fbpx

Pijnherkenning met behulp van een app

“Het begon heel geleidelijk” vertelt Eva Jonker, eigenaresse van de vijfjarige merrie Hera. “Hera begon zich steeds meer te verzetten tijdens het rijden.” In het begin trok Eva zich er niet veel van aan. “Hera was toen pas vijf, we waren net begonnen met trainen. In het begin ging ik ervan uit dat het maar een fase was, iets wat gewoon weer over gaat. Maar het werd alleen maar erger. Hera begon te bokken en te steigeren, dat had ze nooit eerder gedaan. Op een dag lag ik ernaast. Toen wist ik dat hier echt iets aan de hand was.”

 

Eva belde dezelfde dag nog naar haar dierenarts. Wat bleek? Hera had pijn in haar rug. Haar gedrag was slechts haar manier om aan te geven dat zij niet lekker in haar vel zat. Na een uitgebreid traject van rust en revalidatie, loopt Hera inmiddels weer onder het zadel. “Natuurlijk ben ik ontzettend blij dat het weer goed gaat met mijn paard. Maar ik neem het mezelf wel erg kwalijk dat ik het zo ver heb laten komen. Ik had gewoon beter moeten luisteren naar wat Hera probeerde te vertellen.”

 

Het verhaal van Eva Jonker en haar merrie Hera is voor veel liefhebbers van paarden heel herkenbaar. Ze willen het beste voor hun paard, maar het correct inschatten van de staat van gezondheid en/of welzijn van paarden kan soms erg moeilijk zijn. Drs. Thijs van Loon, dierenarts en veterinair anesthesist bij de Universiteits Kliniek voor Paarden van de faculteit Diergeneeskunde wilde hier iets aan doen.

 

 

Onderzoek

“Samen met collega dr. Machteld van Dierendonck hebben we al veel onderzoek naar pijnherkenning bij paarden gedaan. Keer op keer bleek dat zowel de lichaamstaal als de gezichtsuitdrukkingen van paarden een betrouwbaar beeld geven over de hoeveelheid pijn het dier nou echt heeft. Dit is dus ontzettend waardevolle informatie waar iedere liefhebber van paarden iets aan zou kunnen hebben. Wij hadden dus het idee om een smartphone app te ontwikkelen, zodat wij de bevindingen uit ons onderzoek beschikbaar kunnen maken voor dierenartsen, eigenaren en liefhebbers van paarden in Nederland en wereldwijd. Dankzij de gezamenlijke fondsenwervingsactie van Vrienden Diergeneeskunde, het goede doelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde, Stichting de Paardenkamp en genereuze bijdragen van heel veel paardenliefhebbers, stichtingen en bedrijven is ons idee werkelijkheid geworden.”

 

 

De gratis Equine Pijn- en Welzijns App

Het eindresultaat is de Equine Pijn en Welzijns App, of EPWA, waarmee dierenartsen, eigenaren of verzorgers pijn bij een paard op een betrouwbare manier kunnen meten. Daarnaast kunnen belangrijke componenten omtrent het welzijn van een dier in een dagboek bijgehouden worden. Denk hier aan huisvesting, voeding, training, het bezoek van een dierenarts, hoefsmid, tandarts en mogelijke medicamenten en behandelingen. Sinds september 2018 is EPWA beschikbaar in het Engels en Nederlands. Begin 2020 is de app uitgebreid met een trainingsmodule om te leren hoe gezichtsuitdrukkingen bij paarden betrouwbaar gescoord kunnen worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat zonder training het herkennen van gezichtsuitdrukkingen die te zien zijn bij pijn soms moeilijk kan zijn. Training van de online trainingsmodule kan hepen om de pijnsignalen beter te leren herkennen. Daarnaast hopen we via deze trainingsmodule ook weer meer foto’s te kunnen verzamelen voor het onderzoek naar geautomatiseerde pijnherkenning met behulp van computernetwerken. Het is de bedoeling dat deze geautomatiseerde pijnherkenning op termijn ook in de app zal worden geïntegreerd.

 

Thijs van Loon weet: “Deze informatie allemaal bij elkaar geeft natuurlijk al heel veel inzicht in hoe het gesteld is met een paard of ezel. Op het moment dat je denkt dat er iets aan de hand is, heb je dankzij de app heel snel duidelijkheid over of het dier wel pijn heeft, en kun je dit de komende dagen of weken blijven monitoren.”

 

Kijk voor meer informatie op www.epwa.nl.

 

Ideaal instrument om de gezondheid en het welzijn van je paard bij te houden

Wil je weten hoe de EPWA-app werkt? Je ziet het hier. Met de handige dagboekfunctie houd je bij hoeveel je paard heeft gegeten, welke medische behandeling hij heeft gehad en hoe lang je met hem hebt getraind. Je kunt ook onderdelen uit de app aan je dagboek toevoegen. Heb je bijvoorbeeld de medicatie ingevuld? Sla deze gegevens dan op in je dagboek. Het kost je een paar minuten tijd, maar kan je veel opleveren voor de gezondheid en het welzijn van je paard! Downloaden dus. Het is nog gratis ook!

 

Bron: KNMVD Cluster Paard, Thijs van Loon

 

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over het kopen of huren van een paardenbedrijf en het belang van een goed passend zadel

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.