fbpx

Ongelijke hoeven: alles draait om management

Het lijkt de laatste tijd wel alsof we steeds meer ongelijke hoeven zien opduiken bij onze paarden. En helaas is dit iets wat hoefsmeden ook opmerken. De Hippische Ondernemer ging in gesprek met hoefsmid Dries Boink over het ontstaan en het verhelpen hiervan.

 

 

Wat zijn ongelijke voeten?

“De stand van de hoeven van een paard kan plat zijn, maar ook normaal of steil. Wanneer het verschil in de stand tussen de linker- en rechterhoef van nature meer dan 12-15 graden betreft dan noemen we dit ongelijke voeten.”

 

 

Op welk moment ontstaan ongelijke voeten?

“Meestal ontstaat dit op jonge leeftijd bij veulens, maar ook wel bij enters. Er zijn meerdere oorzaken, maar het is sowieso erfelijk. Ik zie veel fokmerries met ongelijke voeten en als die worden gekruist met een hengst met ongelijke voeten dan weet u bijna zeker dat er een veulen uitkomt die ongelijke voeten ontwikkelt. Dit is vaak niet meteen, maar dit ontstaat vanaf een week of drie na de geboorte. Bij een hengst hoeven de ongelijke voeten trouwens niet altijd zichtbaar te zijn, want in de meeste gevallen kunt u het wel degelijk managen. Een andere oorzaak komt bijvoorbeeld voort uit het krijgen van een hoefzweer die niet opgemerkt wordt, waardoor het paard deze voet niet belast en de andere juist meer. Hierdoor of om andere redenen kan een voorkeurskant ontstaan die zorgt voor een ongelijke ontwikkeling van de voeten.”

 

 

 

Wat kun je eraan doen?

“Bij ongelijke voeten is het belangrijk dat er snel wordt ingegrepen, want met een goed management is het redelijk goed te corrigeren. Hoe eerder u erbij bent, hoe meer u met het corrigeren kan winnen. Dit betekent heel frequent onderhoud aan de hoeven, zodat er na correctie geen veranderingen in de stand optreden. Wanneer u ziet dat ze de platvoet meer gaan belasten en op de achterste hoefhelft landen, bent u eigenlijk al een week te laat. Het is afhankelijk van het paard of ‘frequent’ om de vier weken betekent, of dat er ook om de acht weken kan worden bijgewerkt. Ongelijke voeten betekent een leven lang goed managen. Wanneer u er op tijd bij bent en het goed managet dan hoeft u er niet per se iets van te zien. Maar vaak mogen ze daar in de opfok wel iets scherper op zijn. Als een veulentje echt met een steile voet wordt geboren, dan kunnen ze daar soms ook operabel nog wel iets aan doen om het te laten zakken.”

 

 

Wat voor invloed hebben ongelijke voeten?

“Wanneer het management goed is, hoeft u het niet te zien en is het niet noodzakelijk dat een paard hier last van krijgt. Daarnaast is het voor mij belangrijk dat de hoeven bij de stand van het been passen. Is het paard kort gekoot dan heeft hij een steile voet en is het week gekoot een platte. Als u dat met elkaar combineert, krijgt u een rare uitzonderlijke combinatie waar weinig aan gedaan kan worden. Toch is een paard met een kleine afwijking die regelmatig bijgewerkt wordt voor de sport en recreatie heel goed inzetbaar. Op het moment dat de afwijking extreem is, gaat dit zeker wel ten koste van de technische bruikbaarheid en gebruiksduur van zo’n paard en kunnen er sneller blessures ontstaan, voornamelijk op latere leeftijd. Wanneer een paard echter altijd goed gemanaged is, zal deze blessuregevoeligheid echter een stuk lager liggen. Een die van nature ongelijke hoeven heeft, zou ik echter nooit voor de fokkerij inzetten met oog op het erfelijke component.”

 

 

Wanneer zijn scheve voeten het beste te verhelpen?

“Het liefst zo snel mogelijk. Bij een ouder paard kan ik nog wel iets corrigeren als de voet het toelaat, maar op jonge leeftijd is dit sowieso makkelijker. Aangezien het paard dan nog in de groei is en het lichaam zich daarop kan aanpassen. In de pezen zit wel iets rek wanneer er later bijgesteld moet worden, maar veel minder. Daarnaast maken wij altijd een diagnostische beeldvorming door middel van röntgenfoto’s om te kijken hoe de botstructuren eruit zien om een oordeel te vellen of ik de stand van de hoeven verantwoord kan aanpassen. Dit doet u niet zomaar even. Nou ja het kan wel, maar dat is niet slim en kan best nog wel eens problemen veroorzaken.”

 

 

Is het te voorkomen?

“Het is helaas niet te voorkomen als er met paarden wordt gefokt met ongelijke voeten. Als u dit uit wilt bannen, dan is het zaak om in de fokkerij stappen te ondernemen. Maar het blijft een lastig onderwerp. We besteden er met de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden dan ook veel aandacht aan, stemmen er bijscholingen op af en gelukkig komt er steeds meer onderzoek naar. Problemen door ongelijke voeten zijn echter wel degelijk te voorkomen als eigenaar. Ten eerste door een weloverwogen keuze voor merrie en hengst en mocht het veulen het toch ontwikkelen? Pas het management daarop aan. Eigenaren willen vaak een topsporter creëren, maar behandel hem dan ook zo.”

 

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over bespaartips en verveling bij paarden tegengaan .

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.