fbpx

Neville Stables: enorme schade door storm

Neville Stables: enorme schade door storm

Eind februari raasden meerdere stormen over ons land die aanzienlijk veel schade hebben veroorzaakt; ook bij veel paardenbedrijven. Marc Neville van Neville Stables in het Zuid-Hollandse Schipluiden vertelt over de enorme schade aan hun stal en hoe zij de storm hebben beleefd.

Volgens Marc Neville hebben ze al aardig wat stormen doorstaan, maar bij Eunice op vrijdag 18 februari ging het ineens fout. “De wind kwam deze keer uit zo’n hoek dat een behoorlijk gedeelte van het dak eraf is gewaaid.”

Stal dichtgegooid

De dag begon redelijk onschuldig op Neville Stables, al hadden ze wel de nodige voorbereidingen al getroffen voor de enorme windkracht die werd voorspeld. “We hadden wel verwacht dat het heftig zou worden, dus hadden al allerlei dingen weggezet en naar binnen gedaan zodat niks aan de waai kon gaan. Het was laat in de middag toen ik er een paar pannen af zag gaan en ook ontdekte dat er een raampje was opengeklapt. Je gaat dan toch naar buiten om te zien wat er gebeurt. Toen ik dat bekeek, zag ik dat een grote boom over het hek naar de buren viel. Deze boom blokkeerde de oprit van zowel ons als de buren. Op dat moment besloten we de stal dicht te gooien om verdere ongelukken te voorkomen. Op onze stal maken we gebruik van het HIT-Actief stalsysteem, waardoor de paarden permanent buiten staan. De paarden stonden allemaal buiten heel ontspannen te eten, daar hebben we een filmpje van gemaakt en deze gedeeld met de klanten om ze gerust te stellen dat ondanks alles hun paarden het goed maakten.”

Gelukkig paarden buiten

“Omdat ik het met dit weer niet wilden riskeren om het dak op te gaan om de dakpannen terug te leggen, begon ik maar met wat opruimwerkzaamheden om de opritten weer vrij te maken. Ik wist dat ik rekening moest houden met het risico dat er meer om zou waaien, dus ben tegen de wind in gaan staan om alles in de gaten te houden en op die manier zou er niks zomaar op mij vallen. Dat is maar goed ook, want toen ik bezig was waaide er nog een flinke boom om. Omdat de paarden niet op stal staan, maakte ik me niet zo’n zorgen om het dak. Wel is het zo dat je bij zo’n oud gebouw met allemaal dakpannen veel makkelijker ergere schade oploopt dan bij nieuwbouw. Ik woon mijn hele leven al hier op de boerderij en de gebouwen dateren uit 1871 en 1921, dus zodra de wind ergens onder komt is de schade vaak niet te overzien. En dat was helaas ook het geval bij het dak van de individuele stallen die we gebruiken om de paarden wel eens in te zetten na het rijden. Een behoorlijk deel van dak is eraf gewaaid, dus niet alleen de pannen zelf. Maar gelukkig is er niemand gewond geraakt.”

En dan herstellen

Vooral de dag erna toen de wind was gaan liggen heeft Marc met zijn familie veel herstelwerkzaamheden uitgevoerd. “Dakpannen terugplaatsen waar kon, de bomen slepen naar een plek waar ze niet in de weg liggen en het dak zo veel mogelijk dichtmaken. Gelukkig is het nu mooi weer en kan ik veel zelf, maar dat kost veel tijd en mijn uren moeten ook ergens van betaald worden. Daarbij gaat het andere werk ook gewoon door. Van de verzekering hebben we inmiddels bericht gehad dat alles tot een bepaald bedrag wordt uitgekeerd en voor alles wat daarboven komt moet eerst een expert langskomen. Naar mijn schatting zitten we daar ver boven en daarom hebben we al een offerte opgevraagd bij een aannemer om al het papierwerk in te kunnen dienen. We hopen dat deze herstelwerkzaamheden ook zo snel mogelijk kunnen beginnen. De constructiebalken van het dak kunnen wel ergens tegen, maar als het te lang open ligt dan wordt de schade alleen nog maar groter.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.