kwijt. In december vorig jaar begon ik daarmee en dat ging gelijk los. In januari zaten mijn clinics voor het komende jaar hierdoor al hartstikke vol.”

Laten nadenken
Het succes van de content en voornamelijk de video’s die Malene maakte, samen met het onzekere aspect achter het lesgeven, zette haar aan het denken. “Ik heb jarenlang voor de overheid gewerkt en toen ik voor mezelf begon wilde ik twee dingen. Ten eerste dat ik deed wat ik leuk vind en nooit meer hoefde te zeuren over geld. Met het lesgeven verdien ik een prima boterham, maar veel extra’s ook niet. Tijdens corona gingen de lessen aardig door al mocht ik niet op elke locatie meer komen, dat zet je wel aan het denken. Daarnaast ben je altijd afhankelijk van het weer, de bodem en noem maar op. In gesprek met een businesscoach werd mijn grote droom om een eigen accommodatie te hebben eindelijk hardop uitgesproken. Dat betekende wel dat ik moest gaan kijken naar andere mogelijkheden naast de al bestaande inkomsten.”

Onderscheidende factor
Waar Malene zich hier eerder nog niet klaar voor voelde, was dit het moment. “Ik wilde de video’s die online stonden educatiever maken en het idee voor een platform was geboren, de Bewust Wedstrijd Rijden Academie (BWR). Een technisch iemand hielp me met het platform bouwen en ik heb zelf heel veel filmpjes opgenomen met verschillende hoofdonderwerpen. Zo behandel ik verschillende dingen in de opleiding van een jong paard en ben daarin heel praktisch. Van waar je moet staan tijdens het longeren tot verschillende inzichten. Ook voor de basissport en subtop zijn verschillende video’s gemaakt over bijvoorbeeld de opbouw, ontwikkeling en het verfijnen van oefeningen. Elke week plaats ik een nieuwe video, dus vier per maand. Daarnaast heb ik ook alle nieuwe proeven van de KNHS met mijn leerlingen opgenomen. Deze heb ik voorzien van feedback, zodat de kijker hiervan kan leren. Dit zijn echte ruiters waar dressuurrijdend Nederland zich goed mee kan identificeren. Mijn onderscheidende factor is dus dat ik niet alleen mezelf laat zien, maar ook mijn leerlingen erbij betrek. Dat levert veel enthousiasme op.”

Zelf doen
Op de vraag of Malene dit allemaal alleen doet moet ze wel even grinniken. “Eén dag per week ben ik druk met het beantwoorden van alle vragen en het editen van de video’s. Ik doe inderdaad alles zelf. Voor het hele jaar heb ik de onderwerpen bepaald en als ik merk dat dit tijdens een les voorbij komt dan zet ik de video aan. Ik kan ongemerkt filmen en ben hier inmiddels heel handig in geworden. Daarnaast heb ik een Pixio camera om mezelf te filmen. Het inspreken doe ik meestal achteraf. Het scheelt dat ik dit heel erg leuk vind om te doen en hier daarom veel tijd in wil steken. Maar ook ik weet dat het belangrijk is om goed naar je lichaam te luisteren. Ik heb een vorm van ADD en dat zorgt ervoor dat ik veel energie heb en lange dagen kan maken, maar als ik moe ben dan kan ik ook echt de tijd voor mezelf nemen en heerlijk niks doen. Anders houd je dit niet vol.”

Doelen halen
Malene had zichzelf als doel gesteld om binnen een maand dertig abonnees op haar platform te krijgen. “Het platform werkt op basis van maandabonnementen en mijn eerste doel had ik binnen twee weken al behaald. Zelfs vanuit het buitenland krijg ik veel reacties dat ze het jammer vinden dat alles Nederlandstalig is. Daarom spreek ik alle huidige video’s nu ook in het Engels in. Het streven is om de Engelse BWR Dressage Academy op 1 januari live te laten gaan. Door mijn bedrijfsactiviteiten in te zetten op verschillende vlakken, komt mijn hoofddoel, een eigen accommodatie, steeds dichterbij. Toch moest hiervoor nog een duidelijker plan komen en daarom ben ik met een financieel adviseur gaan praten. De afspraak is dat ik dit jaar ga opzetten en inzicht ga krijgen in alle cijfers om vervolgens in 2023 om de tafel te gaan zitten om een tijdsgebonden planning te maken. Al duurt het tien jaar, het gaat lukken. De financieel adviseur is zelf ook enthousiast over mijn plannen en ik kan bijna niet wachten om ze te realiseren. Dit biedt mij kansen om de leerlingen naar mij te laten komen, mijn werkzaamheden te centraliseren en nog meer gave projecten op te kunnen starten.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten: