fbpx

Peesblessures bij paarden zijn nog altijd een veelbesproken onderwerp. Om de belangrijkste punten rondom deze vervelende blessure aan te stippen gaan we in deze serie van artikelen verder in op het herkennen, voorkomen en genezen van peesblessures. We beginnen de reeks met het herkennen, iets wat nog niet zo gemakkelijk is.

 

Het herkennen van een peesblessure is de eerste stap in het proces. Een belangrijk onderdeel, maar vaak niet eenvoudig. Paardenarts Morgan Lashley legt ons uit waarom. “Een peesblessure is ten eerste niet iets wat van de ene op de andere dag ontstaat. Dat kan uiteraard wel bij een acute blessure, maar meestal is het een opeenstapeling van overbelasting. Wanneer je dit in een vroeg stadium herkent dan ben je minder lang uit de roulatie en is de prognose voor de toekomst beter. Hoe sneller je erbij bent, des te beter dus.”

 

 

Ontstekingsreactie

Maar hoe kan je er dan zo vroeg mogelijk bij zijn, is de vraag die oprijst. Volgens Lashley veroorzaakt een beschadigde pees een ontstekingsreactie in het lichaam. “Net als elke andere ontstekingsreactie zorgt dit voor roodheid, warmte, pijn, zwelling en verminderde functie. Nu is roodheid op een paardenbeen helemaal niet goed te zien, maar een zwelling kan ook erg lastig te herkennen zijn. Bij een oppervlakkige buigpees is het vaak goed te zien wanneer deze opzet, maar bij de diepe buiger wordt het al wat lastiger. Hetzelfde geldt voor de tussenpees, de nummer één peesblessure. Deze pees begint aan de bovenzijde van het pijpbeen en ligt diep tussen twee griffelbeentjes in. Hierdoor zie je aan de buitenkant echt niet wanneer deze opgezwollen is. Het voelen is ook niet makkelijk, zelfs niet voor een dierenarts. Hoe dieper de pees ligt hoe moeilijker het is om een blessure hieraan te voelen. Met alleen de benen navoelen, herken je dus niet altijd een peesblessure.”

 

 

 

Elke dag navoelen

Toch is het advies van Lashley wel om elke dag de benen van het paard na te voelen, bijvoorbeeld vlak voor de training. “Wanneer je het echt elke dag doet dan vallen kleine verschillen sneller op en merk je eerder wanneer iets anders voelt dan normaal. Bij een peesblessure hoeft het paard namelijk niet per se kreupel te zijn. Dus is het juist belangrijk dat je dingen die anders zijn dan normaal snel opmerkt en serieus neemt. Dat kan bijvoorbeeld ook gaan over gegevens dat je paard na de hindernis elke keer in dezelfde galop landt, een pirouette de ene kant minder graag op doet of moeite heeft met bepaalde oefeningen. Als dat opeens begint en je paard dat eerder nooit deed dan is het goed om te bedenken of dit een fysieke oorzaak kan hebben. De signalen kunnen heel subtiel zijn. Denk vooral niet dat het paard stijf of lastig is en je daar doorheen moet rijden door het wat vaker te herhalen. In het geval van een peesblessure maak je het dan alleen maar erger. Dit kunnen tekenen zijn van een peesblessure.”

 

 

 

Laten checken

Lashley legt uit dat het ook zo kan zijn dat je paard wel kreupel loopt. “Soms is een paard in het begin kreupel, maar na drie dagen rust loopt hij eigenlijk weer goed. Dat wil echter niet zeggen dat die peesblessure na die drie dagen weg is. Als je daarna dus gewoon weer door gaat rijden dan maak je het onbewust veel erger en bij een flinke peesblessure lig je soms wel tot een jaar uit de roulatie. Wanneer je vermoedt dat het om een peesblessure gaat, laat dan altijd een echo maken door je dierenarts. Omdat het met het blote oog moeilijk te beoordelen is, kun je het maar beter zeker weten. Zeker als er een zwelling bij komt kijken, altijd laten checken. Bij een acute zwelling moet je er alleen wel rekening mee houden dat de (totale) schade moeilijk te zien is. Vaak kan de dierenarts wel zeggen of er een beschadiging zit, maar na tien dagen kan je de totale schade pas echt zien om een revalidatieplan op te kunnen stellen. Mijn advies is om in die tussentijd je paard wel op rust te zetten om erger te voorkomen. Overleg bij verdenking altijd met je dierenarts.”

 

Morgan heeft samen met haar broer Franklin Lashley een aantal vlogs gemaakt, onder andere over peesblessures, op het kanaal ‘Komt een paard bij de dokter’.

 

Foto’s: Imadia – Diana Bloemendal

 

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over bodembeheer en verschillende omheiningen.

 

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.