fbpx

Rubriek 'In het vakblad'

IN HET VAKBLAD:

Manege Middelsee: energie- en waterneutraal met eigen rioolsysteem

Het plan van Susanne en Ronald Spoelstra was in eerste instantie de paarden aan huis te zetten, na jaren op een pensionstalling te hebben gestaan. Ze wilde graag dichtbij de stad blijven, maar een plek naar hun wensen konden ze lastig vinden. Uiteindelijk zijn Susanne en Ronald met de gemeente in gesprek gegaan. De gemeente had een mooi plekje in de aanbieding, waar zij grotere dromen in vervulling konden laten gaan dan ze in eerste instantie voor ogen hadden. Susanne en Ronald hebben een kleinschalige manege gebouwd in de nieuwe wijk Middelsee in Leeuwarden, waarbij duurzaamheid en welzijn voor ruiter en paarden voorop staat. Wanneer je de manege betreed zijn deze drie woorden ook precies het gevoel wat je erbij krijgt. Ze hebben drie manegepony’s, zeven pensionpaarden en vijf eigen paarden die gevestigd staan in een prachtige paddock paradise.

 

Energieneutraal
Ronald: “Het belangrijkste waar we mee begonnen zijn, en wat ik andere ondernemers ook adviseer, is het voldoende isoleren van het gebouw.

 

Waterneutraal
Susanne en Ronald kwamen zelf met het idee om hemelwater op te vangen in grote bassins en op te slaan.

 

Rioolneutraal
Naast dat het bedrijf van Susanne en Ronald energie- en waterneutraal is, is het bedrijf niet aangesloten op het riool. Ze hebben hun eigen rioolsysteem gebouwd, waardoor ze geen onnodige extra rioolheffing hebben.

Benieuwd naar het hele artikel?

Abonneer je op het vakblad De Hippische Ondernemer voor maar €49,50 per jaar en ontvang het vakblad 6x per jaar op de deurmat.

Benieuwd naar het hele artikel?

Abonneer je op het vakblad De Hippische Ondernemer voor maar €49,50 per jaar en ontvang het vakblad 6x per jaar op de deurmat.