fbpx

Registratie kleine motorische voertuigen: voorkom hoge kosten

registratie voertuigen paardenbedrijf

Grote kans dat je er al iets over gelezen hebt of nog beter, al mee aan de slag bent gegaan. Maar per 1 januari 2021 wijzigden er een aantal regels omtrent motorische voertuigen. Dit vergt van jou als ondernemer actie, want de kans is groot dat ook jij een aantal van deze voertuigen op jouw erf hebt staan. Heb je nog een actie nog ondernomen? Dan is het belangrijk dat je hiermee snel aan de slag gaat, want registreren wordt na 31 december 2021 fors duurder!

 

 

Wijzigingen per 2021

Vorig jaar attendeerden de FNRS er al op dat er drie belangrijke wijzigingen voor kleine landbouwvoertuigen, per 1 januari 2021, hun intrede maakten. Vanaf 1 januari 2021 is de kentekenplicht voor landbouwvoertuigen die harder dan 40 km/uur kunnen ingegaan. Ga je de openbare weg op, dan moet het voertuig geregistreerd zijn. Naast een kentekenplicht geldt vanaf 2021 ook een verplichte APK voor tractoren die harder dan 40 km/u kunnen. De invoering van de APK-plicht ging van start op 1 mei 2021. De laatste verandering die in gaat per 1 januari is dat de maximumsnelheid voor tractoren verhoogd is van 25 km/u naar 40 km/u.

 

 

Registeren van een voertuig

Heb je ondanks de invoering van de nieuwe maatregelen jouw voertuig nog niet geregistreerd? Dan is dat verstandig om dit jaar nog te doen. In 2022 kun je jouw voertuig nog steeds registeren, alleen de kosten hiervoor zijn aanzienlijk hoger. Tot 1 januari 2022 registreer je een voertuig online voor 18 euro per voertuig. Vanaf 1 januari 2022 is het alleen nog mogelijk om een voertuig te registreren na een keuring. Deze keuring moet plaatsvinden op een van de 16 keuringsstation van de RDW. Aan keurings- en registratiekosten ben je minimaal 140 euro kwijt, maar deze kosten vallen vaak nog hoger uit. Ook moet het voertuig voldoen aan de permanente eisen van de voertuigcategorie. Van groot belang dus dat je jouw voertuig nog dit jaar registreert!

 

 

Welke voertuigen dienen geregistreerd te worden?

In de praktijk blijkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van welke voertuigen geregistreerd dienen te worden. Ze denken dat hun voertuig niet groot genoeg is of dat deze door de beperkte snelheid niet aan de registratie moet voldoen. Toch is het zo dat de kans dat je een voertuig bezit dat wel geregistreerd moet worden groter is dan dat deze niet in aanmerking komt voor registratie. Denk aan zelfrijdende oogstmachines, knikdumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers, gazonmaaiers die breder zijn dan 1,30 m, verreikers en heftrucks. Maar ook voertuigen zoals wegtreintjes, SRV-wagens, kleine transportvoertuigen zoals quads, golfkarretjes en gators, teruggekeurde auto’s en begrensde bedrijfsauto’s die zijn omgebouwd naar agro-truck.
Ook een ouder voertuig zonder chassisnummer of waar het bouwjaar van onbekend is, dient geregistreerd te worden. Het RDW kan je in dit geval helpen bij de registratie.

 

Moeten dan alle voertuigen geregistreerd worden? Nee, (land)bouwvoertuigen hoeven niet geregistreerd te worden als ze 6 km/u of minder rijden. En ook aanhangwagens die getrokken niet harder gaan dan 25 km/u zijn vrij van registratie. Wil je zeker weten of uw voertuig verplicht geregistreerd dient te worden? Ga dan naar www.rdw.nl/registereren en controleer of jouw voertuig aan de eisen voldoet.

 

 

Wat is een openbare weg?

Grote kans dat je misschien denkt dat voor uw voertuig geen registratie noodzakelijk is, omdat je deze toch alleen op eigen weg gebruikt? Het gaat hierbij niet alleen om alle asfalt-, klinker-, zand- en andere wegen. Het gaat ook om het eigen terrein of een bedrijfsterrein dat toegankelijk is voor anderen, zelfs als er een hek of slagboom staat om jouw terrein af te scheiden. Dit is dus van sprake op (bijna) alle hippische accommodaties.

 

 

Verzekering

Tot slot is het ook voor de verzekering van de voertuigen van belang dat deze geregistreerd zijn. Je moet zelf het kentekennummer en de meldcode doorgegeven aan de verzekeraar. De verzekeraar zorgt dat het voertuig als verzekerd wordt geregistreerd in het kentekenregister.

Wanneer jee nog twijfelt of u jouw voertuigen moet registreren, raden wij je aan om contact op te nemen met de RDW. Zij kunnen je precies vertellen of jouw voertuig geregistreerd dient te worden of niet.

 

Auteur: Demi Uijtewaal Bron: FNRS

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.