Jan Tops_header

Paardenvolk in de Quote 500

Onlangs publiceerde zakenblad Quote de Quote 500 met de vijfhonderd rijkste Nederlanders. Het zal u niet verbazen dat ook menig paardenliefhebber prijkt op deze lijst. De Hippische Ondernemer heeft er een aantal op een rijtje gezet, met Jan Tops als opvallende nieuwe binnenkomer op plaats 197 met een geschat vermogen van maar liefst 230 miljoen euro. Tops is de enige van het lijstje rijke paardenliefhebbers die zijn vermogen ook in de paarden heeft vergaard.

De Quote 500-leden die je op paardensportevenementen tegen het lijf kunt lopen zijn:

Familie Sonnenberg (nummer 8, Hunter Douglas) 2,2 miljard
De familie Sonnenberg bezit een hippisch landgoed op een voormalige renbaan nabij Luzern in Zwitserland, waar zij dressuurpaarden houden. Hunter Douglas was jarenlang sponsor van Imke en Tineke Bartels.

Wim van der Leegte (nummer 10, VDL) 2,1 miljard
Wim van der Leegte is eigenaar van Stoeterij Duysels Hof met vestigingen in het Brabantse Hoogeloon en Duizel, waarvan Leopold van Asten het boegbeeld is.

Familie Koole (nummer 68, Koole Tanktransport) 550 miljoen
Monica Koole’s echtgenoot verkocht tien jaar geleden samen met zijn twee broers Koole tanktransport. Monica is op meerdere fronten actief als hippisch onderneemster. Ze geeft leiding aan een pension- en revalidatiestal en ruitersportzaak in Bergen en aan het ruitersportmerk Kingsley.

Cor van Zadelhoff (nummer 126, vastgoed) 350 miljoen
Vastgoedtycoon Cor van Zadelhoff bezit meerder polovelden, waaronder Poloclub Vreeland, en runt Stalhouderij de Zadelhoff met een indrukwekkende collectie authentieke rijtuigen.

John Deuss (nummer 128, olie/investeringen) 340 miljoen
Deuss was enkele jaren geleden nog regelmatig in de springpiste van Wellington actief in de lagere rubrieken. Dit jaar werd zijn stal ‘Windsome Farms’ voor 17 miljoen dollar verkocht aan Andreas Helgstrand.

Marijke Cordia (nummer 141, Haven/investeringen) 300 miljoen
Ruiters zoals Albert Voorn en Piet Raaijmakers reden voor ‘Jewel Court Stud’ van de familie Cordia. De stal bestaat nog steeds en wordt nu gerund door dochter Eliane Cordia, die actief is in de dressuursport.

Jan Tops (nummer 197, paarden) 230 miljoen
De in Monaco woonachtige oud topruiter begon in 2016 met de Global Champions Tour. Enkel jaren geleden verkocht hij de helft aan investeerder Frank Mc Court, die dit jaar zijn aandeel voor 169 miljoen verkocht. Quote waardeert de overgebleven helft van Tops nu ook op dit bedrag. Daarnaast runt Tops zijn succesvolle handelsstal en heeft hij een belang in het vermogenshuis Merit Capital.

Dirk Lips (nummer 246, Recreatie) € 190 miljoen
Geen paardenman in hart en nieren, maar wel een belangrijke speler in de paardensector is Dirk Lips. Hij is (nog) eigenaar van Hippisch Centrum Deurne en de grote man achter Indoor Brabant BV. Als eigenaar van de Brabanthallen, IJsselhallen en Expo Haarlemmermeer is hij bovendien een belangrijke partner voor evenementen als de KWPN Hengstenkeuring, Jumping Zwolle en Horse Event.

Eric Berkhof (nummer 283, Auto’s) 165 miljoen
Vroeger zelf actief als springruiter in de breedtesport, nu de drijvende kracht achter de Margaretha Hoeve, waar hij paardenfokkerij, sport en handel optimaal met elkaar combineert. Berkhof runt ook het ‘Audi team’ dat bestaat uit de ruiters Rodrigo Almeida en Charles Berron.

Familie Morssinkhof (nummer 303, plastic) 155 miljoen
Rolf en Rianne Morssinkhof runnen met hun kinderen Evy, Romy en Simon Morssinkhof Stables in Lommel, een professionele stal met paarden die internationaal presteren in de springsport. Daarnaast produceren ze jonge getalenteerde paarden.

Wim Zegwaard (nummer 425, afvalverwerking) 115 miljoen
Wim Zegwaard is al jarenlang actief in de paarden. Stal Zegwaard was actief in de dressuursport, maar beperkt zijn activiteiten de laatste jaren tot het fokken van minipaardjes. Als sponsor van onder andere Jumping Amsterdam en CHIO Rotterdam is Zegwaard een graag geziene gast op deze concoursen.

Henk Swanenberg (496, ijzer) 95 miljoen
Jarenlang zwaaide Henk Swanenberg de scepter op Stal Swanenberg in Schaik, later nam dochter Elise het stokje over. Zij reed verdienstelijk dressuur bij de jeugd, maar onlangs dit jaar werd de stal verkocht aan Thomas van Heel.

Familie de Rijcke (nummer 3 in de familie top 50, Kruidvat) 2,3 miljard
De familie de Rijcke verkocht Kruidvat begin deze eeuw. Ellen de Rijcke kreeg haar deel en investeerde dit samen met haar echtgenoot, paardenman Ivo Campagne, deels in Stoeterij Sterrenhof waarvan Marc Houtzager de toppaarden rijdt.

Familie Melchior (nummer 6 in de familie top 50, bouw en investeringen) 1,4 miljard
In 2015 overleed Léon Melchior, waarna dochter Judy Ann de leiding over Stoeterij Zangersheide en de organisatie van het WK voor Jonge Paarden en de Z-Tour overnam. In 2017 werd daar nog het voorzitterschap van Studbook Zangersheide aan toegevoegd.

Familie Slippens (nummer 40 in de familie top 50, Sligro) 350 miljoen
Abel Slippens stortte zich na zijn werkzame leven als algemeen directeur van Sligro Food Group op zijn paardenhobby. Als fanatiek fokker van dressuurpaarden selecteert hij bij voorkeur aan de onderkant: “Zo deden we dat bij de Sligro ook. De managers gaven de vijf procent van hun slechts presterende mensen op die we naar een opleiding stuurden of waar we afscheid van namen. Onderaan ligt de winst, daar wordt je gemiddeld beter van.”

Meer achtergronden over hoe deze ondernemers hun vermogen vergaarden, vind je in de Quote 500.

Vond u dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over de verschillende btw-klasses en de definitie paardenhouder bij I&R

Wilt u tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.