fbpx

Nieuwe stamceltherapie, een uitkomst voor peesblessures?

We brachten laatst al het nieuws dat Boehringer Ingelheim goedkeuring had verworven voor hun nieuwe stamceltherapie RenuTendTM ter verbetering van de genezing van peesblessures. Ontzettend goed nieuws voor veel paardeneigenaren, maar wat vinden de dierenartsen hiervan?

Op het Wereldkampioenschap in Herning dat laatst plaatsvond promootte Boehringer Ingelheim de paardengezondheid en veterinaire trainingen. Kennis delen en het uitwisselen van ervaringen zijn van ongekende waarde om de gezondheid en natuurlijke behoeften van sportpaarden beter te begrijpen. Dit deden ze onder andere door de dierenartsen een plek te geven om te netwerken, maar ook middels een aantal meetings waaronder die met Stefan Cokelaere, specialist op gebied van orthopedie, sportgeneeskunde, revalidatie en orthopedische chirurgie bij het Sporthorse Medical Diagnostic Center (SMDC) in Heesch.

 

Gekweekte en vooraf gestuurde stamcellen

Stefan Cokelaere gaf hier een presentatie over peesproblemen. Hij heeft al ervaring met het gebruik van RenuTendTM, De ideale persoon om te vragen hoe deze behandeling in zijn werk gaat en wat de ervaringen hiermee zijn dus. Hij begint met het vertellen over hoe deze behandeling in elkaar steekt. “In principe is het hetzelfde als andere stamceltherapieën, maar het voordeel hiervan is dat je het gelijk vanuit de diepvries kunt gebruiken als je het in huis hebt, dus het is ready to use. Beenmerg en vet wat we veel gebruik(t)en voor stamceltherapie moet je eerst afnemen, verwerken en naar het lab brengen om de cellen te laten kweken en is dus veel omslachtiger. Maar het gebruik hiervan is in principe hetzelfde. De stamcellen van RenuTend komen uit het bloed van bepaalde donoren en worden in het lab gekweekt en voorbereid om in een pees terecht te komen. Het handige aan stamcellen is dat ze in principe overal toepasbaar zijn en zich tot bepaalde cellen kunnen omvormen bijvoorbeeld peescellen. In het lab worden aan deze stamcellen al de optimale eigenschappen meegegeven om peesletsel te gaan herstellen. Het wordt echter nooit origineel peesweefsel, maar heeft wel een veel betere kwaliteit dan het littekenweefsel dat zich anders vormt. Als we kijken naar het gebruik van stamcellen in het algemeen is het percentage van verval lager dan wanneer je niks doet en het paard enkel rust geeft. Maar is dit voldoende om bestand te zijn tegen hetgeen wat ze moeten doen?”

 

Onvoldoende bewijs

Stefan Cokelaere heef het product al even gebruikt. “De vraag is of dit het ‘wonderproduct’ is voor pezen en het daadwerkelijk andere resultaten biedt dan de methodes die al voorhanden waren zoals het gebruik van bloedplaatjes en Platlet Rich Plasma (PRP). Het is inderdaad heel makkelijk in gebruik zoals ik eerder noemde en gebruiksvriendelijk, maar er zijn nog geen studies bekend dat dit beter werkt dan bijvoorbeeld PRP. Stamceltherapie en PRP zijn de producten om te gebruiken bij peesblessures en zie je ook in combinatie met elkaar. Daarbij komt ook nog eens dat niet elke peesblessure hetzelfde is en je dus niet altijd een standaardbehandeling hebt. Heb je echt gaten in de pees dan verkies je bijvoorbeeld eerder stamcellen, zodat ze de andere cellen kunnen prikkelen tot herstel. Maar het ligt er uiteraard ook aan wat de eigenaar uit wil geven. Als deze alles op alles willen zetten om het paard beter te krijgen, wordt soms nog wel eens een combinatie van de therapieën gebruikt. Hier hebben ze in België wel een onderzoek naar gestart waarbij de combinatie is vergeleken op kleine schaal in het lab. De PRP bleek in dat geval geen toevoeging te zijn, maar het stellen van dergelijke conclusies in het algemeen is gevaarlijk aangezien het om zulke lage testaantallen gaat. Als je kijkt naar representatieve studies bij paarden met aantallen waar je conclusies aan kan hangen dan zijn er daar niet veel van. Maar die heb je wel nodig. Boehringer Ingelheim is momenteel bezig met een grote klinische test met duizend paarden die ze binnenkort publiceren.”

 

Alle factoren

Maar naast het behandelen van een peesblessure blijven alle factoren die eromheen zitten volgens Stefan Cokelaere enorm belangrijk. “Denk aan het achterhalen van de oorzaak, risicoconformatie (hoef- en beenstand), de bodem, manier van trainen. Het lokaal behandelen van een peesblessure is niet genoeg. Als je deze factoren niet aanpakt zal het herstel nooit optimaal zijn of zal de blessure terugkomen. Het is een feit dat het nieuwe peesweefsel niet zo sterk is als het origineel, dus moet je de oorzaak van de blessure weg proberen te halen of zo goed als mogelijk aanpakken. Denk hierbij aan een ander soort beslag om de druk op bepaalde pezen te veranderen, maar ook een goede revalidatie. Alleen inspuiten gaat nooit dé oplossing zijn.”

 

Toch is Stefan Cokelaere heel positief over het product als onderdeel van het gehele proces. “Het is zeker iets wat we meer gaan gebruiken en waar we meer op in gaan zetten om te kijken wat de resultaten zijn. We hebben dan ook een samenwerking vanuit onze kliniek en Altano waartoe we behoren om hier klinische testen mee te gaan doen.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.