fbpx

Omgevingswet: Wat betekent dat voor paardenhouders?

Het is nu bijna een jaar geleden dat de Omgevingswet zijn intrede deed. Inmiddels lopen de eerste projecten onder de nieuwe wet en beginnen we eraan te wennen. Er is een hoop veranderd, daarom is het belangrijk te weten wat dit inhoudt.

 

Van Milieuvergunning naar milieubelastende activiteiten

De ondernemers die een milieuvergunning hebben weten waarschijnlijk wel dat deze werd toegekend op basis van het begrip ‘inrichting’, waarbij de nadruk lag op de fysieke locatie van het bedrijf. Met de Omgevingswet is de aandacht verschoven naar de specifieke (bedrijfs)activiteiten die op een locatie plaatsvinden. Het begrip ‘milieubelastende activiteit’ staat hierbij centraal en verwijst naar activiteiten die schadelijke effecten op het milieu kunnen hebben. Had je voor 1-1-2024 een geldende milieuvergunning? Dan is deze automatisch omgezet naar een vergunningplichtige milieubelastende activiteit. Een nieuwe vergunning aanvragen kan niet meer. Je moet nu dus een activiteit aanvragen. Voor bepaalde activiteiten met milieubelasting gelden nationale regels die zijn vastgelegd in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Daarnaast kunnen er per gemeente in het omgevingsplan voorschriften zijn opgenomen met betrekking tot milieubelastende activiteiten. Zelfs als jouw activiteiten niet specifiek worden genoemd in het Bal, is het raadzaam om te onderzoeken of de gemeente specifieke regels hanteert voor jouw activiteit.

 

‘Verandering Omgevingswet: gemeenten kunnen zelfstandig regels opstellen die afwijken van landelijke bepalingen’

 

Verschillen per gemeente

De grootste verandering onder de Omgevingswet is dat gemeen- ten de mogelijkheid hebben om zelfstandig regels op te stellen voor activiteiten. Regels die eerst landelijk werden bepaald mogen gemeenten binnen een bepaalde bandbreedte zelf aanpassen, veranderen en in sommige gevallen zelfs schrappen. De basis voor deze regels staat nog in de ‘bruidsschat’, een set met standaardregels die iedere gemeente van het Rijk krijgt. De bruidsschat omvat regels zoals we voorheen vonden in het besluit omgevingsrecht. Ook veel regels omtrent geur en geurafstanden bij paardenhouderijen staan in deze bruidsschat. Omdat gemeen- ten deze regels dus zelf mogen aanpassen betekent dat de vergunningplicht flink kan verschillen per gemeente. Het kan dus zo zijn dat binnen de ene gemeente je al een vergunningsplichtige milieubelastende activiteit bent bij 10 paarden en elders pas bij 100 paarden. Gemeenten hebben tot 2032 de tijd om hun omgevingsplan vast te stellen. Zeker wanneer er in de toekomst uitbreidingsplannen zijn is het van belang om het omgevingsplan in de gaten te houden, want dit kan grote gevolgen hebben voor hippische ondernemers. Zo mogen ze geurafstanden bijvoorbeeld verkleinen, maar ook het aantal te houden dieren verlagen.

 

Hoeveel paarden mag je houden? 

Wat paarden betreft zijn er in het Bal slechts enkele regels

hierover opgenomen. Paarden worden enkel beschreven in de functie fokkerij. Paarden en pony’s die gebruikt worden om mee te fokken worden geschaald onder landbouwhuisdieren. Deze activiteit is milieubelastend als er meer dan 25 gehouden worden en vergunningsplichtig bij meer dan 50 paarden of pony’s van 3 jaar en ouder. Voorheen was er pas bij 100 volwassen paarden een vergunning nodig, dit aantal is dus flink verlaagd.

Regels voor alle overige paarden zijn opgenomen in de bruids- schat. Hiervoor is het per gemeente dus afhankelijk wat in het omgevingsplan opgenomen wordt en wanneer er wel of geen vergunningplicht geldt.

 

Jaarlijkse indexatie

Volgens Johan zijn er niet veel bedrijven in onze sector enorm winstgevend al wordt dat wel steeds beter. “In de kengetallen van 2023 zien we dat de winstgevendheid zeker bij pensionstallen stijgt. Maar dat is ook hard nodig om die bedrijven toekomstbestendig te maken, te kunnen investeren in duurzaamheid en om interessant te zijn voor de volgende generatie om ze over te nemen. Daarom adviseren we om in de overeenkomsten met klanten te vermelden dat jaarlijks de prijzen worden geïndexeerd. Zo’n prijsverhoging kun je tegen het einde van het jaar aankondigen. Vermeld wel goed waar die uit bestaat, bijvoorbeeld stijgende energieprijzen, stijgende stro kosten, etc. Jaarlijks variëren de prijzen, waardoor het verstandig is dit elk jaar even tegen het licht te houden.”

 

‘De gemeente kan geurafstanden verkleinen, maar ook het aantal te houden dieren verlagen’

 

Houd het omgevingsplan in de gaten

Als hippische ondernemer is het belangrijk om het omgevings- plan goed te kennen en in de gaten te houden! Zeker als er wijzigingen in het bedrijf plaatsvinden of in de directe omgeving. Let er wel op dat niet alleen het aantal gehouden paarden vergunningsplichtig kunnen zijn, maar ook andere activiteiten op je bedrijf zoals bijvoorbeeld mestopslag of een gastank.

 

Vergunningen voor de buitenbak – indieningsvereisten

De eerste vergunningen voor rijbakken zijn inmiddels verleend bij Mount advies, daar komt tegenwoordig komt behoorlijk wat kijken. Als je een buitenbak wilt realiseren dan moet je rekening houden met de volgende onderdelen:

  • Omgevingsplan
  • Landschappelijk inpassingsplan
  • Bouwtekening
  • Bodemmelding
  • Flora en Fauna onderzoek
  • Omgevingsdialoog

 

Wil jij als paardenhouder meer weten over dit proces? Bekijk dan ook eens dit online artikel:

http://mountadvies.nl/nieuws/vergunning-voor-jouw-paardenbak-onder-omgevingswet

 

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.