fbpx

Manegetopper gezocht

Maneges spelen een cruciale rol in de hippische sector, omdat dit de plek is waar je kan leren paardrijden. Helaas staan deze voor een steeds groter groeiend probleem: het vinden van geschikte en brave manegepaarden en -pony’s. In dit artikel gaan we met manegehouders in gesprek hoe zij dit ervaren.

 

Groeiend probleem

De laatste jaren zien manegehouders dat de aankoop van manegepony’s steeds lastiger wordt. Dit heeft met verschillende factoren te maken. Het fokken van paarden en pony’s is veranderd. Het fokken voor de hobby is grotendeels voorbij. Tegenwoordig heb je meer beroepsfokkers dan hobbyfokkers die allemaal een zo goed mogelijk paard willen voor de sport omdat dit meer geld oplevert. Dit zorgt ervoor dat er meer pit in de pony’s zit en dat de prijzen een stuk hoger worden. Dit en stijgende kosten maakt het voor manegehouders haast onmogelijk om een brave en betaalbare pony te vinden.

 

Negatief imago maneges

Bij Manege Meinders zien ze vooral dat de koop van pony’s lastiger wordt, Ellen Loohuis vertelt waarom dit een groeiend probleem is. “Veel mensen willen niet dat hun pony naar een manege gaat omdat dit zogenaamd heel zielig is. Het imago van maneges staat bij veel mensen negatief in de boeken. Wanneer we ze dan bellen horen we vaak een nee. Terwijl er andersom wel graag pony’s van ons overgekocht worden.

 

Daarnaast worden de prijzen steeds hoger wat het voor ons lastiger maakt om te kopen. Het enige wat we hiertegen kunnen doen is blijven zoeken en een vast netwerk opbouwen. Ook proberen we altijd zo goed mogelijk uit te leggen hoe de paarden hier komen te staan en nodigen we de verkoper graag uit om een kijkje te komen nemen. Wij hebben namelijk allemaal mensen in dienst die veel verstand hebben van paarden waardoor ze goed verzorgd worden. Verder staan de paarden en pony’s dagelijks op de wei en lopen ze nooit meer dan twee lessen op een dag. Als ik voor ons spreek, denk ik dat menig paard het beter heeft dan sommige kinderen in Nederland.”

 

Goede naam opgebouwd

Martin de Kroo heeft minder last van dit probleem; zijn manege hoefde de laatste jaren niet op zoek naar nieuwe paarden. Doordat een manege in de omgeving stopte konden zij een aantal pony’s overnemen. Manege de Kroo is gevestigd in Zeeland, door het organiseren van internationale wedstrijden en hun ruitersportzaak de Kroo zijn zij een bekende naam in de omgeving. “Wij hebben denk ik door de jaren heen een goede naam opgebouwd waardoor mensen zelfs hun pony aan ons te koop aanbieden. De mensen in de omgeving weten dat de pony’s bij ons goed verzorgd worden, veel op de wei staan en niet te veel lesjes hoeven te lopen. Daarnaast worden alle pony’s ook heel oud bij ons en lopen ze in de lessen mee tot een leeftijd waarop ze dit aankunnen.”

 

Zelf pony’s opleiden

Ook Maaike van Rijn merkt dat het slechte imago van maneges een rol speelt. “Terwijl wij juist zoveel kennis hebben dat we het meteen zien als er iets aan de hand is. Als je kijkt naar onze pony’s worden ze gezond oud en gaan ze iedere dag uren naar buiten.

 

Doordat het vinden van gezonde en brave pony’s steeds moeilijker wordt hebben wij de keuze gemaakt om zelf twee jonge pony’s op te leiden. Dit is in de eerste jaren economisch gezien totaal niet rendabel, maar zorgt uiteindelijk wel voor de meeste kwaliteit. Kant-en-klare pony’s zoals ik ze jaren geleden kocht kan ik nu niet meer vinden.”

 

Angstigere en minder vaardige kinderen

Verder merkt Maaike nog op dat kinderen tegenwoordig snel angstig en motorisch minder vaardig zijn. “Uit onderzoek naar de sport in Nederland is gebleken dat kinderen hun basisvaardigheden steeds later aanleren. Dit lag vroeger op een leeftijd van 7 en inmiddels is dit 9 jaar. Dit komt doordat kinderen veel minder bewegen dan vroeger. Ze worden bijvoorbeeld naar school gebracht met de bakfiets en zitten vaker achter de IPad. We zien dus echt dat die brede motorische ontwikkeling minder is waardoor een braaf paard nog belangrijker is. Dit maakt het ook voor de paarden zwaarder omdat het langer duurt voordat kinderen een goede balans hebben. Vroeger leerde ik kinderen in twee jaar de basis en nu doe ik daar soms wel vier jaar over. Hierdoor bieden wij optioneel nog extra lessen aan zoals ponygedrag en ruiterfitness. Wellicht moeten we dit in de toekomst wel verplichten voor beginnende ruiters zodat het voor de pony’s leuk blijft en we werken aan de ontwikkeling van de kinderen voordat ze beginnen met rijden. Goede, betrouwbare, veelzijdige pony’s zijn dus belangrijker dan ooit!”

 

 

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten: