fbpx

Het is altijd vervelend als een paard op het bedrijf iets heeft en daar horen ook gebitsproblemen zoals een ontstoken kies bij. Gelukkig is hier iets aan te doen en zijn er verschillende symptomen waaraan je het kunt herkennen.

Maar eerst even wat algemene informatie over het paardengebit voordat we verder op de problemen ingaan. Behalve de zes snijtanden boven en ook onder heeft het paard eventueel ook hengsten- of ruinentanden en in totaal vier keer zes kiezen. Dus totaal heeft een paard 24 kiezen. Al kan het ook nog voorkomen dat een paard een of meerdere wolfskiezen heeft. De kiezen in de bovenkaak zijn iets breder dan die aan de onderkant en de kiezen staan onder een gemiddelde hoek van 15 graden op elkaar. De eerste drie kiezen zijn de melkkiezen en wisselt het paard tussen een leeftijd van 2,5 tot 4,5 jaar.

 

 

Hoe kan een kies van een paard ontsteken?

Zoals hierboven vermeld zijn de kiezen van de bovenkaak breder en hebben dus ook een groter kauwoppervlak, dit komt door de kroonholtes die in het midden zitten. Deze zijn normaal gesproken helemaal gevuld met het zogenaamde cement, maar dit is helaas niet altijd het geval. Wanneer de kroonholtes te weinig cement bevatten, ontstaat de kans dat voedsel zich hierin kan nestelen wat een rottingsproces oplevert. Dit proces zorgt er bovendien voor dat de cariës (cement) van de kiezen worden aangetast, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat de kiezen minder sterk worden en mogelijk zelfs breken.

 

Dat is dus een van de mogelijkheden waarop een kies ontstoken kan raken, maar de ontsteking kan ook komen vanuit het leven van de kies, oftewel de pulpaholtes. Nu wil het zo zijn dat de meeste kiezen vijf pulpaholtes hebben, dit zijn kanalen waarin bloedvaten, zenuwen en lymfevaten lopen. In het slechtste geval kan de ontsteking van de kieswortel zelfs doorbreken naar de voorhoofdholtes. In zo’n situatie kan het paard een vieze en erg stinkende uitvloeiing krijgen vanuit één neusgat en is het dus heel erg belangrijk om een deskundige in te schakelen.

 

 

Symptomen ontstoken kies paard

Maar om dit te voorkomen wil je in eerste instantie al opmerken wanneer de kies zelf ontstoken is of wanneer dit op het punt staat om te gebeuren. Symptomen die bij een ontstoken kies passen zijn eetproblemen, vermagering of een stinkende geur uit de neus of mond. Op zo’n moment is het dus slim om een paardentandarts het gebit van je paard te laten controleren. Dit kan met een spiegel, maar ook met een scopie van de mondholte. Om nog meer informatie te kunnen vergaren over de staat van de kiezen worden vaak ook röntgenfoto’s van de schedel gemaakt. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een CT-scan te maken wat voor een driedimensionale beeldvorming zorgt van de gehele schedel. Dit is vandaag de dag een stuk goedkoper en dus haalbaarder dan dat het was en kan bovendien bij het staande paard worden uitgevoerd.

 

 

Behandeling ontstoken kies paard

Voor een ontstoken kies is er vaak maar één oplossing: de kies verwijderen. Van zo’n extractie van een kies worden in het algemeen twee verschillende soorten gezien. Namelijk de losse kies bij een ouder paard en de kies die nog vastzit, maar ontstoken of zelfs gespleten is. In het eerste scenario is de kies meestal tijdens een gewone gebitsbehandeling te verwijderen, maar in het tweede geval komt hier wel iets meer bij kijken waardoor paardentandartsen dit liever onder kliniekomstandigheden uitvoeren. Voor ze hiermee aan de slag gaan maakt een arts een behandelplan. Er zijn meerdere technieken beschikbaar om onder sedatie en lokale verdoving bij het staande paard een kies te verwijderen. De verschillende methoden zijn tot stand gekomen door een goede samenwerking tussen wetenschappers en de mensen uit de praktijk. Een rotte kies is zeker niet in alle gevallen er zo even uitgetrokken en is een procedure die meerdere uren in beslag kan nemen.

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door de waardevolle informatie van Chantal Elzinga en Julius Peters, beide dierenarts en werkend voor de Kliniek Paard & Gebit.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.